Roger Milla, Csülök és Tuskó Hopkins

Roger Milla, Csülök és Tuskó Hopkins

, focitipp.hu

Milla és az outsiderek. Jan Kozák és Tuskó Hopkins. No meg egy kis Afrika kupa.Roger Milla 42 éves volt, amikor a '94-es világbajnokságon gólt lőtt az oroszoknak. "Egyszerű fiú vagyok. Persze, szeretnék kameruni szövetségi kapitány lenni, de ehhez az kell, hogy valaki egyáltalán jelöljön. Sportminiszter is szeretnék lenni, de hát ehhez is az kell, hogy valaki jelöljön" - nyilatkozta akkoriban. Az 1990-es vb-n 4 gólt lőtt, a prémiumot mégsem kapta meg. "Nem számít - mondta. - Végül is az egész világ nekünk szurkolt."

A Focitipp az outsidereknek szurkol, ezért aztán nem sajnáltuk, hogy a nemzeti kupákban a Milan és a Juventus mellett a Barca is orra bukott. Éljen a forradalom! Ezt a hitet vittük el a portugál ligában reménytelenül sereghajtó Penafielnek is, amely hosszú hónapok után vasárnap ismét győzött (Maritimo 3:2). Szétnéztünk idehaza is, de futball helyett csak bokszmeccset találtunk: Ján Kozák, a kassai MfK képesítés nélküli edzője ismét kidühöngte magát, ezúttal nagymihályi kollégájának vágott a szavába - ököllel. A klub illetékese "heves gesztikulációt" emleget, de ezt már ismerjük. Végül kiderül, hogy idilli délután volt, napsütéssel, bárányfelhőkkel, a pálya szélén pedig mosolygós emberek ölelkeztek. Mint amikor Rejtő Jenő egyik regényében Tuskó Hopkins barátságosan vállon veregette a Csülök nevű állástalan alkoholcsempészt - aztán felsegítette a földről és leporolta. Csülök és a többi outsider törzshelye a Ramakh oázisbeli Grand Hotel volt, ahol a cégér szerint "esténként az úri közönség verekszik".

Errefelé azonban nincs úri közönség a futballpályák szélén, ezért Ramakh oázistól északkeletre vettük az irányt: az Afrika Kupán Eto'o-nak hála a negyeddöntők még hétvégén véget értek, pedig ha a kameruni csatár nem vágja fölé, talán még most is zajlana a büntetőpárbaj Elefántcsontpart ellen: a kijelölt 5-5 játékos után a következő tíz is berúgta, sőt még a kapusok is... Elefántcsontpartnak persze volt némi előnye: 1992-ben úgy nyerte meg a viadalt, hogy az elődöntőben Nigériát, a fináléban pedig Ghánát is büntetőkkel verte � 11:10-re.

(gj.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képvi…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább

Az angol klubfoci megint szép lesz?

, Kiss Tibor Noé

Az angol klubfoci megint szép lesz?

Tavaly egy angol csapat (a Leicester…) jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, idén feljövőben a brit csapatok. A ManCity és a Tottenham simán győzött, ikszelt a BL-be visszatérő Liverpool.

Tovább

Korai volt Messit temetni?

, Kiss Tibor Noé

Korai volt Messit temetni?

Nagy különbséggel győzött a BL-ben a Barcelona, a Bayern, a Chelsea, a PSG és a Manchester United is. Cak a tavalyi döntős (Juventus) égett le, de Barcelonában ilyesmi azért előfordul.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, focitipp

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Ismét elindítjuk tippjátékunkat a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

, Kiss Tibor Noé

Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

Nem túlzás: a Videoton a Bordeaux legyőzésével az utóbbi tizenöt év egyik legnagyobb magyar kupasikerét vitte véghez. A kulcs: a pimaszság?

Tovább

Röhigcsélés és önámítás

, Kiss Tibor Noé

Röhigcsélés és önámítás

Kikaptunk Andorrától – ez blamázs, ez felfoghatatlan, ez nem történhet meg. Ezt írják a lapok. Mindenki harsog, elégedetlenkedik, Dzsudzsák Balázs könnyes szemét kinagyítva nézhetjük a sportnapilap honlapján. Megvertek minket a postások és a pékek! Dúlnak az érzelmek és az in…

Tovább

„Rossz dolog az öregedés”

, Wenczel Edwin

„Rossz dolog az öregedés”

Ez a mondat Sean Connery száját hagyta el "A szövetség" című filmben, ahol kiöregedett, mesterien célzó kalandort alakít. Aztán felhúzza a szemüvegét, és ugyanúgy lepuffantja több száz méterről a rossz fiút, mint pályája elején. Új szerzőnk, Wenczel Edwin a Bayern München…

Tovább

Ronaldo és a Real mennybemenetele

, Kiss Tibor Noé

Ronaldo és a Real mennybemenetele

Megtörtént, amire lassan harminc éve várunk: egy csapatnak sikerült megvédenie címét a Bajnokok Ligájában. A szerencsésen megúszott első félidő után a Real Madrid lemosta a pályáról a Juventust, megszerezve 12. BEK/BL-címét. Abszolút maximum.

Tovább

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

, Máté Gábor

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

Kellő távolságra került az EL-győzelem és a bajnoki sorozat, hogy higgadtan írjak néhány sort arról, hogy nem csupán az angol labdarúgást, de a labdarúgás egészét (mint olyat) is mekkora veszteség érte azzal, hogy bekövetkezett a Mourinho-korszak a Manchester United életében.

Tovább