BL: Guardiola, Pellegrini és Ancelotti is új csapattal bizonyíthat

BL: Guardiola, Pellegrini és Ancelotti is új csapattal bizonyíthat

, hb

A nap témája

Ma este elrajtol a Bajnokok Ligája 2013/14-es idénye. Statisztikai előzetes a keddi mérkőzésekhez.



A csoport

Manchester United-Bayer Leverkusen
* A United zsinórban 18. szezonját kezdi meg a Bajnokok Ligája csoportkörében.
* Ez lesz azonban az első alkalom, hogy a Vörös Ördögöket nem Sir Alex Ferguson irányítja a legrangosabb európai kupában, hanem a BL-újonc David Moyes.
* A Bayer edzője, Sami Hyypiä szintén újoncnak számít a BL-ben.
* Hyypiä 2005-ban a Liverpool játékosaként egyszer már magasba emelhette a serleget.
* A két együttes először a 2001/02-es szezon elődöntőjében találkozott egymással, és a Leverkusen idegenben lőtt gólokkal elbúcsúztatta az angolokat. Az első meccs 2-2-es döntetlennel zárult az Old Traffordon, a visszavágón 1-1-es döntetlen született.
* Egy évvel később a csoportkörben futottak össze a csapatok, akkor a United oda-vissza győzni tudott (2-1, 2-0).
* A Leverkusen még sohasem nyert meccset Angliában (2 döntetlen, 6 vereség).

Real Sociedad-Sahtar Donyeck
* A Real Sociedad pontosan egy évtizeddel ezelőtt szerepelt először, és egyben utoljára a BL-csoportkörben.
* A spanyol együttes a 2003/04-es szezonban a legjobb 16-ig jutott, ahol a Lyontól kapott ki. A gárda a selejtezők során most éppen a Lyont ütötte el a BL-szerepléstől.
* A Sahtarnak ez lesz a kilencedik szezonja a főtáblán.
* Az ukránok általában jól kezdik a BL-idényt: utolsó öt nyitómeccsükből négyet megnyertek.
* A Sahtar utolsó spanyolországi látogatása során 5-1-re kikapott a Barcelonától (2011, elődöntő). Az ukránok összesített mérlege spanyol csapatok ellen: 1 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség.


B csoport


Galatasaray-Real Madrid
* Tavaly a két együttes a negyeddöntőben mérkőzött meg egymással. Madridban a blancók nyertek 3-0-ra, Isztambulban 3-2-re a Galata győzött.
* A Galata a 2001-es Európai Szuperkupa-fináléban 2-1-re legyőzte a madridiakat. A győztes csapatból jelenleg Claudio Taffarel, Hasan Sas és Ümit Davala is tagja az edzői stábnak.
* A törökök utolsó 14 hazai mérkőzésükből csak kettőt veszítettek el az európai porondon.
* A Real Madrid az elmúlt három szezonban minden idegenbeli mérkőzésén szerzett legalább egy gólt.
* A madridiak frissen kinevezett trénere, Carlo Ancelotti korábban öt különböző csapattal versenyzett a Bajnokok Ligájában (Parma, Juventus, Milan, Chelsea, Paris Saint-Germain) és mindegyikkel megnyerte a csoportkör nyitómeccsét.


FC Köbenhavn-Juventus
* A Köbenhavn harmadik alkalommal szerepel a BL-főtáblán
* A Juventus 13 szezon alatt egyszer sem veszítette el nyitómérkőzését a BL-ben (8 győzelem, 5 döntetlen)
* a Juventusnak tavaly is volt egy dán ellenfele a csoportban. A torinóiak idegenben 1-1-es döntetlent játszottak a Nordsjaellanddal, otthon azonban 4-0-s sikert arattak.
* A dánok svéd védője, Olof Mellberg a 2008/09-es idényben a Juventus játékosa volt, és a jelenlegi keretből együtt futballozott Gianluigi Buffonnal, Giorgio Chiellinivel, Sebastian Giovincóval, Claudio Marchisióval és Paolo De Cegliével.
* A koppenhágaiak mérlege olasz csapatok ellen: 3 győzelem, 1 vereség. A Juve mérlege dán csapatok ellen: 2 győzelem, 2 vereség.


C csoport


Benfica-Anderlecht
* A csapatok utoljára a 2004/05-ös selejtezők harmadik körében futottak össze egymással. Lisszabonban a portugálok nyertek 1-0-ra, Brüsszelben azonban 3-0-s belga siker született.
* Ez lesz a két együttes kilencedik összecsapása. A korábbi nyolc meccs alapján egyelőre döntetlenre állnak a felek, mindkét csapat három győzelmet és két döntetlent számlál.
* 1983-ban Benfica-Anderlecht finálét rendeztek az UEFA-kupában. A kétfelvonásos döntőből akkor a belgák jöttek ki győztesen (1-0, 1-1).
*A belgák korábban még sohasem nyertek tétmeccset Portugáliában (6 vereség, 3 döntetlen).
* Az Anderlecht a 2005/06-as szezon óta nem nyert idegenben BL-meccset (4 vereség, 2 döntetlen).
A portugálok kilencedik, a belgák tizedik alkalommal szerepelnek a BL-főtáblán.


Olimpiakosz-PSG
* A PSG-nek az Olimpiakosz lesz az első görög ellenfele a BL-ben. Más sorozatokban a franciák eddig hétszer játszottak görög együttesek ellen, és még sohasem szenvedtek vereséget (6 győzelem, 1 döntetlen).
* Az Olimpiakosz zsinórban harmadszor került azonos csoportba egy francia együttessel (Montpellier, Marseille, Bordeaux).
* a görögök összesített mérlege francia csapatokkal szemben: 10 győzelem, 3 döntetlen, 13 vereség.
* Az Olimpiakosz 15. szezonját tölti a BL-ben, a csapat legjobb szereplése eddig egy negyeddöntős szereplés volt, még az 1998/99-es idényben.
* Javier Saviola (Olimpiakosz) és Thiago Motta (PSG) három szezont húzott le együtt a Barcelonánál, míg Paulo Machado (Olimpiakosz) és Thiago Silva (PSG) korábban a Portónál voltak csapattársak.
* A görögök tavalyi keretéből csupán nyolc játékost regisztráltak idén is a BL-be. Ők José Holebas, Joannisz Maniatisz, Kosztasz Mitroglou, David Fuster, Dimitrisz Sziovasz, Kosztasz Manolasz, Paulo Machado és Megyeri Balázs.


D csoport


Bayern München-CSZKA Moszkva
* Ez lesz a két csapat első találkozása.
* A címvédő bajorok utolsó 14 BL-meccsükből 12-t megnyertek Münchenben.
* A hazaiaknak sorozatban ez a hatodik idényük a csoportkörben.
* A CSZKA története során kétszer látogatott Németországba, és mindkétszer veszített. 2006/07-ben a Hamburg, 2009/10-ben pedig a Wolfsburg győzte le az oroszokat egy BL-csoportmeccsen.
* A bajor kispadon Jupp Heynckest váltó Pep Guardiola tagja volt annak a barcelonai csapatnak, amely 1993-ban címvédőként 3-2-es vereséget szenvedett Barcelonában a CSZKA-tól a BEK második körében, és végül nem jutott be a csoportkörbe.
* Az oroszok utolsó két BL-szereplésük alkalmával (2009/10, 2011/12) továbbjutottak a csoportjukból.


Viktoria Plzen-Manchester City
* A csehek utolsó 11 hazai BL/EL-meccsükből tizet megnyertek.
* A City harmadszorra vág neki a csoportkörnek, az első két évben az angol sztárcsapat nem jutott tovább a csoportjából.
* Az angolok kispadján most azonban az a Manuel Pellegrini ül, aki korábban a Villarrealt (2005/06) az elődöntőig, a Málagát (2012/13) pedig a negyeddöntőig repítette.
*A Plzen úgy jutott be a BL-csoportkörbe, hogy mind a hat selejtezőjét megnyerte. Tavaly a csehek ugyanilyen produkcióval kvalifikálták magukat a legjobbak közé.
* A manchesteriek eddig lejátszott hat idegenbeli BL-meccsükből ötöt elveszítettek.
* Az angol együttes korábban még sohasem játszott hivatalos meccset Csehországban, és a cseheknek is ez lesz az első európai kupameccsük angol csapat ellen.


Forrás: UEFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább