Milos Jojics - A bemutatkozások nagymestere

Milos Jojics - A bemutatkozások nagymestere

, hb

A délszláv futball sorozatban termeli ki a nagyobbnál nagyobb tehetségeket. Közülük most egy olyan játékost mutatunk be, aki - szó szerint - másodpercek alatt képes megragadni a nagy lehetőségeket.



A hétvégén játszotta első mérkőzését a Borussia Dortmund színeiben Milos Jojics, a sárga-feketék januári szerzeménye. A 21 éves szerb középpályás a Frankfurt elleni találkozó 68. percében jutott játéklehetőséghez, és 17 másodperccel a becserélése után, első labdaérintéséből rögtön be is talált az ellenfél hálójába. A német média szenzációként tálalta az álomszerű debütálást, pedig valójában semmi különleges nem történt. Jojics csak azt tette, amit általában szokott: rögtön megragadta a kínálkozó lehetőséget.

Az álomszerű dortmundi bemutatkozás


Jojics 1992-ben Stara Pazova (Ópazova) városában született, és itt is kezdett futballozni a helyi csapatban. A játékosra már 12 éves korában lecsapott a Partizan Belgrád, pontosbabbn annak fiókcsapata, a Teleoptik. A rendkívül technikás, és kiváló rúgótechnikával rendelkező középpályás végigjárta a szamárlétrát a másodosztályú együttesnél, és 2010-ben, mindössze 17 évesen már alapembernek számított a felnőtteknél. Két szezon alatt 60 bajnokin lépett pályára a szerb másodosztályban, és 14-szer volt eredményes, ami egy tinédzser középpályástól több mint kiemelkedő teljesítmény. Produkciójára felfigyelt az anyaegyesület is, így a fiatal játékos 2012. január 24-én aláírhatta profi szerződését a belgrádiakkal.


A Partizannál 2012. szeptember 15-én debütált, egy Hajduk Kula elleni, 5-2-re megnyert találkozón. A mérkőzésen csereként lépett pályára a 38. percben (a sérült Szasa Ilicset váltotta), és kilenc perccel később már élete első élvonalbeli góljának örülhetett. Bár a szezonban csupán négy találatig jutott, az év végére mégis ő lett a csapat hőse, miután az ősi rivális Crvena zvezda elleni bajnokin szabadrúgásból győztes gólt lőtt, és ezzel bebiztosította csapata 14. bajnoki elsőségét. A 2013/14-es idényre aztán valósággal megtáltosodott, 15 bajnokin hat gólt és hét gólpasszt hozott össze - nem csoda, hogy a Dortmund már januárban lecsapott rá.


A bajnoki aranyat érő gól


A saját játékát Toni Krooséhoz hasonlító Jojics 2011 óta a különböző szerb korosztályos válogatottaknak is tagja volt. 2011-ben az U19-esekenél kezdett (5 meccs, 1 gól, természetesen az első meccsén), de a következő évtől már az U21-eseknél rúgta a gólokat (15 meccsen hármat). Az idei produkciója után a nagyválogatottnál is felfigyeltek rá: október 11-én egy Japán elleni felkészülési találkozón magára ölthette a címeres mezt, és rögtön megszerezte első gólját is a nemzeti csapatban. Úgy tűnik, neki ez lesz a védjegye.


NÉVJEGYKÁRTYA
Név: Milos Jojics
Klub: Borussia Dortmund
Poszt: középpályás
Állampolgárság: szerb
Születési dátum: 1992. március 19.
Születési hely: Stara PAzova, Jugoszlávia (ma Szerbia)
Magasság/testsúly: 177 cm/73 kg


Pályafutása (bajnoki/gól)

2010-2012 Teleoptik 60/14

2012-2014 Partizan Belgrád 35/10

2014-         Borussia Dortmund 1/1


(hb)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább