Egy futballfüggő naplójából (Amszterdam, ősszel)

Egy futballfüggő naplójából (Amszterdam, ősszel)

, focitipp.hu

Amszterdam, ahogy mi láttuk, mastercard nélkül utazók, a pálya szélén ácsorgók.



Külvárosi szállásunk határozottan raktárépületnek tűnik. Gyanakodva méregetjük a hullámpléhből és deszkákból összetákolt bódét - hogyan kaphatott ez 8.4-es osztályzatot a Bookingon? Némi várakozás után megérkezik a tulajdonos, egy kiszolgált, veterán tengerészkapitány. Táskás szem, gyűrött arc, többnapos borosta, félrecsúszott zakó. Ahhoz képest, hogy tökrészeg, egészen korrektül sikerült leparkolnia a minifurgonjával. Szabadkozik, hogy egy "kis partin" vett részt, s megivott néhány sört. "De lehet, hogy lecsúszott némi konyak is" - teszi hozzá bűnbánóan. Oké, főnök, semmi gond. A kulcs nem akar szót fogadni reszkető ujjainak, ezért közelharcot vív a zárral, s csak úgy tárul ki a raktár hatalmas vasajtaja. "Na szóval, ez itt az én príma, vízparti stúdió-apartmanom" - mondja mosolyogva, sűrű csuklás közepette.

Amszterdam, ősszel. Tarka multikulti világ, nyugdíjas turisták körül lebzselő zsebmetszők (zakenroller), versenyszerűen fényképező japán fiatalok és a vadkender jellegzetes illata mindenütt. Meg a kilométeres sor a Van Gogh-múzeum előtt. Tájkép biciklin suhanó egyetemista lányokkal és idült vigyorú, bódult rasztafárikkal.


Csütörtök este megnézzük a magyarok edzését. Ezek a lehajtott fejű fiúk holnap futballozni fognak? A sajtótájékoztató sem vidámabb. Nagy, vörös függönyökkel leválasztott szürrealisztikus terem, mint egy hideglelős David Lynch-filmben. "A futball kiszámíthatatlansága időnként felborítja a papírformát, s mi ezt szeretnénk meglovagolni" - mondja Egervári Sándor. Ő az edző. A szövkap. Elképzelem, ahogy összeül a szakmai stáb, heteken át gondolkoznak keményen, amíg kifundálják a nyerő taktikát, s az volna a futball kiszámíthatatlanságába vetett hit. Ez is egy taktika, valóban. Kinek a "tiki-taka", kinek "kontrajáték", kinek a "vakvéletlen". Az utóbbi években mindig ezt játszottuk, a csodára bazíroztunk, csak ehhez nem Telkiben, hanem Lourdes-ban kellett volna edzőtáborozni.


Ahogy a sajtótájékoztató után körbejárjuk a stadiont, két imbolygó alakra leszünk figyelmesek. Látszik rajtuk, hogy őszinte hívei a kender alapú pszichedelikumoknak. Egyikőjük, aki még beszédképes, megszólít bennünket:
- Hali... Ööö... Magyarok vagytok?
- Sziasztok, igen.
- Ööö... Do you speak English?
- Magyarok vagyunk.
- Ja, tényleg! Öööö... Már elkezdődött a meccs?
- A meccs holnap lesz. Most csak edzés volt.
Ez a válasz meglepi őket. Hosszú másodpercekig egymásra merednek.
- Holnap? Ööö. Ez tuti?
- Tuti.
- Akkor... Ööö... Akkor ma lesz a Tankcsapda?


Egy híres francia észkombájn, Jean-Paul Sartre írta, hogy a futballmeccs egyszerű dolog lenne, csak az ellenfél jelenléte meglehetősen bonyolítja a helyzetet. No lám, néha még a híres észkombájnok is tévednek: mi, magyarok ugyanis a legcsekélyebb mértékben sem bonyolítjuk a helyzetet a futballpályán. A himnuszoknál még úgy teszünk, mintha. Aztán viszont villámgyorsan eltűnünk, felszívódunk, köddé válunk, mint Harry Houdini, a híres illuzionista.


Vagy ott van Kádár: mire a holland támadásoknál felfogta, hogy mi a szitu, addigra már vége volt a meccsnek, a nézők hazamentek, a pályagondnok pedig a reflektorokat is lekapcsolta. Így történt, hogy 8:1-re kikaptunk. Semmi különös, persze. Csak a szokásos agyonverés. A reális eredmény 20:1 lett volna. Ez a magyar mázli: megúszni a meccset nyolc kapott góllal.


Ha tizenegy ember nagyságú tekebábut teszünk ki a pályára, talán még azok is kiegyenlítettebb mérkőzést játszanak. Egy masszív oszlop, egy földbe vert cövek nem lehet magyar válogatott? Miért nem? Ha Kádár vagy Devecseri válogatott lehet, akkor bárki válogatott lehet, nem? Ezt a teljesítményt még Pista bácsi is lehozta volna a maga 81 évével, pontosan úgy, ahogy az Ibolya presszóban szokta: ül a széken, hosszan bámul maga elé, egyik kezében cigaretta, a másikban gyöngyöző kisfröccs, a távolban meg Van Persie.


Hajnali fél kettőkor halk, surranó hangok a szobában, az asztal alatt megzizzen egy szatyor. Egér! A szemtelen kaparászást egyértelmű hadüzenetnek tekintjük, úgyhogy azonnal kezdetét veszi a Nagy Amszterdami Egérvadászat. Kezemben a De Telegraaf csütörtöki száma, összetekerve. Városi gyerekként nincs sok tapasztalatom az egérformájú rágcsálók elleni hadviselésben, de mivel türelmünk és alvásidőnk egyaránt fogytán, a klasszikus csapdázás ötletét elvetjük, s a villámháború (Blitzkrieg) mellett döntünk.


Az ellenséges haderő kizárásos alapon a hűtőszekrény hátsó rácsozata alatti, nehezen megközelíthető területen rejtőzik. Két lehetőséget kínálunk fel az egérnek: vagy megadja magát (ez esetben a hadifoglyokra vonatkozó nemzetközi egyezmények értelmében rögtönítélő bíróság elé állítjuk, és némi feddés után a kinti parkban szabadon engedjük), vagy azonnal elmenekül. Utóbbit választja: bátran kitör az ostromgyűrűből, és egy villámgyors, cikkcakkos iszkolás után kislisszol a bejárati ajtó alatti kétujjnyi résen.


Reggel némi rosszallással a hangunkban számolunk be a tulajnak arról, hogy az éjszakát alvás helyett vadászattal töltöttük az ő príma, vízparti stúdió-apartmanjában. Komoly arccal bólogat. "De hiszen ez természetes - magyarázza -, kint hideg van, bent pedig meleg, ezért bejönnek az egerek. Amszterdamban mindenütt ott vannak." Vagy ha mindenütt nem is, de az ő príma, vízparti stúdió-apartmanjában igen. A tulajdonos szakszerű előadást rögtönöz a barátságos, szerethető holland egerekről (akárha egy természetfilm narrátorát hallanánk), s a végén még nekünk kell megtisztelve éreznünk magunkat, amiért egy fedél alatt tölthettük az éjszakát Amszterdam nevezetességével, a szürke egérrel.


A szombat délutáni napsütésben még megnézünk egy negyedik ligás meccset, az AVV Swift Amsterdam 3-1-re legyőzi a Voorschotent egy nyárfákkal szegélyezett, hangulatos pályán. Aztán hazarepülünk. Illetve: csak repülnénk, mert a kifutópályán hirtelen leáll a gép. „Hölgyeim és uraim, itt a kapitány beszél. Rossz hírem van: meghibásodott a motor!" Semmi gond. Legfeljebb majd a reptéren írom meg a hétfői cikket. Az lesz a címe: nekünk nyolc.


(Gazdag József)


A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább