A Bayern leiskolázta a Manchester Cityt

A Bayern leiskolázta a Manchester Cityt

, ktn

A Bayern München tavasszal 3:1-re nyert az Arsenal ellen a BL nyolcaddöntőjében. A bajorok megint iskoláztak Angliában, ezúttal a ManCity volt az áldozatuk.



A Manchester City-Bayern München (1:3) BL-csoportmérkőzés jó példa arra, hányféleképpen is beszélhetünk egy futballmeccsről. Egy elfogult manchesteri olvasatot még a puszta tények is alátámasztanak. Agüero szépítő gólja után a hajrában kiállították a müncheni Boatenget, s ezután a City lőtt egy kapufát, majd kidolgozott egy óriási helyzetet is - könnyen lehetett volna ez a meccs 0:3-ról 3:3. S tényleg, lehetett volna.

Csakhogy a mérkőzés képében ez egyáltalán nem volt benne. A Bayern hatvan-hetven percen keresztül lefocizta a pályáról a világ egyik leggazdagabb csapatát. A második félidő elején a németek már 3:0-ra vezettek, s ezután még nekik is volt egy kapufájuk. De ami a legmegalázóbb volt: a harmadik német gól után voltak a mérkőzésnek olyan periódusai (2-3 percekről beszélünk!), amikor a ManCity játékosai csak futottak a labda után. A Guardiola-féle Bayern a Barcelonát idézte, a játékosok szinte cicáztak az ellenféllel, s eközben a gyenge napot kifogó Hart kapuját is fenyegetni tudták. A teljes KO-ról mindent elmond a statisztika: a kapura lövések száma 13:3 volt a vendég Bayern München javára, az első félidőben pedig a Manchester City játékosainak mindössze 66 pontos passzuk volt.


A sima győzelem ténye még a németeket is meglepte. "Bevallom, kicsit többet vártam a Manchester Citytől, mert elég jó csapatuk van. Ehhez képest könnyen nyertünk" - mondta Arjen Robben. A holland szélsőhöz hasonlóan lelkendezett Pep Guardiola, a csapat edzője, aki kiemelte Philipp Lahm szerepét: a játékos a korábbiakhoz képest nem szélsőhátvédet, hanem elősöprögetőt játszik, s ez a tréner szerint alaposan növeli a Bayern hatékonyságát. Ezzel a győzelemmel a bajorok első helyét szinte borítékolni lehet a csoportban.


Kellemetlen helyzetbe került ugyanakkor a Juventus. Az olasz bajnok a koppenhágai döntetlen után hazai pályán is ikszelt, ezúttal a Galatasaray ellen, a 27:7-es lövésarány ellenére a mérkőzés 2:2-re végződött. A második félidőben szinte felbillent a pálya, a torinóiak körbelőtték a török kaput, és a hajrában sikerült is fordítaniuk Vidal (78. perc) és Quagliarella (87. perc) góljaival. Olasz csapatokra nem jellemző módon azonban a középkezdés után gólt kaptak, a Drogba által lefejelt labdát a csereként beállt Bulut juttatta Buffon kapujába (2:2). Jól sikerült Roberto Mancini bemutatkozása a Galata kispadján, az olasz edzőt azután nevezték ki az isztambuliak kispadjára Fatih Terim helyett, hogy a csapat az első fordulóban odahaza kapott ki 6:1-re a Real Madridtól. Bajban a Juventus: ha a csapat a Real ellen következő két meccsét elveszíti, s a Galata kétszer veri a Köbenhavnt, akkor két fordulóval a zárás előtt a törökök akár ötpontos előnybe is kerülhetnek a Juventusszal szemben.


Szerdán villant két szupersztár is: duplázott Zlatan Ibrahimovic és Cristiano Ronaldo. A svéd a PSG-Benfica találkozón (3:0), a portugál a Real Madrid-Köbenhavn (4:0) mérkőzésen volt kétszer eredményes (ez utóbbi meccs legszebb jelenete mégis az ugyancsak kétgólos Di María rabonás gólpassza volt). Statisztikai érdekességeket hozott a Sahtar-ManUTD mérkőzés is, amelyen Nemanja Vidics hússzor volt kénytelen szerelni - miközben az ukrán focistáknak összesen hét tisztázásuk volt a meccsen. A Manchester United továbbra sincs kint a gödörből, amit az is mutat, hogy az angoloknak mindössze két kaput eltaláló lövésük volt a találkozón.


A nap játékosa: Konsztantin Mitroglu (Olimpiakosz)


Az Olimpiakosz a 25 éves csatár mesterhármasával nyert az Anderlecht vendégeként. Mitroglu mérlege kimagasló: az utolsó 7 BL-mérkőzésén éppen 7 gólt lőtt.


(ktn)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább