Gólrekord – de örülünk neki?

Gólrekord – de örülünk neki?

, ktn

Egyre nagyobb a szakadék az európai sztárklubok és a mezőny többi csapata között.



Látványos meccsekkel, sok góllal indult a Bajnokok Ligája 2013/14-es idénye. Harminc találat született (ez rekord: a BL nyitónapján még sosem esett ennyi gól), ami 3,75-ös meccsenkénti átlagot jelent, mégsem lehetünk teljesen elégedettek. Kedden ugyanis a nemzetközi klubfutball ismét azon az úton tett előre egy lépést, amelynek a végeredménye nem feltétlenül a játék javát szolgálja.

Ismét kiderült, hogy az európai elit milyen messze jár a többiektől. A Bajnokok Ligájáról lemaradókkal nem is érdemes összevetni a legjobb klubokat: milyen eredménnyel zárulna manapság egy Manchester United-Videoton vagy egy Real Madrid-Videoton párharc? (A nyolcvanas évek közepén az UEFA-kupa döntőjéig menetelő Vidi négy meccsen négy gólt kapott ezektől a csapatoktól...) A keddi játéknap legszomorúbb híre, hogy a topklubok most már az európai másodvonaltól is fényévekre járnak.


Két csoportban az első fordulót követően szinte eldőlt, hogy kik lesznek a továbbjutók. A C csoportban Benfica-Anderlecht 2:0, Olimpiakosz-PSG 1:4, a D csoportban: Bayern München-CSZKA Moszkva 3:0, Plzen-Manchester City 0:3. Az eredmények alapján még lenne visszaút, de a mérkőzések képe alapján egyszerűen kizártnak tűnik, hogy a veszteseknek bármilyen keresnivalója is lehet a csoport hátralévő meccsein. Persze, az eredmény nem minden: Pireuszban az Olimpiakosz 0:0-s állásnál két kapufát is szerzett, s a szlovák Vladimír Weiss szépségdíjas gólja nyomán még egyenlített is, ez azonban nagyon kevésnek bizonyult, a PSG három szöglet utáni fejesgóllal simán győzött a görög katlanban (Ibrahimovic a hajrában még egy tizenegyest is kihagyott - belefért). Jellemző az Anderlecht edzőjének a Benfica elleni vereség után adott nyilatkozata is. John van den Brom nyíltan beszélt arról (az első mérkőzés után!), hogy csapata számára az Olimpiakosz elleni mérkőzések a legfontosabbak - azokon talán meg lehet szerezni a harmadik helyet. A belgák (és még oly sokan) nem is álmodnak továbbjutásról.


De nemcsak az egykor rettegett Olimpiakosz szenvedett súlyos vereséget hazai pályán, hanem a Galatasaray is. Hiába teremtett félelmetes hangulatot az isztambuli stadion ötvenezer szurkolója, a Real Madrid 6:1-re győzött Fatih Terim csapata ellen (úgy, hogy a 91 millióért igazolt Gareth Bale a hajráig a kispadot koptatta...). A Galata egyébként jól kezdte a meccset, voltak helyzetei satöbbi - de az 1:6 az 1:6. Pedig a törökök eurómilliókat öltek a csapatba, a Real Madrid ellen a kezdőben szerepelt többek között Felipe Melo, Sneijder és Drogba is. Tegyük hozzá: akár a B csoportot is izgalommentessé nyilváníthatjuk. Még úgy is, hogy a Juventus csak 1:1-re végzett a dán Köbenhavn vendégeként, de ez alighanem kivételes eredmény: a Juventusnak a gólja mellett volt egy kapufája, 25 kapura lövési kísérlete és 16 szöglete is. Viszont a dánoknál védett Johan Wiland, s ez ezúttal elég volt a csodához.


Egyedül az A csoportban tűnik úgy, hogy a kvartett mind a négy tagjának van esélye továbbjutni a legjobb tizenhat közé. Ez az esély kedden főleg a Real Sociedad számára csökkent, a baszkok hazai pályán kaptak ki 2:0-ra a BL-ben rutinosnak számító Sahtar Donyecktől. A Manchester United viszont a parádézó Rooneynak (2 gól, 1 gólpassz) köszönhetően 4-2-re nyert a Leverkusen ellen. Érdekesség: David Moyes-hez hasonlóan Alex Ferguson is 4:2-es győzelemmel mutatkozott be a ManUTD edzőjeként a Bajnokok Ligájában. Nem lennénk meglepve, ha az A csoportból is a két keddi győztes menne tovább.


Ha már a pályán nincs izgalom, akkor maradnak a sztárügyek. Cristiano Ronaldo mesterhármast lőtt ugyan Isztambulban, a Real Madrid háza táján mégis arról beszélnek, hogy Iker Casillas megint megsérült. A spanyol kapuslegenda kilenc hónap után került be ismét a Real kezdőjébe, de csak 14 percet védett, miután egy beívelésnél összefutott a saját csapattársával, Sergio Ramosszal - aztán derékfájás miatt cserét kért. Nincs harag, a meccs után a védő rakott ki a Twitter-oldalára egy fotót, amelyen Casillasszal együtt mosolyognak a kamerába.


A nap játékosa: Johan Wiland (Köbenhavn)
Tizenkét védése volt a Juventus elleni találkozón, és ezeknek legalább a fele bravúr volt. Az olaszok lőhettek közelről, távolról, tüzelhettek bárhonnan, a dán kapus elképesztő bátorsággal vetette magát a labdák útjába. Tíz pont.



(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább