Del Piero felfedezője rekordját döntötte meg

Del Piero felfedezője rekordját döntötte meg

, focitipp.hu

Évek óta mondják: már nem a régi. Mégis: mostantól a Juventus történetének legeredményesebb labdarúgóját Alessandro Del Pieronak hívják.



Az Olasz Kupa keddi nyolcaddöntőjében a Juventus a Fiorentinát fogadta. A torinóiak 4:1-re verték a firenzeieket, de a meccs mégsem az eredmény miatt marad emlékezetes. A Zebrák csatára, Alessandro Del Piero mesterhármast szerzett, és ezzel a Juventus történetének legeredményesebb játékosává lépett elő. A korábbi csúcstartó Giampiero Boniperti volt 182 góllal. Del Piero most 185-nél jár, és egyelőre nem úgy fest, hogy szögre szeretné akasztani futballcsukáját.

Del Piero 1974. november 9-én, egy észak-olaszországi városban, Coneglianóban született. Ha megfogadja anyja tanácsát, talán sosem rúgott volna egyetlen gólt sem pályafutása során - a mama ugyanis azt szerette volna, ha Alessandro inkább kapus marad, és nem futkározik annyit a hidegben.

1988-tól már a Padova csapatában focizott, és 1992. március 15-én szerepelt először B-ligás mérkőzésen, a Messina ellen. A Serie A-beli bemutatkozására sem kellett sokáig várnia: másfél évvel később (1993. szeptember 12-én) a Foggia ellen mutatkozott be a Juventus színeiben.

A Padova sportigazgatója által csak új Van Bastenként emlegetett Del Piero-t végül éppen az a Giampiero Boniperti halászta el a Milan orra elől, akinek a gólrekordját most Alex megdöntötte. Del Piero neve összeforrott a Juventussal: a kilencvenes évek közepén sikert sikerre halmozó gárda kulcsembere volt. Az 1995/96-os Bajnokok Ligája szezonban például egymást követő három meccsen (a Dortmund, a Steaua és a Rangers ellen) is rúgott egy-egy "delpierós" gólt: a tizenhatoson kívülről pimaszul átemelve a labdát a kapuson. Ebben az idényben a Juvéval megszerezte a BL-serleget, de a Bajnokok Ligájában mindeddig ez az utolsó győzelme. A következő két évben (1997: Dortmund, 1998: Real Madrid), majd 2003-ban is (Milan) elbukta csapatával a BL-döntőt.

A válogatottban sem kísérte sok szerencse a pályafutását: a végső diadalhoz legközelebb a 2000-es Európa bajnokságon állt az Azzurrikkal, de a történelemkönyvekben már csak az a tény szerepel majd, hogy Wiltord és Trezeguet góljaival végül a franciák hódították el a kontinensbajnoki címet.

1998 novemberében az Udinese elleni meccsen megsérült a térdszalagja, és sokak szerint ezek után már sosem nyerte vissza korábbi formáját. Az elmúlt években is hűségesen kitartott gyerekkori kedvenc klubja, a Juventus mellett. Noha egyre többször csak csereként jut szóhoz, még ez sem akadályozta meg abban, hogy megdöntse felfedezője gólrekordját. Elnézve a Juve idei teljesítményét, valószínű, hogy idény végén is szaporítja majd trófeáinak számát.

A jövő? Del Piero nem tudja elképzelni, hogy Olaszországon belül más klubban játsszon, mint a Juventusban. Viszont egyre inkább kacérkodik azzal a gondolattal, hogy pályafutása végén Angliában tegye próbára képességeit. Az "Olaszország legkedveltebb futballistája" díjat 2001-ben már elnyerte - játéktudását és hozzáállását tekintve Angliában sem lenne esélytelen egy hasonló díjra.

Tények
Név: Alessandro Del Piero
Született: 1974 november 9., Conegliano
Magassága: 173 cm
Testsúlya: 73 kg
Legnagyobb sikerei:
- Kétszeres utánpótlás Európa-bajnok (1994, 1996)
- Hatszoros olasz bajnok (1995, 1997, 1998, 2002, 2003, 2004)
- Olasz Kupa-győztes (1995)
- Négyszeres Olasz Szuperkupa (1995, 1997, 2002, 2003)
- Bajnokok Ligája győztes (1996)
- Európai Szuperkupa-győztes (1996)
- Világkupa-győztes (1996)
Mérkőzéseinek/góljainak száma:
Padova: 14/1 (Serie B: 1991-1993)
Juventus: 312/127 (Serie A: 1993-2006), 42/14 (Olasz Kupa: 1993-2006), 98/43 (Európai kupamérkőzések: 1993-2006)

és érdekességek
- kedvenc zenekara a U2, de szereti Michael Jacksont és Eminem zenéjét is.
- a feleségét is a futballnak köszönheti: 2005. június 12-én teljes titoktartás közepette, szűk családi körben vette feleségül Soniát, korábbi csapattársa, Nicola Amoruso húgát.
- Édesapja, az 1991-ben elhunyt Gino villanyszerelő volt.
- Számviteli diplomát szerzett, 1999-ben az Urbinói Egyetem Szociológia Tanszékének adakozott.
- Becenevei: Alex, Pinturicchio, Godot
- Del Piero a Juventus színeiben ötször ért el mesterhármast (mindig a Delle Alpiban):
1994. március 20.: Parma 4:0 (olasz bajnokság),
1997. december 21.: Empoli 5:2 (olasz bajnokság),
1998. április 1.: Monaco 4:1 (Bajnokok Ligája),
2004. január 17.: Siena 4:2 (olasz bajnokság),
2006. január 10.: Fiorentina 4:1 (olasz kupa).

(ktn.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább