Özil és Balotelli trükkjei

Özil és Balotelli trükkjei

, ktn

Két héttel ezelőtt a Napolit méltattuk a Bajnokok Ligája első fordulóját követően - most a Napoli ellenfele van soron. Kegyetlenül jó az Arsenal.



Idén nyáron mindenki temette az Arsenalt, amelynek tavaly sem volt esélye a bajnoki cím megszerzésére, s a Bajnokok Ligájától már a legjobb tizenhat között búcsúzott a későbbi győztes Bayern Münchennel szemben. Arsene Wenger számára egyre kínosabbnak tűnt a helyzet: az Arsenal a 2005-ös FA-kupa cím begyűjtése óta egyetlen nagy trófeát sem nyert. Nincs a világon még egy olyan topklub, ahol ilyen hosszú sikertelenségi szériát elnéztek volna egy edzőnek. S bár a tavalyi szezon végén a csapatot 1996 óta irányító Wenger komoly erősítéseket ígért a szurkolóknak, az átigazolási piac utolsó napjáig úgy tűnt, az Arsenal minden eddiginél jobban meggyengül (addig ugyanis távozott a keretből többek között Arsavin, Gervinho, Samak és Djourou is). Aztán robbant a bomba: az Arsenal szeptember 2-án 42,5 millió fontért megvásárolta Mesut Özilt a Real Madridtól.

Nagy üzlet volt. Ez minden eddiginél világosabbá vált kedden, amikor az Arsenal 2:0-ra legyőzte a Napolit a Bajnokok Ligája második fordulójában. Az olaszok az első körben a BL-döntős Dortmundot verték meggyőző játékkal, ehhez képest a meccs első félidejében az Arsenal átgázolt rajtuk. S ebben kulcsszerepe volt Mesut Özilnek. A német válogatott karmestere előbb parádés mozdulattal lőtt Reina kapujába a tizenhatosról, majd adott egy szenzációs gólpasszt Giroud-nak. Ezzel a 15. percben el is dőlt a meccs. Özil mellé ezúttal a társai is felzárkóztak, a rég leírt Flamini villogott, s az idei szezon felfedezettjeként tündöklő Aaron Ramsey is megint nagyot játszott. A 22 éves walesi játékos az előző két szezon során összesen 91 tétmérkőzésen lépett pályára az Arsenalban, s ezeken a találkozókon 5 gólt lőtt. Az idei mérlege ezzel szemben: 9 meccs, 8 gól! Az F csoport másik mérkőzésén a lendületes Dortmund 3:0-ra legyőzte a Marseille-t, így ebben a csoportban várhatóan az Arsenal, a Dortmund és a Napoli között zajlik majd öldöklő harc a két továbbjutó helyért.


Megint témát adott a sajtónak Mario Balotelli. Özilhez hasonlóan ő is trükközött - csak egy kicsit máshogy. A Milan olasz csatára a ráadásban birkózott ki magának tizenegyest, amit aztán a 94. percben be is rúgott, a Milan így ért el 1:1-es döntetlent Amszterdamban az Ajax ellen. Ne szépítsük: jogtalan büntető volt. Balotelli a Real Madridban játszó Pepe trükkjét leste el: az olasz egyszerűen belekapaszkodott Van der Hoornba, majd összecsuklott mögötte, Eriksson bíró pedig bekajálta az esetet. A csoport másik mérkőzésén a Barcelona 1:0-ra nyert a Celtic vendégeként. Langyos, unalmas mérkőzés volt, a Barcának a sérült Messi nélkül semmilyen ötlete nem volt arra, hogyan tudna áttörni a skótok sáncain. A hetven százalék körüli labdabirtoklás most is megvolt a katalánoknak, de meglepetésre a skótok még emberhátrányban is ki tudtak dolgozni helyzeteket. A Barcelona szerencséje, hogy idén relatíve gyenge csapatokkal került egy kvartettbe.


A nap sztoriját négy Greenpeace-aktivistának köszönhetjük. A Basel-Schalke találkozón a környezetvédő szervezet négy tagja egy hatalmas molinót feszített ki a stadionban, így tiltakozva a Gazprom északi-sarki fúrásai ellen (a Gazprom a Schalke és a Bajnokok Ligája kiemelt szponzora). Emellett harminc társuk szabadon engedését is követelték az orosz hatóságoktól. Az aktivisták korábban a Gazprom olajfúró tornyaihoz láncolták magukat. A mérkőzésen egyébként egy gól döntött, Draxler bombalövésével a Schalke három fontos pontot vitt el Svájcból. A másik találkozón a Chelsea javított a Basel elleni hazai vereséget követően, a londoniak 4:0-ra nyertek a Steaua ellen Bukarestben. A G csoportban két meccs után páholyban érezheti magát az Atlético Madrid, amely Portóban tudott győzni, miközben Szentpéterváron a Zenit nem bírt az Austria Wiennel.


A nap játékosa: Mesut Özil (Arsenal)


"Özil varázslata", "Világklasszis", "Özil mágikus érintése" - ilyen címeket adtak az angol lapok a szerdai BL-beszámolóiknak. Joggal, Özil ezúttal mindenkit lefocizott a színről.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább