A nagy csalás

A nagy csalás

, focitipp.hu

A brazilok nem tudták feltörni a horvát védelmet? Semmi gond. Feltörte helyettük Nisimura.A nyitómeccset nem Neymar, hanem Nisimura játékvezető nyerte meg Brazíliának. Akkor nyúlt bele a mérkőzésbe, amikor a legfontosabb volt: a 70. percben, 1:1-es állásnál.


Tévénézők százmilliói láthatták a csalást. A tizenegyest, amely kamu volt, mert nem előzte meg szabálytalanság. A vébé legjobb színészi alakítására hajtó Fred feldobta magát, a bíró pedig befújta.


Kár, mert így nincs értelme futballozni.


Niko Kovac horvát szövetségi kapitány szerint ez egy cirkusz, pontosan kidolgozott forgatókönyvvel, s ők akár haza is utazhatnak, miért vesződjenek a meccsek lejátszásával, ha előre le vannak osztva a szerepek.


Kemény szavak, de van bennük logika. Sajnos.


A nyitómeccs alapján ugyanis úgy tűnik, a fociban is érvényes az orwelli mondás: mindenki egyenlő, de vannak, akik egyenlőbbek. S a jelek szerint a brazilok lesznek az „egyenlőbbek" ezen a vébén; a kiválasztottak, a protekciósok.


Hogy jobbak voltak? Persze, ez nem kérdés. De hiába játszottak fölényben, az impozáns statisztikai mutatókat kidobhatták volna a kukába, ha a gondviselés - a szorgos japán játékvezető személyében - nem siet a segítségükre. A büntető kamu volt (1:1-nél), Olics nem szabálytalankodott a brazil kapussal szemben (2:1-nél, amikor egyenlíthettek volna a horvátok), a harmadik brazil gólt pedig szabálytalanság előzte meg a felezővonalnál.


Hogy a csalás túlzó kifejezés? Rendben, akkor fogalmazzunk finomabban: a játékvezető ítéletei meglehetősen részrehajlóknak tűntek, s eszünkbe juttatták Byron Morenót, aki a 2002-es vébén a dél-koreaiak 12. játékosa volt Olaszország ellen.


A nyitómeccsnek éppen ezért kétféle olvasata van.


Az egyik a brazil verzió. Álomrajt, győzelem, szamba. S hozzá egy zseniális Neymar, aki nem trükközött öncélúan, hanem hajtott, küzdött, vállára vette a csapatot. Mikor játszott így a Barcában? Ebben a szezonban egyszer sem.


A másik a horvát verzió. Cirkusz, színház, csalás. A látottak alapján úgy festett, a braziloknak kell nyerniük. Kulcsszó a „kell". A szervezőknek (és a korrupciós botrányokban fuldokló FIFA-nak) rendkívül fontos volt az első meccs kimenetele, a helyszínen ugyanis ez adja meg a következő egy hónap alaphangját. A brazil győzelem tompítja a vb-ellenes tiltakozások élét, eltereli a figyelmet az elherdált dollármilliárdokról, a kapkodó előkészületekről, a félig kész létesítményekről, a csillogó díszletek mögött megbúvó mélyszegénységről, a nyomorról.


A brazilokat nehéz lesz legyőzni, ez kiderült. Nem Nisimura miatt. Hanem mert fegyelmezettek, elszántak, s mentális erejük meccsről meccsre növekszik majd.


A bírók nélkül is ők a torna esélyesei. A bírókkal együtt meg pláne.


(Gazdag József)


A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szóban jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább