Arsenal: kupán vágva

Arsenal: kupán vágva

, focitipp.hu

FA kupa, 4. forduló

Nem kényezteti el szurkolóit az Arsenal: az Ágyúsok négy nap alatt mindkét angol kupából kiestek. A Focitipp viszont elégedetten summáz: Outsiderek, előre!



Nem kényezteti el szurkolóit az Arsenal: az Ágyúsok négy nap alatt mindkét angol kupából kiestek. A Focitipp viszont elégedetten summáz: az FA Kupa 4. fordulójában négy élvonalbeli csapat búcsúzott, az alacsonyabb osztályúak közül viszont nyolcan is versenyben maradtak. Outsiderek, előre!

Az Arsenal kedden a Wigant ajándékozta meg a Ligakupa-döntő élményével, szombaton pedig (ezúttal Lehmann, Henry, Lauren, Pires, Gilberto Silva és Fabregas nélkül) Boltonban húzta a rövidebbet. Arsene Wenger taktikái eddig csődöt mondtak: a londoniak utolsó nyolc idegenbeli tétmeccsükön mindössze egyetlen árva gólt tudtak begyötörni az ellenfeleknek. Az Arsenalhoz hasonlóan tragikusan élte meg az elmúlt hetet a Blackburn is: a Rovers előbb Manchesterben kapott ki a Ligakupa elődöntőjében, szombaton pedig hiába szerzett vezetést már a 28. másodpercben az Upton Parkban, a West Ham Teddy Sheringham vezérletével 4:2-re fordított. A Kalapácsosok hátvédsorából már hiányzott a cseh Tomáš Øepka: a kőkemény bekk, akit 2001-ben 5 és félmillió fontért igazolt le a WHU a Fiorentinától, keddtől már a prágai Sparta játékosa.

Gyepes és a veteránok
A Manchester United Wolverhamptonba utazott egy könnyed győzelemért (3:0). A Wolves 1949-ben a kupában 1:0-ra verte a ManU-t, és akkor meg is nyerte a kupasorozatot. Most esélye sem volt megismételni ezt, és nem csak azért, mert a Manchester utoljára 21 évvel ezelőtt kapott ki kupameccsen alacsonyabb osztályú csapattól (Bournemouth 0:2), hanem mert a Wolves meddő csatárjátékán még az 1,4 millió fontért a napokban igazolt lengyel válogatott támadó, Frankowski sem segített. A hazaiaknál a meccset végigjátszó (és két gólnál is csak bávatagon asszisztáló) Gyepes Gábor mellett ott volt a jövőre 40 éves Paul Ince, az angol válogatott első színesbőrű csapatkapitánya, aki 1989 és 1995 között a ManU játékosa volt, valamint a 34 éves Darren Anderton, az angol válogatott és a Tottenham egykori kiváló középpályása. Ugyancsak a Tottenhammel érte el legnagyobb sikereit a Wolves trénere, Glenn Hoddle is, aki kétszer is megnyerte a kupát a Spursszel, 1994-ben pedig a Chelsea játékosedzőjeként játszhatott a finálében (ezt azóta csak Dennis Wise tudta megismételni, 2004-ben a Millwall-lal). Persze, Sir Alex Ferguson elsősége megkérdőjelezhetetlen: a ManU mestere eddig ötször (1990, 1994, 1996, 1999, 2004) hódította el a kupát. A Wolves ellen pedig még azt is megengedhette magának, hogy a védelem tengelyében először játszassa Wes Brown mellett a szerb Vidicset.

Cissé kissé necces
Djibril Cissé nem találja a helyét Angliában. A francia csatár csak 4 gólt lőtt ebben a szezonban, ráadásul az elmúlt héten a bulvárlapok címoldalára került, miután megverte várandós feleségét (Cissét tavaly már megbüntették egyszer, mert Londonban megütött egy 15 éves fiút). A csapat játékára szerencsére nincs kihatással mindez, a BL-címvédő Liverpool, amely utoljára 1992-ben nyerte meg az FA Kupát, 2:1-re győzött Portsmouth-ban. A Portsmouthnak is van egy érdekes kupaélménye: az 1939-es döntő után (99 370 néző előtt 4:1-re verték a Wolverhamptont) egészen a háború utánig, 1946-ig ők őrizték az FA-serleget.

Újra itt a Brentford!
A Focitipp őszintén szurkolt a hősiesen küzdő Port Vale csapatának: a harmadosztályú galeri egészen a 70. percig állta a sarat a Villa Parkban; aztán jött Baroš, és négy perc alatt duplázott. Ismét bejelentkezett viszont a szintén harmadik ligás Brentford, amely tavaly a nyolcaddöntőben 0:2-ről egynelített az akkor még élvonalbeli Southampton otthonában. A Brentford ezúttal a Sunderlandet kapta el. Említést érdemel még a két magyar kapus is: Király Gábor csapata, a Crystal Palace Prestonban döntetlenezett, a Coventry pedig elsősorban Fülöp Mártonnak köszönheti, hogy még egyszer megmérkőzhet a Middlesbrough-val.

Tudta-e, hogy...
az FA Kupát a Manchester United hódította el a legtöbbször? A Vörös Ördögök 11-szer győztek a döntőben. A kupagyőzelemhez a Barnsley-nak volt szüksége a legtöbb győzelemre (12 meccset játszottak 1911-ben). Döntetlen esetén megismételték a meccset – így fordulhatott elő, hogy a Chelsea öt meccset játszott a Burnley-vel (1955/56), az Arsenal pedig a Sheffield Wednesday-vel (1978/79). A leghosszabb veretlenségi szériát a Blackburn Rovers jegyezte: 1884 és 1886 között zsinórban 23 meccsen nem talált legyőzőre az FA Kupában. A legegyértelműbb kimenetelű döntőt1903-ban játszották (Bury–Derby County 6:0). Érdekességként említhető, hogy John Barnes három csapattal is bejutott a fináléba (Watford, Liverpool, Newcastle), csakúgy, mint Dennis Wise (Wimbledon, Chelsea, Millwall). 2004 januárjában pedig a Yeovil–Liverpool kupameccsen a vendégeknél 11 különböző nemzetiségű játékos alkotta a kezdőcsapatot.

- gj -

*****

FA Kupa, 4. forduló, eredmények:

West Ham–Blackburn 4:2
Gólszerzők: 32. Sheringham (11-esből), 36. Etherington, 58. Khizanisvili (öngól), 72. Zamora, ill. 1. Bentley, 64. Neill
Manchester City–Wigan 1:0
Gólszerző: 83. A. Cole
Everton–Chelsea 1:1
Gólszerzők: 35. McFadden, ill. 72. Lampard
Coventry–Middlesbrough 1:1
Gólszerzők: 53. Stern John, ill. 45. Hasselbaink
Cheltenham (IV.)–Newcastle 0:2
Gólszerzők: 40. Chopra, 42. Parker
Charlton–Leyton Orient (IV.) 2:1
Gólszerzők: 6. Fortune, 90. Bothroyd, ill. 52. Steele
Brentford (III.)–Sunderland 2:1
Gólszerzők: 56. és 88. Campbell, ill. 65. Arca
Bolton–Arsenal 1:0
Gólszerző: 84. Jannakopulosz
Aston Villa–Port Vale (III.) 3:1
Gólszerzők: 69. és 73. Baroš, 90. Davis, ill. 84. Lowndes
Reading (II.)–Birmingham 1:1
Gólszerzők: 30. Long, ill. 66. Dunn
Wolverhampton (II.)–Manchester United 0:3
Gólszerzők: 5. és 51. Richardson, 44. Saha
Portsmouth–Liverpool 1:2
Gólszerzők: 53. Davis, ill. 36. Gerrard (11-esből), 41. Riise.

További eredmények:
Stoke City (II.)–Walsall (III.) 2:1
Preston (II.)–Crystal Palace (II.) 1:1
Leicester (II.)–Southampton (II.) 0:1
Colchester (III.)–Derby County (II.) 3:1.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább