Két nagy nulla

Két nagy nulla

, ktn

Nem született gól a Bajnokok Ligája idei kiírásának első elődöntőjén. De még helyzet is csak elvétve akadt.



Mit láttunk kedden este a tévében? BL-elődöntőt, amelyen az Atlético Madrid és a Chelsea csapott össze egymással. S bár sejtettük, hogya másik ágon zajló párharc (Bayern München-Real Madrid) lesz az élvezetesebb, arra azért nem számítottunk, ami a matracosok stadionjában zajlott. Nagyon gyönge mérkőzés volt.

Kezdjük az Atlético Madriddal. A hazaiak régen játszottak ilyen tompán, pontatlanul. Kombinatív játékukat megölte a Chelsea, az angolok kapuja előtt nem maradt hely a körömpasszokra és a testcselekre. Ehelyett láttunk előre íveléseket, beadásokat, de a fejjáték nem a spanyolok erőssége. Raul Garcia és Diego Costa többször megelőzte ugyan az emberét, de a góltól nagyon messze álltak a madridiak. Talán Gabi szabadrúgásánál kellett nyújtózkodnia egyet a 41 éves Mark Schwarzernek (a sérült Petr Cech-t váltotta a 18. percben), de még az a lövés is "félrehordott", lecsúszott a spanyol középpályás lábáról.


Feltűnő volt Diego Costa körülményessége. A spanyol bajnokságban 27 gólnál járó futballista általában eggyel többet tolt a labdán, mint kellett volna, a hajrá perceiben pedig volt egy lövése, amelynél 22 méterről a stadion egyik felső szektorát találta el. S ha már a lelátónál járunk: az Atlético részéről egyedül a közönség érdemel dicséretet. A csíkos mezesek drukkerei olyan hangulatot teremtettek a stadionban, hogy a CFC focistái a pokolban érezhették magukat. De még így sem égtek meg - s ez az Atléti-focisták hibája.


Nem sokkal jobb a helyzet a Chelsea-nél, támadójátékról például nem igazán beszélhetünk a csapat kapcsán. Az első félidőben egyedül Fernando Torres lépte át a felezővonalat, a másodikban legalább volt néhány perc, amikor a Chelsea játékosai a hazaiak tizenhatosa előtt kevergettek. José Mourinho szélsőségesen defenzív taktikával küldte pályára csapatát, Torresen kívül Frank Lampard volt az egyetlen, akitől esetleg várhattunk néhány attraktív megoldást. Illetve Willian - csakhogy a brazil támadó középpályás ezúttal balhátvédet játszott!


Persze, Mourinhónál ez sem nagy meglepetés, az Inter edzőjeként a Barcelona ellen Samuel Eto'ót tolta ki bal oldali védőnek a Nou Campban. A londoniak négyfős védősorát ezúttal jobbról Ramires, balról Willian egészítette ki - így vált áthatolhatatlanná a fal. S ha valaki esetleg meglepődött volna, hogy a 0:0-ra játszó Mourinho a hajrában miért két támadót (André Schürrlét és Demba Bát) állított be a csapatba, annak eláruljuk: rajtuk kívül a cserepadon csupán három olyan 20 év körüli játékos ült (Marco van Ginkel, Tomas Kalas, Nathan Aké), akik összesen 6 alkalommal léptek eddig pályára a Chelsea-ben.


A visszavágón sem lesz nagy válogatási lehetősége José Mourinhónak. A lecserélt Petr Cech a vállsérülése miatt ebben a szezonban már nem léphet pályára, és a mérkőzés végén ugyancsak kisebb bokasérülést szenvedő John Terry is legfeljebb a BL-döntőben focizhat. Kérdés, hogy a Chelsea egyáltalán bejut-e oda, mivel az említetteken kívül a második sárga lapját megkapó Frank Lampard és John Obi Mikel is lemarad az Atlético elleni jövő heti visszavágóról (az Atléticóból a csapatkapitány Gabi jutott erre a sorsra). Cech, Terry, Lampard, Mikel - kemény névsor a jövő heti hiányzóké. Nem véletlenül mondta a lefújás után Diego Simeone, az Atlético edzője, hogy csapata Londonban is képes lehet nyerni.


De bárki is lép tovább ebből a párharcból, a keddi produkció alapján esélytelen lesz a Bajnokok Ligája döntőjében. S valljuk meg: a hozzáállása alapján egyik gárda (különösen érvényes ez a Chelsea-re) sem érdemelné meg a trófeát.


A nap játékosa: Mark Schwarzer (Chelsea)
Volt néhány fontos védése, ezek közül egy alkalommal meg is kellett dolgoztatnia magát. 41 évesen és 198 naposan az ausztrál lett minden idők legidősebb játékosa, aki pályára lépett a BL kieséses körében - megérdemli a kitüntetett figyelmet.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább