Bajnokok Ligája: A java még csak most jön!

Bajnokok Ligája: A java még csak most jön!

, ktn

Mi várható a BL-nyolcaddöntőben? Latolgattuk az esélyeket.



Manchester City-Barcelona
Első meccs: 2014. február 18., kedd
Visszavágó: 2014. március 12., szerda
Prognózisunk: Két szupercsapat, az egyik arab olajsejkek pénzéből épült, a másik a klub akadémiájából merít. Az egyik most jutott be először a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába, a másik a legutóbbi hat idényben mindig elérte legalább az elődöntőt. Az egyikben négy spanyol futballista szerepel, a másikban számtalan katalán. A legjobb nyolc közé csak az egyik juthat be. Erre hajszállal a Barcelonát tartjuk esélyesebbnek.
Tudta-e? A Barcelona elsőként, a Manchester City másodikként jutott tovább a csoportkörből - noha az angol csapat több pontot szerzett (15), mint a spanyol (13).
Tippünk a továbbjutóra: Barcelona

Bayer Leverkusen-PSG
Első meccs: 2014. február 18., kedd
Visszavágó: 2014. március 12., szerda
Prognózisunk: A klub történetének legjobb rajtját vette ősszel a Bundesligában a Leverkusen. Csakhogy már nem ősz van, hanem tavasz, az idénynek ez a szakasza pedig fejfájást okoz a Bayer drukkereinek. A bajnokságban lejtőre került a Leverkusen, már Kiessling is nagyon kevés. Mennyi esélyük van így a németeknek az ellen a PSG ellen, amely Brüsszelben öt, Pireuszban pedig négy gólt rúgott? Vajmi kevés.
Tudta-e? A világbajnokságon nem számítanak rá, de a Bajnokok Ligájában igen: a Leverkusen-Paris Saint-Germain találkozót Kassai Viktor vezeti.
Tippünk a továbbjutóra: PSG


AC Milan-Atlético Madrid
Első meccs: 2014. február 19., szerda
Visszavágó: 2014. március 11., kedd
Prognózisunk: "Elfáradtunk" - nyilatkozta Diego Simeone, az Atlético Madrid edzője, miután csapata zsinórban három mérkőzést elveszített (igaz, ebből kettőt a Real Madrid ellen). De Diego Costáéknak nagy mázlijuk van, a Milannál még fáradtan is jobbak. Az olasz csapat az utóbbi húsz év egyik leggyengébb keretével próbálja megőrizni méltóságát, s bár tavaly a rossonerók alaposan meglepték a nyolcaddöntő első meccsén a Barcelonát a San Siróban (2-0!), idén nem várunk tőlük ilyen bravúrt.
Tudta-e? Az AC Milan négy játékost igazolt a téli szünetben, akik közül Michael Essien, Adil Rami és Adel Taarabt erősítheti a rossonerókat, Keiszuke Honda viszont nem léphet pályára az Atlético Madrid ellen, mivel ősszel már szerepelt a sorozatban a CSZKA Moszkva játékosaként.
Tippünk a továbbjutóra: Atlético Madrid


Arsenal-Bayern München
Első meccs: 2014. február 19., szerda
Visszavágó: 2014. március 11., kedd
Prognózisunk: Az Arsenal zsinórban háromszor esett ki a legjobb tizenhat között a BL-ből (2011: Barcelona, 2012: Milan, 2013: Bayern), és ez a sorozat várhatóan folytatódik. Az ágyúsok pechjükre idén is megkapták a világ jelenlegi legjobb csapatát ellenfélnek. Pep Guardiola plusz a német precizitás: ez a kombináció verhetetlennek tűnik. A Bayern 2014-ben hat mérkőzést játszott, mindegyiket megnyerte, gólkülönbsége 20-1. Hardcore-meccseket, gólzáporos látványfocit várunk, melynek végén (mint annyiszor) a németek örülhetnek. (Csak Mertesacker, Podolski és Özil lógatja majd az orrát.)
Tudta-e? Az Arsenal sorozatban 14. alkalommal jutott tovább a tavaszi kieséses körbe a Bajnokok Ligájában.
Tippünk a továbbjutóra: Bayern München


Zenit-Borussia Dortmund
Első meccs: 2014. február 25., kedd
Visszavágó: 2014. március 19., szerda
Prognózisunk: Hat pontot gyűjtött a Zenit a csoportkörben, mégis továbbjutott (miközben a Napoli 12-vel is kiesett). Soha nem élte még túl a BL-csoportkört ilyen alacsony pontszámmal egyetlen csapat sem. S bár csípjük Spalletti stílusát, ezúttal Klopp lesz a jobb. Az évfordulós krízisből épp jókor kezd kilábalni a Borussia, a Werder elleni 5-1 és a Frankfurt elleni 4-0 biztató. De nem az oroszok számára: a Dortmund átgyalogol a szentpétervári csapaton.
Tudta-e? Három percen múlt, hogy a tavalyi BL-döntős Dortmund nem maradt le a tavaszi folytatásról. A Borussia Kevin Grosskreutz 87. percben szerzett találatával szerezte meg a továbbjutáshoz szükséges három pontot a Marseille elleni záró csoportmeccsen.
Tippünk a továbbjutóra: Borussia Dortmund


Olimpiakosz-Manchester United
Első meccs: 2014. február 25., kedd
Visszavágó: 2014. március 19., szerda
Prognózisunk: Nincs még igazi arca a David Moyes-féle Manchester Unitednek. A képbe ugyanúgy belefér a Leverkusen elleni idegenbeli 5-0-s győzelem, mint a hazai blamák sorozata olyan nímandok ellen, mint például a Stoke City vagy a Sunderland. Ha Rooney és Van Persie hajlandó a két meccs során legalább tízszer egymáshoz passzolni a labdát, akkor sima lesz. Ha nem, akkor rázósabb, de mindenképpen a MU megy tovább.
Tudta-e? A két csapat korábban négyszer találkozott egymással a nemzetközi porondon - mind a négy mérkőzést a Manchester United nyerte.
Tippünk a továbbjutóra: Manchester United


Galatasaray-Chelsea
Első meccs: 2014. február 26., szerda
Visszavágó: 2014. március 18., kedd
Prognózisunk: Meglehetősen különös körülmények között jutott tovább a csoportkörből a Galatasaray. A Juventus elleni decemberi mérkőzést félbe kellett szakítani az isztambuli hóvihar miatt, másnap aztán Sneijderék jobban alkalmazkodtak a "török tajgához", mint a zebrák. Jutalmul most focizhatnak egyet a Chelsea ellen. Nem ez lesz a BL-történelem legemlékezetesebb párharca, a ravasz brit profik, Mourinho vezényletével kiejtik a Galatát. Okosan, dörzsölten. Nem lesz fájdalmas, a törökök szinte észre sem fogják venni, mi történt velük.
Tudta-e? Didier Drogba utolsó labdaérintése Chelsea-mezben BL-aranyat ért a csapatnak. Az elefántcsontparti csatár a Bayern elleni 2012-es BL-döntőben előbb egyenlítő gólt lőtt, majd a tizenegyesek során ő döntötte el a párharcot a Chelsea javára. Most a Galatasarayban futballozik.
Tippünk a továbbjutóra: Chelsea


Schalke-Real Madrid
Első meccs: 2014. február 26., szerda
Visszavágó: 2014. március 18., kedd
Prognózisunk: A nyolcadik párharcban is az őszi csoportgyőztest tartjuk esélyesebbnek, a Real Madrid és a Schalke nem ugyanaz a kategória. Ott van például Cristiano Ronaldo, aki a csoportkör során 9 gólt szerzett (BL-rekord!). S ott van Carlo Ancelotti is, aki igazi kupaedző. A Milannal a kétezres évek közepén csodákat művelt, de tavaly a PSG-vel is sikerült megszorongatnia a Barcelonát a negyeddöntőben. Ami a Schalkét illeti: hajrá Szalai! Mostanában csak a kispadon.
Tudta-e? A Schalke 04-nek két olyan játékosa van a jelenlegi keretben, aki egykor megfordult a Real Madridban: Klaas-Jan Huntelaar (2009: 20 mérkőzés, 8 gól) és Szalai Ádám. A magyar csatár 2007 és 2010 között a klub B-csapatában szerepelt (mérlege: 71 mérkőzés, 23 gól).
Tippünk a továbbjutóra: Real Madrid


(ktn)


A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább