Totti örök

Totti örök

, ktn

Francesco Totti megdöntötte Ryan Giggs rekordját - 38 éves játékos korábban még sosem lőtt gólt a Bajnokok Ligájában.



"Francesco Totti még sosem lőtt gólt Angliában" - írták ki a Manchester City hivatalos Twitter-oldalára ezt a megjegyzést az angol klub netgurui a csapat AS Roma elleni keddi mérkőzése előtt. A webes háborúskodásra az olaszok hamar válaszoltak: "Ez így van. De mindig van egy első alkalom...". Ezúttal az olaszoknak lett igazuk, a két csapat mérkőzésén Francesco Totti szerezte a vendégek találatát, az AS Roma ezzel harcolta ki az 1:1-es döntetlent Manchesterben.

S milyen gól volt! Totti egyszer csak felbukkant a lyukas manchesteri védősor kellős közepén, és Radja Nainggolan parádés átadása után elegáns mozdulattal pottyantotta a labdát a kifutó Joe Hart mellett a kapu bal alsó sarkába. Szép, finom, olaszos gól volt, amellyel ráadásul Totti megdöntött egy Bajnokok Ligája-rekordot is. A Roma kapitánya hétvégén töltötte be a 38. születésnapját, ezzel ő lett minden idők legidősebb góllövője a BL-ben, megelőzve Ryan Giggst (a walesi 2011 szeptemberében a Benfica ellen lőtt pompás szólógólt).


Legidősebb gólszerzők a Bajnokok Ligájában


1. Francesco Totti, 38 év és 3 nap (Manchester City-Roma, 2014. szeptember 30.)
2. Ryan Giggs, 37 év és 289 nap (Benfica-Manchester United, 2011. szeptember 11.)
3. Filippo Inzaghi, 37 év és 86 nap (Milan-Real Madrid, 2010. november 3.)
4. Javier Zanetti, 37 év és 71 nap (Inter-Tottenham, 2010. október 20.)
5. Laurent Blanc, 36 év és 338 nap (Boavista-Manchester United, 2010. október 20.)
6. Paolo Maldini, 36 év és 333 nap (Milan-Liverpool, 2005. május 25.)


A döntetlent egyébként Olaszországban szenzációs eredményként ünneplik, ami nem csoda, a BEK/BL története során az AS Roma korábban nyolc alkalommal lépett pályára Angliában, de csak egyszer (2003 márciusában az Arsenal ellen) ért el döntetlent, a többi fellépésén kikapott. Az utolsó manchesteri látogatás sem sikerült valami fényesen, 2008 tavaszán a BL negyeddöntőjében a 2:1-es hazai győzelem után a United 7:1-re győzte le Luciano Spalletti megszeppent együttesét.


A keddi Roma azonban komoly tartásról tett tanúbizonyságot. Rudi García jól ötvözi az olaszos védekezést (jegyezzük meg: a Roma védelméből három játékos - Toroszidisz, Manolasz, Holebasz - a görög válogatott tagja) a katalán típusú tiki-takával, Manchesterben is sok egyérintőzést láttunk az olaszoktól. Akik választ adtak arra a kérdésre is, hogy mit érhet a nemzetközi porondon a Serie A-ban mutatott remek teljesítmény: az angol bajnok ellen látottak alapján sokat. A Roma ezzel a döntetlennel halvány lépéselőnybe került a ManCityvel szemben, ami nem is árt, mert a csoportban találjuk még azt a Bayern Münchent, amely meglehetősen szürke játékkal hozott el három pontot a moszkvai CSZKA otthonából.


Nem szerzett viszont pontot a Barcelona. Bár a csapat a szezon eddigi hét mérkőzése során még egyetlen gólt sem kapott, Párizsban kiderült, hogy eddig inkább az ellenfelekkel volt szerencséje: PSG-Barcelona 3:2. S bár Neymar szenzációs találatot szerzett, a találkozó legszebb jelenete a franciáké volt: a harmadik gólnál (szerzője Blaise Matuidi) a franciák olyan támadást futtattak végig a pályán, amilyeneket általában a Barcelona szokott. A meccs előtti spekuláció egyébként a Barcának sem jött be. A találkozót megelőzően a katalánok megjegyezték, jobb volna, ha a PSG-ben nem tudná vállalni a játékot Zlatan Ibrahimovic. A svéd a sérülése miatt tényleg csak a lelátón foglalt helyet, majd a PSG nélküle is győzött.


S végül ne feledjük, hogy a keleti blokk csapatai is milyen szép eredményeket értek el kedden. A Dortmund hétvégi legyőzése alighanem elaltatta a Schalkét, amely hazai pályán csak 1:1-re végzett a Mariborral (amelynek a kezdőcsapatában 9 szlovén futballista kapott helyet). Még nagyobb meglepetés, hogy a BATE Boriszov 2:1-re megverte hazai pályán a jóval magasabbra taksált Athletic Bilbaót. A baszkok ezzel visszaestek a H csoport utolsó helyére.


A nap játékosa: Francesco Totti (AS Roma)


A klubhűség mintaképeként megérdemli a kitüntető címet. 1992 óta focizik a Romában, s ezalatt 565 meccset játszott, a BL-ben pedig a ManCity elleni volt a 17. találata. Élő legenda.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább