Kolumbia a favorit, az elefántok áttörésre várnak

Kolumbia a favorit, az elefántok áttörésre várnak

, ktn

C csoport

Az európai kiemelt Görögország - vagyis ez a világbajnokság leggyengébb csoportja. Lássuk a küzdő feleket. Beharangozó.



KOLUMBIA

Játékoskeret >>>
Rövid vb-történet, videókkal >>>

A kilencvenes évek aranycsapatát először Higuíta, majd Escobar (és Hagi) hekkelte meg, szomorú történet. 2001-ben a csapat még váratlanul nyert egy Copa Américát (hat meccs, hat győzelem, kapott gól nélkül!), de azután újra kudarcos évek jöttek. A 2002 és 2010 közötti időszakot a Wikipédia egyszerűen csak "Depression Era"-ként emlegeti a nemzeti csapatról szóló bejegyzésben, de Kolumbia most újra nagy reményekkel vág neki a vébének. A selejtezők ezúttal nem jelentettek akadályt a kolumbiaiaknak, akik lassan feldolgozták azt a tényt is, hogy legjobb játékosuk, Radamel Falcao lemarad a tornáról. A csatár januárban szenvedett keresztszalag-szakadást egy francia kupa-mérkőzésen, és nem sikerült felépülnie. Aki azonban idén nézett olasz ligameccseket, az tudja, Kolumbiának kegyetlenül jó focistái vannak. Cuadrado (Fiorentina), Guarín (Inter) vagy Ibarbo (Cagliari) egyaránt csillogott a szomorkás Serie A-színtéren. A fogadóirodáknál Kolumbia a C csoport favoritja.

Prognózis: csoportkör 10%, nyolcaddöntő 70%, negyeddöntő 20%
Jó csapat + könnyű csoportriválisok + a (félig) hazai pálya előnye = továbbjutás a csoportkörből. A többi a szerencsén múlik, de a negyeddöntő már szép eredmény volna.


Szövetségi kapitány: José Pekerman (64)
Az argentin edző irányítása alatt Kolumbia megtáltosodott. Pekerman korábban háromszor nyert U20-as vébét Argentínával, s ő állította be a felnőtt válogatottba Messit (Magyarország ellen, 2005-ben).


Vb-selejtezők eredményei:

Argentína 1–2, 0–0, Chile 3–3, 3–1, Ecuador 1–0, 0–1, Uruguay 4–0, 0–2, Venezuela 1–1, 0–1, Peru 2–0, 1–0, Bolívia 5–0, 2–1, Paraguay 2–0, 2–1


Csoportmeccsek:

Június 14., szombat: Görögország (Belo Horizonte, 18:00)

Június 19., csütörtök: Elefántcsontpart (Brazíliaváros, 18:00)

Június 24., kedd: Japán (Cuiabá, 22:00)



GÖRÖGORSZÁG


Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal >>>


Bosznia-Hercegovina, Szlovákia, Lettország, Litvánia, Liechtenstein - ezek voltak a csoportellenfeleik a selejtezők során. Sikerült is megcsípniük a második helyet, bravó. Aztán a pótselejtezőn megkapták az utóbbi 25 év leggyengébb román válogatottját, amelyet még Toroszidisz mulatságos öngólja ellenére is lemostak a pályáról. Ennyi kellett a görögöknek a vébéhez, és könnyen előfordulhat, hogy a világbajnokságon is becsusszannak a legjobb tizenhat közé, igaz, a fogadóirodák erre nem adnak sok esélyt. Az Eb-győztes csapatból Kacuranisz (34) és Karagunisz (37) megmaradt hírmondónak, az újhullámosok közül pedig Kosztasz Mitroglu (Fulham), Jannisz Fetfatcidisz (Genoa) és Panajotisz Tahcidisz (Torino) nevére hívnánk fel a figyelmet. (Esetleg még Jorgosz Szamaraszra a Celtic-ből - és a hajfesték-reklámokból.) De ha igazán őszinték akarunk lenni: a görögök meccseinek időpontjában inkább sétáljanak egyet, élvezzék a kellemes júniusi esték hangulatát.


Prognózis: csoportkör
Ki gondolta volna, hogy továbbjutnak a csoportkörből a 2012-es Európa-bajnokságon? Nem sokan, aztán mégis ott voltak a legjobb nyolc között. Most nehezebb dolguk lesz. 1-2 pont, ennyi van bennük.


Szövetségi kapitány: Fernando Santos (59)
A portugál edző jól ismeri a görög közeget, korábban a Panathinaikosznál, a PAOK-nál és az AEK-nél is dolgozott. Rehhagel utódjának lenni nem hálás feladat, az Eb-győzelmet nehéz lesz túlszárnyalni. Vagy inkább lehetetlen.


Vb-selejtezők eredményei:

2014-es vb-selejtező: Bosznia–Hercegovina 0–0, 1–3, Szlovákia 1–0, 1–0, Litvánia 2–0, 1–0, Lettország 1–0, 2–1, Liechtenstein 2–0, 1–0

Pótselejtező: Románia 3–1, 1–1


Csoportmeccsek:

Június 14., szombat: Kolumbia (Belo Horizonte, 18:00)

Június 20., péntek: Japán (Natal, 00:00)

Június 24., kedd: Elefántcsontpart (Fortaleza, 22:00)



ELEFÁNTCSONTPART


Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal >>>


Ha focivébé és Elefántcsontpart, akkor halálcsoport. Az elefántok aranygenerációja egyben lúzergeneráció is, az eddigi két világbajnokságukon mindig bombaerős ellenfeleket kaptak a csoportkörben (Hollandia, Argentína, Szerbia; majd Brazília, Portugália, Észak-Korea), ahonnan nem is tudtak továbbjutni. De a kétezres évek szupersztárjai még egy Afrika-kupa trófeát sem tudtak összeszedni maguknak, 2006-ban Egyiptom, 2012-ben Zambia verte őket a torna döntőjében tizenegyesekkel. A selejtezőkkel most sem volt gondjuk, a kieséses körben Szenegált takarították el az útból. Brazíliában nagy esélyt kaptak: ebből a csoportból tovább kell jutniuk. Yaya Touré az elmúlt években a világ egyik legjobb középpályásává nőtte ki magát, de pazar idényt futott Gervinho (Roma) és Wilfried Bony (Swansea) is. A nagy öregek közül Didier Zokora csapat nélküli játékosként utazik Dél-Amerikába, s ott van még Didier Drogba (36). Egyszer neki is kijöhet a lépés a válogatottban.


Prognózis: nyolcaddöntő
A csoportkört valószínűleg túlélik, de akár elsőként, akár másodikként zárnak, a legjobb tizenhat között igazi hardcore meccs vár rájuk. Anglia, Olaszország vagy Uruguay következhet, s ezzel véget is érhet az elefántcsontparti vébébuli.


Szövetségi kapitány: Sabri Lamouchi (42)
A tunéziai származású Lamouchi játékosként francia ligát és kupát nyert az Auxerre-rel, edzőként azonban ő a Mr. Zöldfülű: az elefántcsontparti válogatott az első csapata.


Vb-selejtezők eredményei:

2014-es vb-selejtező: Marokkó 1–1, 2–2, Tanzánia 2–0, 4–2, Gambia 3–0, 3–0

Pótselejtező: Szenegál 3–1, 1–1


Csoportmeccsek:

Június 15., vasárnap: Japán (Recife, 03:00)

Június 19., csütörtök: Kolumbia (Brazíliaváros, 18:00)

Június 24., kedd: Görögország (Fortaleza, 22:00)



JAPÁN


Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal >>>


A japánok egy csaknem két évig tartó selejtezősorozat végén kvalifikálták magukat a világbajnokságra - immáron zsinórban ötödször. A csapatnak egy darabig nem ízlett a Zaccheroni-féle olaszos taktikai rendszer (vereség Üzbegisztántól és Dél-Koreától), de a selejtezők végére a kék szamurájok már egészen megbarátkoztak azzal a ténnyel, hogy a futballnak az esztelen sprinteken kívül vannak más összetevői is (a kvalifikációt a selejtezők legvégén két igazi olaszos 1-1-el szerezték meg). A 2010-es vébén a kilencedik helyig menetelő csapat legjobbjai Brazíliában is ott lesznek, sőt, a Keiszuke Honda (Milan)-Okazaki Sindzsi (Mainz) sztárkettős mára kiegészült olyan príma játékosokkal, mint Kagava Sindzsi (Manchester United) és Ucsida Acuto (Schalke). Mi mást mondhatnánk: Banzai!


Prognózis: csoportkör vagy nyolcaddöntő
Legjobb játékosuk (Keiszuke Honda) depresszióba esett a Milannál, ráadásul a japánok csehül állnak csatárposzton, ez lehet a vesztük. Mázlival bejuthatnak a legjobb tizenhat közé.


Szövetségi kapitány: Alberto Zaccheroni (61)
Olaszországban a legnagyobb kluboknál dolgozott (AC Milan, Lazio, Inter, Juventus). Japán válogatottját négy éve irányítja, 2011-ben megnyerte vele az Ázsia Kupát.


Vb-selejtezők eredményei:

Üzbegisztán 0–1, 1–1, Észak-Korea 1–0, 0–1, Tádzsikisztán 8–0, 4–0, Ausztrália 1–1, 1–1, Jordánia 6–0, 1–2, Omán 3–0, 2–1, Irak 1–0, 1–0


Csoportmeccsek:

Június 15., vasárnap: Elefántcsontpart (Recife, 03:00)

Június 20., péntek: Görögország (Natal, 00:00)

Június 24., kedd: Kolumbia (Cuiabá, 22:00)


(ktn)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább