Portói hatos, római ötös

Portói hatos, római ötös

, ktn

Nem haltunk bele az izgalmakba a Bajnokok Ligája első fordulójának második játéknapján. Gólfesztivált rendezett a Roma és a Porto, különben... A többi fellépő (14 csapat) egyike sem tudott egynél többször betalálni a kapuba.



2011 ősze óta ötödször találkozott egymással a Bayern München és a Manchester City, a "két gigász" pedig alighanem már unja egymást. A szerdai müncheni parti alapján legalábbis így tűnt, a meccs legizgalmasabb jelenete az volt, amikor a tikitaka császára, Pep Guardiola pontatlanul passzolta oda a labdát az oldalvonal mellől a Bayern játékosának, Juan Bernatnak. A katalán tréner dörzsölgette is a fejét az eset után - nem ezt szoktuk meg tőle. S nem szoktuk meg azt sem, hogy a Bayern Jerome Boateng góljával nyeri meg a mérkőzését - márpedig most ez történt. A ghánai származású védő a hajrában lőtt a kapuba a tizenhatos sarkának közeléből, lövése Mario Götze hátáról csusszant a hosszú sarokba. Boateng góljához kapcsolódik a nap statisztikai adata is: a Bayern 58 sikertelen kísérlet után talált be újra a BL-ben.

Az E csoport két nagyágyújának jobb teljesítményre lesz szüksége a továbbjutáshoz, a Bajnokok Ligájába három és fél év után visszatérő Roma ugyanis kiváló rajtot vett. Az olaszok már a 31. percben 4:0-ra vezettek a CSZKA Moszkvával szemben (olasz csapat ilyen hamar még sosem "négyelte fel" ellenfelét a BL-ben), s végül 5:1-re megnyerték a találkozót. A Rudi Garcia vezetésével a Serie A-ban is látványos támadófocit bemutató farkasoknál főleg Gervinho brillírozott, az elefántcsontparti játékos két gól mellett egy gólpasszt is jegyzett.


"Nagyszerű Romát láttunk" - értékelt a francia, és a csapattól van is miért tartaniuk az ellenfeleknek. A Roma ebben a szezonban végre nemcsak tizenegy topkategóriás kezdőjátékossal indul neki az idénynek, a CSZKA ellen olyan játékosok ültek a kispadon, mint Ashley Cole, Adem Ljajics, Mattia Destro és Alessandro Florenzi. A Roma amerikai tulajdonosa, James Pallotta hosszú távon a világ első számú futballklubjává szeretné emelni az AS Romát, és a csapat egyelőre ígéretesen teljesít. Igaz, a nyári felkészülési időszak során Dallasban rendezett Real Madrid-Roma meccsen az amerikai közönség 90 százaléka még a Real Madridnak szurkolt - vagyis lesz még munka ezzel a projekttel.


Azt már a Debrecen és a BATE Boriszov BL-selejtezőbeli összecsapásakor láthattuk, hogy a fehérorosz csapat korántsem világverő, s még az elmúlt években megszokott szintjét is jócskán alulmúlja. Portóban kiderült, hogy mit is ér jelenleg a Boriszov a nemzetközi színtéren - nem sokat. A portugál csapat úgy nyert 6:0-ra, hogy jóformán meg sem izzadt, ráadásul a csapatnak még két kapufája is volt a mérkőzésen. Az eredménnyel több klubrekord is megdőlt: a Porto még soha nem nyert ilyen különbséggel a Bajnokok Ligájában, Yacine Brahimi pedig az első Porto-játékos, aki triplázni tudott a BL-ben.


Két sztárcsapatnak ugyanakkor nem sikerült elkápráztatnia a közönséget. A Barcelona csupán 1:0-ra tudta legyőzni hazai pályán a ciprusi APOEL-t. Messi egyik lövése az oldalvonalon túl landolt, Luis Enrique pedig furcsa nyilatkozatot adott a lefújás után: "Pozitívum, hogy rögzített játékhelyzet után voltunk eredményesek, és hogy nem kaptunk gólt" - mondta az edző. Ezt is szokni kell még: a Barcánál ezentúl az lesz a pozitívum, ha a csapat nem kap gólt? A Chelsea-nek a győzelem sem jött össze. A londoniak a Bundesligában gyenge rajtot vett (4 meccs, 0 győzelem) Schalkét fogadták a Stamford Bridge-en, és meg kellett elégedniük az egy ponttal, mivel Cesc Fábregas korai góljára Klaas-Jan Huntelaar a második félidő elején válaszolni tudott.


A nap játékosa: Yacine Brahimi (Porto)


A 24 éves algériai csatár a hetedik játékos a BL története során, aki mesterhármassal debütált. Amúgy nem ontja a gólokat, tavaly a Granadában 35 bajnoki során jutott el három találatig...


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább