Kik költötték a legtöbb pénzt a topligákban?

Kik költötték a legtöbb pénzt a topligákban?

, hb

A nyár legnagyobb költekezőinek tizes listája, némi kommentárral.



10. Borussia Dortmund (54 millió euró)
A Dortmundnak Robert Lewandowski elvesztése miatt elsősorban csatárt kellett igazolnia. A sárga-feketék jól látták, hogy a lengyel pótlását egy játékossal nem tudják megoldani, ezért rögtön két helyettest is szerződtettek: az olasz gólkirályt, Ciro Immobilét (19,4 millió euró) és a berlini gólvágót, Adrián Ramost (9,7 millió). A klubvezetők emellett - talán nosztalgiából - visszaszerezték a Real Madridtól Nuri Sahint (7 millió) és a Manchester Unitedtől Kagava Sindzsit (8 millió) a középpályára. A csapat legmeglepőbb húzása azonban alighanem Matthias Ginter leigazolása volt. A húszéves bekkért 10 millió eurót adtak a Freiburgnak. Csak a kontraszt kedvéért: a rivális Bayern München pontosan ennyit fizetett a Realnak Xabi Alonsóért.

9. Manchester City (65,5 millió euró)
Úgy tűnik, hogy a három év alatt szerzett két bajnoki cím kicsit megnyugtatta a City tulajdonosait, akik végre hagyják az edzőket nyugodtan dolgozni. Az előző években mindenkire rálicitáló világoskékek elkezdtek okosan, szisztematikusan építkezni. Ennek ékes példája Eliaquim Mangala (40 millió euró) szerződtetése. Az előző idényben a manchesteriek leggyengébb pontjának a középhátvéd posztján játszó Martín Demichelist tartották a szakértők - a 23 éves francia bekk az ő helyettesítésére érkezett a Portótól. Szintén a sárkányoktól került a csapathoz a brazil Fernando (15 millió), aki Yaya Touré válláról hivatott levenni a védekező feladatokat. Sokat kritizálták tavaly Joe Hart teljesítményét is, a 8 millió euróért szerződtetett Willy Caballero érkezésével már az angol válogatott portásnak is van minőségi helyettese.


8. Southampton (73 millió euró)
A szentek komoly forgalmat bonyolítottak a nyáron. A csapatuk egy részét átpasszolták a Liverpoolnak (a vörösök három játékost vettek át), a befolyt pénzből pedig alaposan bevásároltak. A legjobb fogásuk talán a Celticnél tavaly góltalansági rekordokat halmozó Fraser Forster volt, a kapusért 12,5 millió eurót fizettek a skótoknak. A többi igazolásuk már erősen kérdőjeles. 15 millió Saido Manéért, 14,5 millió Shane Longért, 14 millió Dusan Tadicsért (őt Hollandiában szerényen csak a "szerb Xaviként" emlegették), 10 millió Graziano Pelléért, 7,5 millió Florin Gardosért. Még szerencse, hogy a nyári eladásokból csaknem 40 millió euró maradt a klubkasszában. Januárban lesz miből korrigálni a keretet.


7. Arsenal (101 millió euró)
Arséne Wenger végre mélyen belenyúlt a klub zsebébe, és elkezdte költeni a Carlos Rummenige által korábban "gyermekrablásnak" nevezett transzferpolitikából származó, évek óta halmozódó pénzt. Az ágyúsok főleg a védelem megerősítésére koncentráltak, és úgy gondolták, problémáikat a 19 éves Callum Chambers (14 millió euró) és a nála tíz évvel öregebb Mathieu Debuchy (15 millió) fogja megoldani. A két nagy dobás viszont a csatársorba érkezett: Danny Welbeck 20, Alexis Sánchez pedig 37,5 millióért lett a londoniak játékosa. Az Emiratesben kötött ki a világbajnokságon kiváló teljesítményt nyújtó kolumbiai kapus, David Ospina is.


6. Chelsea (106 millió euró)
Mourinho nem tud hibázni. A portugál mester a nyáron megszabadult az öregedő Ashley Cole-tól, a lelkizős Fernando Torrestől, a nagyképű Romelu Lukakutól, az esetlen David Luiztól és a kiszámíthatatlan Demba Bától, a befolyt pénzből pedig megvette Filipe Luist (20 millió), Cesc Fábregast (34 millió), Loic Rémyt (11 millió) és Diego Costát (40 millió). A legszebb az egészben, hogy a nyár végén a Chelsea - emberemlékezet óta először - pozitív mérleggel jött ki az átigazolási szezonból, ráadásul ingyen szerezte vissza korábbi klubikonját, Didier Drogbát is. Ha Lampard maradt volna még egy évet, teljes lenne az idill a Stamford Bridge-en.


5. Atlético Madrid (110 millió euró)
A spanyol bajnok kerete tavaly csaknem tökéletes volt, Mourinho azonban elirigyelte a matracosok legjobbjait, így a bajnokcsapatból három játékos, Diego Costa, Filipe Luis és Thibaut Courtouis (kölcsönből vissza) is London Fulham negyedébe költözött. Távozott David Villa is, ezért a madridiak legfontosabb feladata egy jó csatár beszerzése volt. Mario Mandzukic (22 millió) leigazolásával ezt hamar megoldották, később azonban - biztos, ami biztos alapon - vettek még további három támadót több mint 56 millió euróért. Antoine Griezmannt (30 millió) a Real Sociedadtól szipkázták el, Alessio Cerci (16 millió) a Torinót hagyta faképnél, a mexikói Raúl Jiménez (10,5 millió) pedig az Américától érkezett a csapathoz. Courtouis-t szintén több játékossal pótolták, előbb 16 millió euróért leigazolták a Benficától a szlovén Jan Oblakot, majd 3 milliót adtak a Getafénak Miguel Ángel Moyáért. A fennmaradó milliókat inkább elszórták, mint elköltötték: a Guilherme Siqueira (10 millió), Borja Viguera (1 millió), Emiliano Velázquez (1,3 millió) alkotta trióból senki sem tűnik komoly erősítésnek, utóbbi játékos ráadásul kölcsönben már a Getafénál futballozik.


4. Real Madrid (122,5 millió euró)
Florentino Pérez klubelnöknek van egy szilárd meggyőződése: minden évben a Real Madridnak kell végrehajtania a legdrágább nyári transzfert. Ez megint összejött a blancóknak: a vb-gólkirály James Rodríguezért a királyiak nem kevesebb, mint 80 millió eurót csengettek ki a Monacónak. Nem tévedünk, ha azt mondjuk, a kolumbiai csatár nem ért ennyit, viszont ha azt vesszük, hogy Rodríguez és a másik nagy dobás, Toni Kroos együtt 110 millió euróért lett a madridiaké, már egyből máshogy látjuk a dolgokat. A Bayern Münchennél valószínűleg nyári leárazás volt, mikor Kroos árát megszabták, igaz, a spanyolok is olcsón számolták fel bajor kollégáiknak Xabi Alonsót. Ügyes húzás volt a világbajnokságon remeklő Costa Ricai kapus, Keylor Navas (10 millió) leigazolása is, Javier "Chicharito" Hernández pedig szintén megérte a maga 2,5 millió euróját, még akkor is, ha ezért az összegért csupán egy évet tölt el kölcsönben a Bernabéuban.


3. Liverpool (151 millió euró)
A Pool röviddel a világbajnokság után eladta legjobbját, Luis Suárezt, majd az uruguayi árát elverte Southamptonban: Rickie Lambert (5,5 millió) Adam Lallana (31 millió) és Dejan Lovren (25 millió) is a szentektől érkezett a vörösökhöz. Utóbbi kettő talán kicsit feláras volt, csakúgy, mint a 25 millióért igazolt szerb "csodagyerek" Lazar Markovics, akinek első ránézésre még egy-két évig komoly kihívást fog jelenteni fizikálisan a Premier League. Jó bisznisznek tűnik viszont Javier Manquillo (2 millió), és Alberto Moreno (18 millió) megszerzése (Moreno ennyiért szintén a "summer sales" kategória alá esik), és az Emre Can-Divock Origi duó is megért 12-12 milliót, igaz, a holland támadót az angolok rögtön vissza is kölcsönözték a Lille-nek. A nyár végén aztán Suárez pótlását is megpróbálták megoldani a vörösök: 20 millió euróért megvették a Milantól Mario Balotellit, azaz egy problémás zseni helyett szerződtettek egy problémás örök tehetséget. Meglátjuk mi sül ki ebből.


2. Barcelona (157 millió euró)
Suárez nagyságát mi sem mutatja jobban, mint az tény, hogy a Barcelona a négyhónapos eltiltása ellenére is szerződtette őt, méghozzá 81 millió euróért. Ez az összeg most soknak tűnhet, két évre leosztva viszont már nem olyan vészes. A Barcelona ugyanis a következő két átigazolási szezonban nem vehet új játékosokat, köszönhetően egy jogi trükköznek a tavalyi Neymar-transzferben. A katalánok ennek megfelelően alaposan bevásároltak idén: Fábregas helyére érkezett Ivan Rakitic (18 millió) a Sevillától, Puyolt Thomas Vermaelen (10 millió) fogja pótolni, Victor Valdésnek pedig két örököse is lett a kapuban, Marc-André ter Stegen (12 millió) és Claudio Bravo (12 millió) személyében. Érkezett két szélső védő is csapatba, Jérémy Mathieu-t (20 millió) a Valenciától, Douglast (4 millió) pedig a Sao Paulótól szerezték meg a gránátvörös-kékek. Hogy erősödött-e a barcelonai keret? Határeset...


1. Manchester United (193,55 millió euró)
A legnagyobbra ezen a nyáron a Manchester United tárta a pénztárcáját: a Vörös Ördögök csaknem kétszázmillió eurót adtak ki új futballistákra. A tavalyi horrorisztikus szezon után az új főnöknek, Louis van Gaalnak kellett végrehajtania a vérfrissítést, és a holland remekül meg is oldotta ezt a feladatot. A kiöregedett Rio Ferdinand-Nemanja Vidics-Patrice Evra trió pótlására csupa príma focista érkezett: Daley Blind (17,5 millió) az Ajaxtól, Luke Shaw (37,5 millió) a Southamptontól és Marcos Rojo (20 millió) a Sportingtól. A középpályás sor kialakítása még ennél is jobban sikerült: Mata munkáját ezentúl a Bilbaóban már megcsodált Ander Herrera és a világ talán legjobb formában lévő szélső játékosa, Ángel Di María (75 millió) segíti. Bár A Real többet fizetett Rodríguezért, mint a United Di Maríáért, az idei transzferszezon legjelentősebb momentuma az argentin csapatváltása volt. És a manchesteriek nevéhez fűződik a nyár legnagyobb meglepetése is: az átigazolási szezon utolsó napján - minden előzetes hírverés nélkül - kölcsönvették a Monacótól Radamel Falcaót. Tízből tíz!


(hb)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább