Olasz és portugál mélyrepülés, német szárnyalás

Olasz és portugál mélyrepülés, német szárnyalás

, focitipp.hu

Teljessé vált az olasz és portugál csapatok mélyrepülése a Bajnokok Ligájában. Hatan indultak, de csak egy jutott be közülük a legjobb tizenhat közé. Németország viszont ünnepelhet.



Portugáliát a bajnok Porto, a Benfica és a Pacos Ferreira, Olaszországot pedig a Juventus, Napoli, Milan hármas képviselte a Bajnokok Ligájában. Az említett csapatok közül egy már a csoportkörbe sem jutott be, a Pacos Ferreirát a Zenit Szenpétervár 8:3-as (!) összesítéssel búcsúztatta a selejtező utolsó fordulójában. A nyolcaddöntőbe aztán a fentiek közül csak egy csapat jutott tovább, az AC Milan (a Porto, a Benfica, a Juventus és a Napoli az Európa-ligában folytathatja).

Nem mindennapi kudarcokról beszélünk. Az elmúlt tíz BL-idény során ilyen mindössze egyszer fordult elő (a 2010/11-es szezonban), hogy a tavaszi kieséses körben ne találkozhassunk portugál gárdával. Tegyük gyorsan hozzá, abban az évadban a BL-ből kiesett portugál klubok uralták az EL-t, a legjobb négy közé három portugál egyesület jutott be, a döntőben pedig a Porto verte a Bragát. A csapatok idei BL-szereplését viszont nehéz kommentálni. A Benfica legalább állva halt meg, s csak az egymás elleni eredmények miatt végzett a csoport harmadik helyén a PSG és az Olimpiakosz mögött. A Portót viszont az a Zenit Szentpétervár előzte meg a második helyért folytatott harcban, amely hat mérkőzésen mindössze egy győzelmet szerzett, és az utolsó játéknapon szégyenszemre 4:1-es vereséget szenvedett az Austria Wientől... A Porto mentségére szóljon, hogy a csapat úgy kapott ki 2:0-ra az utolsó körben az Atlético Madridtól, hogy játékosai lőttek három kapufát, továbbá kihagytak egy büntetőt.


Az olaszoknál sem rózsásabb a helyzet. A Bajnokok Ligájában 1999 óta szerepel 32 csapat a csoportkörben, s azóta legalább két olasz klub mindig bejutott a nyolcaddöntőbe. Most csak egy: az AC Milan, amely szerdán az Ajax ellen hazai pályán végigvédekezte a mérkőzést, és csak egy kínos 0:0-val tudta kiharcolni a továbbjutást. A meccsről mindent elmond a kapura lövési kísérletek aránya: 23:3 az Ajax javára, amit az sem magyaráz, hogy a Milan egy órán keresztül emberhátrányban játszott, miután Montolivo a Poulsennel szembeni brutális belépője miatt piros lapot kapott. A rossonerók a bajnokságban is gyengélkednek - csoda lenne, ha sikerülne bejutniuk Európa legjobb nyolc csapata közé. Valljuk meg, ez a Milan nem is való oda.


Szívesen néztük volna viszont még az európai porondon a Napolit (szemben a mázlista Zenittel), amely hazai pályán 2:0-ra verte az Arsenalt. Már ez is szép teljesítmény, csakhogy a továbbjutáshoz az olaszoknak három góllal kellett volna nyerniük, mivel a Dortmund a találkozó hajrájában kiharcolta a Marseille elleni győzelmet. A Napoli 12 szerzett ponttal végzett a csoport harmadik helyén, amivel rekordot döntött. Szomorú rekord ez: még soha nem fordult elő, hogy egy csapat ilyen magas pontszámmal kényszerüljön búcsúzni a BL-csoportkör után. A nápolyiak teljesítményének értékét növeli, hogy a halálcsoportban (a Dortmund, az Arsenal és a Marseille mellett) vitézkedtek ilyen jól. A harmadik olasz kiesőről már szóltunk, a Juventus átkozhatja az isztambuli időjárást, de legfőképpen önmagát. Hiába az Olaszországon belüli hegemónia, a BL-ben a Juventus idén ősszel csupán egy meccset tudott megnyerni, és ez édeskevés.


Örülhetnek viszont a német futballszurkolók, mind a négy csapatuk ott van a kieséses szakaszban (ilyesmire is először került sor a BL története során). A Dortmund a Marseille elleni idegenbeli sikerrel váltotta meg helyét a legjobb tizenhat között, a tartalékos csapattól ez a győzelem nagy diadalnak számít. A Schalkénak az utolsó körben kellett vernie odahaza a Baselt, és ez összejött. A végig meggyőzően játszó gelsenkircheniek (akiknél Szalai csereként állt be az első félidőben, majd rögtön ki is harcolt egy kiállítást) 2:0-ra győztek, igaz, második találatuk előtt négy (!) játékosuk tartózkodott lesen. Az asszisztens nem vette észre őket...


A nap játékosa: Neymar (Barcelona)


A Barca 6:1-re verte a Celticet, ezzel megszerezte a csoportelsőséget. A meccs hőse a brazil Neymar volt, aki először talált be a Bajnokok Ligájában. Mindjárt háromszor - ezzel ő az első futballista, aki a Bajnokok Ligája története során mesterhármast ért el a Celtic ellen.


(ltn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább