Sztárcsatár, lájkokért

Sztárcsatár, lájkokért

, hb

A nap témája

Az átigazolási szezon egyik legnagyobb bizniszét egy harmadosztályú olasz csapat, a Catanzaro vitte véghez.



Catanzaro Calabria tartomány fővárosa, egy 89 ezer lakost számláló nagyváros Dél-Olaszországban. A helyiek elsősorban tengeri fuvarozásból, selyemgyártásból és a turizmusból élnek, de nagy hatással van a gazdaságra a város csaknem tízezer fős egyetemi kampusza is (Magna Graecia), ahol a diákok jogot, orvoslást és gyógyszerészetet tanulhatnak. A városnak 1929 óta van focicsapata, amely jelenleg az olasz harmadosztályban vitézkedik, de a gárda a '70-es, '80-as években többször megfordult a Serie A-ban is. A klub a fénykorát 1978 és 1983 között élte, amikor öt éven át tagja volt az élvonal mezőnyének. A csapatban akkor olyan játékosok futballoztak, mint Massimo Palanca, Gianni Improta és Claudio Ranieri.

A közelmúlt már kevésbé volt sikeres a catanzaróiak számára: az elmúlt 30 évben főleg a harmadosztályban versenyeztek, és a klub kétszer is csődbe ment, 2006-ban, illetve 2011-ben. A felszámolás következményeként a csapatot 2011-ben visszasorolták a legalacsonyabb osztályba, ahonnan mára a harmadik vonalig sikerült felkapaszkodnia, és az előző szezon végén már majdnem a Serie B-szereplés is összejött a sárga-pirosaknak, a feljutásról csak osztályozón maradtak le.


A szezon során a csapatnak leginkább a góllövéssel gyűlt meg a baja, 30 meccsen csupán 34-szer találtak a hálóba az elől lévők. A 17 csapatos mezőnyben ez volt az ötödik leggyengébb teljesítmény - egyértelművé vált, hogy a vezetőségnek csatárt kell igazolnia. Pénz azonban nem volt új igazolásokra, így a fejesek alternatív eszközökhöz nyúltak. A Facebookon létrehoztak egy oldalt, amelyen a szurkolók (egy egyszerű lájkolással) arról nyilatkozhattak, szeretnék-e, ha a klub egykori szenegáli válogatott támadója, a visszavonulását fontolgató Diomansy Kamara visszatérne a csapathoz. Kamara még a pályafutása legelején, 1999 és 2001 között futballozott a Catanzaróban, és 34 meccsen kilenc góllal örvendeztette meg a szurkolókat. Ők pedig nem felejtették el az azóta a Modenát, a Fulhamet, a West Bromot, a Celticet és a török Eskisehirsport is megjáró támadót - a kezdeményezéshez több mint tizenkétezren csatlakoztak. 


Kamara pályafutásának állomásai


1998-1999 Red Star Paris (4/0)
1999-2001 Catanzaro (34/9)
2001-2003 Modena (82/15)
2004-2005 Portsmouth (25/4)
2005-2007 West Brom (60/21)
2007-2011 Fulham (59/12)
2010 Celtic - kölcsönben (9/2)
2011 Leicester City - kölcsönben (7/2)
2011-2014 Eskisehirspor (95/28)
2014 - Catanzaro


Mikor Kamara tudomást szerzett a történtekről, azonnal felvette a kapcsolatot Giuseppe Cosentini klubelnökkel, és a felek szinte rögtön meg is egyeztek egymással: Kamara - ahelyett, hogy szögre akasztotta volna a stoplist - két évre aláírt az olasz kiscsapathoz. "Ami köztem és a Catanzaro között van, az egy igazi love story. Ezt a lehetőséget nem tudtam visszautasítani. A város és a klub is rengeteget adott nekem, és nem is tudom, hogyan köszönjem meg azt a szeretetet, ami a szurkolók felől árad felém. Annyit megígérhetek, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy feljussunk a Serie B-be. Álomszerű dolog, hogy ott fejezhetem be a pályafutásomat, ahol minden elkezdődött" - nyilatkozta a 33 éves támadó.


Bár Kamaráért az olasz kiscsapatnak nem kellett átigazolási díjat fizetnie (a csatár szerződése a nyáron lejárt az Eskisehirspornál), Cosentini elnök azért megemlítette, hogy a játékos fizetése ki fogja meríteni a klubkasszát. Csak remélni tudjuk, hogy a szeretett játékos visszatérése nem vezet majd egy újabb pénzügyi csődhöz.


(hb)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább