Tragédia Brazíliában, gólzápor a BL-ben

Tragédia Brazíliában, gólzápor a BL-ben

, hb

Az elmúlt 24 óra legfontosabb futballhírei. November 28.



Hírek

Lemondott posztjáról Rikard Norling, a Malmö trénere. A 42 éves edző távozása mindenkit meglepett a klubnál, vezérletével ugyanis néhány héttel ezelőtt a Malmö megszerezte története 17. bajnoki aranyérmét. Norling nem egészen két évet töltött el a svéd együttesnél.

A Hamburg két évvel, 2018-ig meghosszabbította 17 éves hátvédje, Jonathan Tah szerződését. A korosztályos válogatott védő idén augusztusban, a Hertha elleni bajnokin debütált a hamburgi együttesben (mint a klub valaha volt legfiatalabb Bundesliga-játékosa), azóta pedig további nyolc mérkőzésen lépett pályára a felnőtteknél.


Leomlott a tető egy része a jövő évi világbajnokság nyitómérkőzésének helyet adó új Sao Pauló-i stadionban. A balesetben három építőmunkás életét vesztette, többen pedig megsérültek. A tűzoltók beszámolója szerint a tragédiát az okozta, hogy egy daru összeomlott az épülő tetőn. A Sao Pauló-i arénában jövőre hat világbajnoki mérkőzést rendeznének, de a történtek után nem biztos, hogy át tudják adni a létesítményt a FIFA által kijelölt decemberi határidőig.


A Newcastle francia középpályása, Yohan Cabaye bejelentette, hogy a szezon végén valószínűleg távozik a szarkáktól. A 27 éves játékosnak - saját elmondása szerint - hiányzik a Bajnokok Ligája közege, ezért szeretne egy olyan csapatba szerződni, amelynek esélye van kiharcolni a szereplést a legrangosabb európai kupában. Cabaye iránt augusztusban az Arsenal élénken érdeklődött, a Newcastle azonban komolytalannak minősítette az ágyúsok ajánlatát.


A keddi Celtic elleni Bajnokok Ligája-találkozón két Milan-játékos is komoly sérülést szenvedett: Robinhónak kificamodott a bal válla, Ignazio Abatének pedig a bal bokája sérült meg. Az előzetes orvosi vélemények szerint Robinhónak négy hetet kell kihagynia, Abatére pedig talán ennél is hosszabb kényszerpihenő vár.


Ázsiában az Inter japán védőjét, Nagatomo Jutót választották meg a 2013-as év legjobb játékosának. A 27 éves bekk Kagava Sindzsi után a második japán labdarúgó, aki megkapta a kontinentális kitüntetést.


Eredmények

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló.


A BL A csoportjában a Manchester United és a Sahtar Donyeck is gálázott: az angolok a zseniálisan futballozó, és három gólpasszt kiosztó Wayne Rooney vezérletével 5-0-ra kiütötték idegenben a Bayer Leverkusent, az ukránok pedig a Real Sociedadnak vágtak négy gólt hazai pályán. A Sahtarnál ismét a brazil különítmény remekelt: a csapat összes gólját és gólpasszát is brazil játékos jegyezte. Győzelmével a Manchester United továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba, míg a Sahtar fellépett a csoport második helyére.


A B csoportból a Real Madrid biztosította be helyét a legjobb 16 között, miután a Bernabéuban 4-1-re lelépte a Galatasarayt. A madridiak Sergio Ramos kiállítása miatt 65 percen át emberhátrányban futballoztak, ez azonban cseppet sem látszott meg a játék képén. A találkozón a sérült Cristiano Ronaldót helyettesítő Ángel di María egy gólig és egy gólpasszig jutott. A párhuzamos találkozón a Juventus az FC Köbenhavn 3-1-es legyőzésével életben tartotta továbbjutási esélyeit. A zebrák mindhárom találatát Arturo Vidal szerezte (kettőt büntetőből), míg a dánoknál az egykori Juve-játékos, Olof Mellberg volt eredményes - hosszú pályafutása során először a BL-ben.


A C jelű kvartettben a PSG is megszerezte a továbbjutáshoz szükséges pontokat. A francia sztárcsapat Zlatan Ibrahimovic és Edinson Cavani góljaival gyűrte le 2-1-re az Olimpiakoszt, utóbbi játékos a meccs ráadásában szerezte meg az egy félidőn keresztül emberhátrányban játszó párizsiak győztes gólját. A görögök botlását sikerült kihasználnia a továbbjutásra még szintén esélyes Benficának: a portugálok egy nagyszerű találkozón - ugyancsak egy hosszabbításban lőtt góllal - 3-2-re verték az Anderlechtet, és ezzel pontszámban beérték az Olimpiakoszt. Az utolsó körben a Benfica a PSG-t, az Olimpiakosz az Anderlechtet fogadja.


A továbbjutását az előző fordulóban már bebiztosító Bayern München az ötödik meccsét is megnyerte a D csoportban, a bajorok ezúttal a CSZKA Moszkva otthonából hozták el mindhárom pontot (1-3). A csoport másik meccsén a már ugyancsak nyolcaddöntős Manchester City 4-2-re verte a Viktoria Plzent. A manchesterieknek novemberben ez volt a negyedik olyan mérkőzésük, amelyen négy, vagy annál több gólt szereztek.


A Bajnokok Ligája eredményei, menetrendje és tabellái >>>


Eredmények a Magyar Kupa nyolcaddöntőiből: Siófok-Pápa 1-2, Kaposvár-Győr 1-2, Nyíregyháza-Haladás 0-1, Videoton-Diósgyőr 0-0, Ferencváros-Újpest 0-0.


A nap sztorija

Az olasz Tuttosport kiderítette, hogy egy szolárium ágy felelős Philippe Mexes rejtélyes szemsérüléséért. A francia védő szombaton szemfájdalomra hivatkozva kihagyta a Milan Genoa elleni találkozóját, majd a mérkőzés után felkeresett egy orvost, aki megállapította, hogy a játékosnak olyan égési sérülések vannak a retináján, amilyeneket az ultraibolya fényt használó szolárium csövek szoktak okozni. Mexesnek most legalább két hétig pihentetnie kell a szemét.


A nap pletykája
Olasz lapértesülések szerint Roberto Mancini megpróbálta rábeszélni fiát, a Budapest Honvédnál szereplő Andreát arra, hogy csatlakozzon hozzá a Galatasaraynál, a fiatal középpályás azonban nem tett eleget a sztáredző kérésének. Az ifjabb Mancini 2013-ban kétéves szerződést kötött a kispestiekkel, amit ezek szerint ki is akar tölteni.


A nap száma
10 - A Bayern München az első olyan csapat a futballtörténelemben, amely zsinórban tíz mérkőzést tudott nyerni a Bajnokok Ligájában.


A nap nyilatkozata
"Jobb voltam, mint azok, akik most a Manchester Cityben játszanak, mégis a kispadon ücsörögtem. Mikor eljöttem tőlük, mondtam nekik, hogy meg fogják bánni, hogy elengedtek. Ők akkor úgy gondolták, hogy nekem ennyi volt, megöregedtem, és sohasem fogok már olyan szinten focizni, mint korábban. De most itt vagyok Liverpoolban, és biztos vagyok benne, hogy a Citynél már ostorozzák magukat a fejesek, mikor látják, hogy hogyan teljesítek" - nyilatkozta Kolo Touré, a Liverpool nyáron igazolt középhátvédje.


Állandó források: FIFA, UEFA, BBC, Soccerway, Transfermarkt, Football Italia, Eurosport, NSO, MTI

(hb)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább