Az U17 nem európai műfaj

Az U17 nem európai műfaj

, hb

Kialakult a legjobb nyolc mezőnye az U17-es világbajnokságon. Egy európai csapattal.



Kedden befejeződtek a nyolcaddöntők az Egyesült Arab Emírségekben zajló U17-es világbajnokságon. A legjobb nyolc közé Honduras, Mexikó, Brazília, Argentína, Uruguay, Nigéria, Elefántcsontpart és Svédország jutott be, azaz csupán egy európai csapat maradt versenyben az első kieséses kört követően. Ha a korábbi tornák eredménylistáit átböngésszük, ez talán meg sem lep minket, hiszen az eddigi 14 kiírásból csupán háromszor sikerült európai válogatottnak magasba emelnie a serleget (1987 Szovjetunió, 2001 Franciaország, 2009 Svájc). Ha viszont az idei torna eredményeit alaposabban megvizsgáljuk, akkor európai szemmel nézve egy ijesztő statisztika rajzolódik ki előttünk.

A tornán hat európai csapat indult el (Ausztria, Horvátország, Olaszország, Oroszország, Szlovákia, Svédország), az összes többi zóna csak négy válogatottal képviseltette magát az eseményen. A csoportkörben a hat európai gárdából csupán az olaszok nyertek egynél több meccset (két 1-0-s siker), mindenki más maximum négy pontot gyűjtött be három meccsből. Mindezek ellenére négy csapat is bejutott a legjobb 16 közé az öreg kontinensről. Az olaszok Uruguay mögött csoportmásodikként, automatikusan továbbjutottak, Szlovákia, Svédország és Oroszország viszont már csak annak köszönhette a továbblépést, hogy a kvartettekből a négy legjobb csoportharmadik is folytathatta a szereplést.


Sokan ekkor még úgy gondolták, hogy a legtöbb együttes megpróbálja kihasználni a lebonyolítási rendszer kínálta lehetőségeket, és az erejét későbbre tartogatja, a legjobb 16 között azonban kiderült, hogy ez koránt sincs így: Szlovákiát Uruguay 4-2-re lemosta az egyenes kieséses szakaszban, míg az Eb-ezüstérmes Olaszország Mexikótól, az Eb-címvédő Oroszország pedig Brazíliától szenvedett sima, kétgólos vereséget. Európa becsületét így azok a tornaújonc svédek mentették meg, akik egy bravúros 2-1-gyel múlták felül az addig száz százalékos mérleggel rendelkező Japánt.


A korábbi tornák eredményeiből, és az aktuális vébé tapasztalatai alapján tehát kezd nyilvánvalóvá válni, hogy a korán megkezdett szakmai képzés ellenére az európai játékosok tizenéves korukban még nem mindig tudják felvenni a versenyt az afrikai és latin-amerikai riválisokkal. Ez legegyszerűbben azzal magyarázható, hogy az afrikai játékosok az európaiakkal szemben egyértelműen fizikai fölényben vannak (ezt Nigéria három és Ghána két bajnoki címe is jól szemlélteti), a hatalmas lélekszámú közép- és dél-amerikai országokban pedig sokkal több tehetséges gyerekből válogathatnak az edzők.


Talán nem véletlen, hogy a legjobb nyolcba Európából pont az a svéd csapat jutott be, amelyben tíz különböző nemzetiségű, köztük három afrikai származású játékos is szerepel. Ha pedig megnézzük, hogy Európából kik nyerték meg eddig az U17-es vébét, szintén arra a következtetésre jutunk, hogy ebben a korosztályban szinte csak a fizikai felkészültség és/vagy a merítés nagysága a fontos: a 2001-ben világbajnoki címet nyert 18 fős francia együttesből kilenc focista származott Afrikából, míg a 2009-es vb-győztes svájci csapatban 13-an rendelkeztek kettős állampolgársággal. Az 1987-ben aranyérmet szerző szovjet csapat sem lóg ki e tekintetben a sorból, azt orosz, ukrán, azeri, üzbég és grúz focisták alkották.


A siker receptje tehát adott, és biztosak lehetünk benne, hogy az európaiak idei lebőgése után a következő tornán még több multikulturális együttes lesz a mezőnyben. 


(hb)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább