Újabb esély a sorstól

Újabb esély a sorstól

, gj

A magyar labdarúgó-válogatott fölényes győzelmet aratott Észtország fölött, s mivel a világbajnoki selejtezőcsoport másik mérkőzése (Románia-Törökország 0:2) magyar szempontból kedvezően alakult, Dzsudzsák Balázsék ismét csoportjuk második helyén találták magukat.



A sors adott egy újabb esélyt a magyar válogatottnak. A bukaresti fiaskó után úgy tűnt, lemondhatunk a továbbjutásról, a keddi játéknap azonban ismét átrendezte a D-csoportot: Magyarország az észtek elleni fölényes (5:1) győzelemmel feljött a pótselejtezőt érő 2. helyre. Ahhoz, hogy ezt a pozíciót megőrizze, a hátralévő két mérkőzésen (Hollandia ellen idegenben, Andorra ellen otthon) hat pontot kell szereznie. Nem lesz egyszerű feladat, de a helyzet egy fokkal jobb, mint a bukaresti vereség után.

"Bukarestben kellett volna!"

Az észtek csak a meccs előtti nyilatkozataikban voltak elszántak, a pályán már kevésbé. Tarmo Kink (Győr) és Jarmo Ahjupera (Újpest) személyében két NB I-es játékosuk is van, de kedden nemcsak ők, hanem a teljes észt válogatott egy erősen közepes NB I-es galerire emlékeztetett, játéktudásban és hozzáállásban egyaránt.


Egervári Sándor több helyen is változtatott a bukaresti kezdőcsapathoz képest, Varga József sérülés, Korcsmár Zsolt eltiltás, Lipták Zoltán és Szalai Ádám pedig taktikai okok miatt maradt ki. Közülük főleg Szalai mellőzése volt meglepetés, Egervári egyetlen percre sem állította be őt. A Schalke csatára szemmel láthatóan nehezen viselte mellőzését, a magyar góloknál nem örült együtt a többiekkel, a meccs után pedig elsőként hagyta el a pályát, majd a stadion területét is. "Több oka is van Szalai kimaradásának, az elsődleges, hogy a pénteken mutatott játéka alapján változtatni akartunk. De nem hiszem, hogy egy 5:1-es győzelem után azzal kellene foglalkozni, aki nem volt ott a pályán" - nyilatkozta Egervári.


Aki ott volt a pályán, az - a bukaresti meccsel ellentétben - becsülettel tette a dolgát, Böde lőtt egy szép gólt, s még Németh Krisztián is betalált (ez volt az első gólja a felnőtt válogatottban). A szurkolókat azonban így sem volt könnyű kiengesztelni, biztatták ugyan a csapatot, és érezhetően mögötte álltak, de a B-közép minden magyar gól után azt skandálta: "Bukarestben kellett volna!" Ez szólt a meccs végén is, a "Szép volt, fiúk!" helyett. A játékosok pedig - félve az esetleges számonkérő hangoktól - nem mertek lepacsizni a kerítésnél gyülekező szurkolókkal, csak messziről köszönték meg a biztatást.


Dzsudzsák cinizmusa

"Remélem, pár embernek, legalább a hozzátartozóknak örömet tudtunk szerezni. A csapat megmutatta, tud focizni. Az a nyomás, amit az elmúlt három napban megéltünk, hogy rendőrökkel kellett edzenünk, nem biztos, hogy normális. De elvileg szeretnek bennünket, úgyhogy majd meglátjuk..." - nyilatkozta a mérkőzés után Dzsudzsák Balázs, arra utalva, hogy a telki edzőtábort rendőrök védték; az MLSZ ugyanis nem vette félvállról a bukaresti kudarc miatt elkeseredett szurkolók fenyegetőzését.


Dzsudzsáknak nincs igaza: egy profi labdarúgónak ennél sokkal nagyobb nyomást is ki kell bírnia (nem gyáván, hanem felemelt fejjel, bátran játszani például negyvenezer ellenséges érzületű román előtt is), mert a válogatott sohasem csak a hozzátartozóknak szerez örömöt vagy bánatot, hanem több millió embernek, egy egész futballszerető nemzetnek - ezt kellett volna Bukarestben is tudatosítani...

 

Számoljunk együtt!

A pótselejtezőt érő 2. hely megőrzéséhez a magyaroknak október 11-én Amszterdamban le kell győzniük Hollandiát. Elsőre lehetetlen feladatnak tűnik (főleg a bukaresti teljesítmény alapján), halvány reménysugarat mindössze az jelenthet, hogy míg számunkra élet-halál meccs lesz, addig a hollandok (akik a keddi, andorrai győzelmükkel már biztosították részvételüket a 2014-es vébén) félgőzzel játszhatnak, legjobbjaik nélkül. Vannak még persze továbbjutási verziók és matematikai esélyek arra az esetre is, ha csak döntetleneznénk Hollandiában, de ezek már valóban a sci-fi kategóriába tartoznak. A feladat egyértelmű: győzni kell Amszterdamban.


Ellenünk szól, hogy a hollandok 13 éve nem veszítettek el tétmérkőzést hazai pályán (2000 októberében Portugáliától kaptak ki), a magyar válogatott pedig utoljára 1985-ben győzött idegenben a továbbjutás szempontjából döntő fontosságú mérkőzésen (Ausztria ellen).


Mi szól mellettünk? Úgyszólván semmi. Csupán az, hogy a futballban néha vannak csodák.


(gj)


A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó sportrovatában jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább