Haláli halálcsoport

Haláli halálcsoport

, ktn

Kedden már-már régi fényében tündökölt Kaká, összekapta magát a Dortmund, Portóban pedig megszületett a sorozat egyik leggyorsabb kiállítása.



Kaká gólpasszal tért vissza
Nagy visszatérőt köszöntött a Milan-Barcelona találkozón az olasz publikum. Nyári átigazolása óta először szerepelt a Milan játékosaként a Bajnokok Ligájában Kaká. Jó hír a Milan szurkolói számára, hogy a brazil nem csupán nosztalgikus hangulatokat keltett a rossonerók szurkolóiban, hanem jól és hasznosan futballozott. Rögtön gólpasszal nyitott, a szerencsétlenkedő Barca-védők között Robinhóval összehozva a Milan vezető gólját - Kakának ez volt a 22. asszisztja a Bajnokok Ligájában. A Barcelona csak a 20. perc körül talált magára a mérkőzésen, s egy labdaszerzés után Messi higgadt megoldásának köszönhetően egyenlített. Ezután is a katalánok tartották kézben a mérkőzést, de mintha maguk is megelégedtek volna az egy ponttal a jól záró, és időnként veszélyes helyzeteket kidolgozó olaszok ellen. Egy-egy - ami ezúttal mindkét fél számára megfelelt. A csoport másik mérkőzésén a forduló előtt pont nélkül álló Celtic - amely 413 perc után szerzett újra BL-gólt - 2:1-re legyőzte az Ajaxot, s ezzel akár továbbjutási álmokat is kezdhetnek szövögetni a skót nézők.

Dominál az Atlético
Fél lábbal a nyolcaddöntőben érezheti magát viszont az Atlético Madrid. A spanyolok különösebb megerőltetés nélkül győztek 3:0-ra az Austria Wien vendégeként, ezzel három mérkőzés után már csak ők 100 százalékosak a BL-ben. Ha legközelebb hazai pályán is megverik az osztrák csapatot, azzal bebiztosítják a továbbjutásukat. A spanyol bajnokság góllövőlistáját vezető Diego Costa az idei első BL-fellépésén duplázott, így ebben a szezonban 12 meccsen 12 gólnál jár. Az Atlético valahogy minden szezonra talál magának egy csodacsatárt: Fernando Torres után jött Kun Agüero, majd Radamel Falcao, idén pedig a 25 éves brazil. A csoport másik összecsapásán nagy meglepetés született: a Zenit egy hajrában szerzett fejesgóllal verte idegenben a Portót, amely a 6. perctől kezdve emberhátrányban játszott. A mexikói Hector Herrera BL-rekordot döntött, miután egy perc alatt összeszedett két sárga kártyát: előbb buktatta Hulkot, majd a szabadrúgást követően idő előtt kiugrott a sorfalból. Piros. Devecseri sem csinálhatta volna jobban...


Dortmund, Arsenal, Napoli - csak kettő maradhat
A halálcsoport idén is halálcsoport lesz: nehéz volna megjósolni, hogy a Dortmund-Napoli-Arsenal hármas tagjai közül melyik kettő jut tovább a legjobb tizenhat közé. Kedden az Arsenal kínos vereséget szenvedett hazai pályán a Dortmundtól (1:2), a vendégek remekül blokkolták Özilt - s ezzel a teljes Arsenalt. A Napoli is hozta a "kötelezőt", az olaszok Marseille-ben nyertek 2:1-re, végig domináns szerepet játszva a meccsen. Féltávnál a Dortmund, az Arsenal és a Napoli is 6-6 pontos (a Marseille 0), s a sorsolás alapján a németek vannak a legkedvezőbb helyzetben: a Dortmund mindkét nagy riválisát odahaza fogadja. Az Arsenal helyzete viszont megnehezült, két sorsdöntő meccse Európa talán két legforróbb katlanjában, Dortmundban és Nápolyban vár a csapatra. Érdekes statisztika: az Arsenal az elmúlt tíz évben mindössze háromszor veszített hazai pályán a BL-ben a kontinensről érkezett csapatokkal szemben - mindháromszor németek (Schalke, Bayern, Dortmund) vittek el három pontot Londonból.


Remekelt a Chelsea
Gelsenkirchenben viszont a hazai pályán játszó németek szenvedtek vereséget egy angol csapattól: Schalke-Chelsea 0:3. A hazaiaknál Szalai Ádám ezúttal csak csere volt, a 71. percben váltotta Boatenget. A két gárda mintha nem lett volna egy súlycsoportban, a második félidő hajrájában a Chelsea mágnestáblára illő kontratámadásokkal intézte el ellenfelét. Az E csoportban akár a halálcsoporthoz hasonló szituáció is kialakulhatott volna, csakhogy a Steaua-Basel (1:1) mérkőzés 88. percében Leandro Tatu (Steaua) egyenlített, így a Basel nem tudott csatlakozni a 6-6 pontos Chelsea-Schalke duóhoz. Aligha tévedünk: a svájciaknak ez a Bukarestben hagyott két pont nagyon hiányzik majd a csoport zárásakor.


A nap játékosa: Fernando Torres (Chelsea)
Két gólt szerzett a Schalke elleni idegenbeli mérkőzésen, s bár még mindig nem idézi egykori önmagát, a BL-ben már háromgólos. (Az angol bajnokságban nulla.)


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább