Chelsea: nulla és továbbjutás

Chelsea: nulla és továbbjutás

, ktn

A korábbiakhoz képest egyetlen csapatnak sikerült kiharcolnia a továbbjutást a Bajnokok Ligájában. A Chelesa-nek - de az angolok kvalifikációja nem volt diadalmenet.



15:1 - ez volt a kapura lövési kísérletek száma a Basel-Chelsea mérkőzésen, amelyet az angolok 1:0-ra elveszítettek a svájci csapattal szemben. Nem tévedés, a svájciak próbálkoztak ilyen sokszor, míg José Mourinho csapata egyetlen kapura tartó lövést sem tudott produkálni a találkozón. Mivel azonban a csoport másik meccsén a Schalke (Szalai Ádámmal a soraiban) nem tudta legyőzni Bukarestben a Steauát, így a londoni együttes biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között. "Nagyon sajnálom a fiúkat, sokat kivett belőlük a 15 napos válogatott szünet" - adta meg a kudarcra minden idők egyik legfurcsább magyarázatát José Mourinho, az excentrikus portugál tréner. A svájciak gólját egyébként az a Mohamed Salah szerezte, aki a két csapat londoni mérkőzésén (amelyet ugyancsak a svájciak nyertek, 2:1-re) is betalált. Az E csoportban az utolsó kör előtt egyszerű a helyzet: a Chelsea mellett továbbjuthat a jelenleg második Basel, ha legalább egy pontot szerez a gelsenkircheni záró mérkőzésén. Ha azonban a Schalke győz, Szalaiék mennek a nyolcaddöntőbe. A Steaua a csoport utolsó helyén végzett.

Az F csoportban kialakult szituáció közel sem ilyen egyszerű. A Dortmund szenzációs mérkőzésen verte 3:1-re a Napolit - így fél lábbal már a legjobb tizenhat között érezheti magát. Ha a németek az utolsó körben legyőzik a Marseille-t, biztosan továbbjutnak. A Dortmund egyébként hamar vezetést szerzett a Napoli ellen - vitatható tizenegyesből. Ami azonban ezután történt, azt nehezen lehetne vitatni: a Borussia gyors támadási olykor szétzilálták az olasz csapat védelmét, csak a gólkülönbség volt kérdéses a rangadón. S mivel a másik mérkőzésen a duplázó Jack Wilshere góljainak köszönhetően az Arsenal legyőzte a Marseille-t, az olaszok helyzete szinte kilátástalan. A Napolinak az utolsó körben legalább három góllal kellene nyernie az Arsenal ellen a biztos továbbjutáshoz. Ha ez nem jönne össze, akkor csak abban reménykedhetnek, hogy a Dortmund kevesebb pontot szerez Marseille-ben, mint ahányat a Napoli gyűjt az Arsenal ellen.

Érik a meglepetés a G csoportban. A Porto képtelen volt legyőzni hazai pályán az Austria Wient, így az osztrák csapat könnyen lehet, hogy kikaparta a gesztenyét - a Zenitnek. A szentpéterváriak siralmas produkciót nyújtottak a tartalékos (s már továbbjutott) Atlético Madriddal szemben, de oltári mázlival sikerült egy pontot szerezniük. Egyenlítő góljuknál a madridi Alderweireld hátáról felpattant a labda, Courtois kapus pedig álmélkodva nézte végig, ahogy behullik a kapuba. Hihetetlen gól volt! A Zenit jelenleg egy ponttal előzi meg a Portót - az utolsó körben Austria-Zenit, Atlético-Porto mérkőzés következik. Talán nem túlzás azt mondani, hogy ebből a csoportból egy továbbjutó is elég volna.

Sokáig úgy tűnt, hogy hasonló véleménnyel leszünk a H csoport csapatairól is. A Barcelona - és utána a többiek, a semmiben. Ehhez képest kedden két csapat is megrázta magát. Az Ajax lelkes, önfeláldozó játékkal verte 2:1-re a Barcelonát, és a győzelem még akkor is dicséretes, ha tudjuk, ez a Barca igencsak tartalékos volt (Tata Martino először szenvedett vereséget a Barca edzőjeként). Nagyot alakított a hetek óta szenvedő Milan is. Az olaszok 3:0-ra nyertek a Celtic vendégeként, megérdemelten. Megszerezte első BL-gólját második milánói korszakában Kaká, Balotelli pedig október elseje után volt ismét eredményes. Csodás nap volt ez a vörös-feketék számára. Az utolsó körben Milan-Ajax: a meccs győztese követi a nyolcaddöntőbe a Barcelonát (sokat sejtet, hogy az iksz az olaszoknak kedvez).

A nap játékosa: Pepe Reina (Napoli)
Hogy miért ő, miközben három gólt kapott? Mert ha nem ő véd a Dortmund ellen, akkor a Napoli kaphatott volna nyolcat is.


(ktn)

A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább