BL: Tönkreverte a Bayern München a Romát, aratott a Chelsea és a Sahtar

BL: Tönkreverte a Bayern München a Romát, aratott a Chelsea és a Sahtar

, focitipp.hu

Nagyon vártuk a Roma–Bayern mérkőzést, de rangadó helyett egyoldalú meccset kaptunk. Emellett sorra dőltek a rekordok is kedden.



Negyven gól született a Bajnokok Ligája keddi játéknapján (meccseként 5!), de még ezzel sem dőlt meg a BL-rekord, 1997. október 1-jén ugyanis 44-szer zördült a háló (igaz, akkor egy napon 12 mérkőzésre került sor). S ha már ennyi gól esett, sorra dőltek a rekordok is. A Bayern öt gólt szerzett a Roma elleni idegenbeli mérkőzés első félidejében (36. perc), de csak négy percig állhatott a képzeletbeli csúcson, a Sahtar ugyanis a 40. percben már 6:0-ra vezetett a BATE Boriszov vendégeként... A donyeckiek végül 7:0-ra győztek a találkozón, ahol további egy rekord is megszületett: Luiz Adriano egymaga öt gólt lőtt idegenbeli BL-meccsen.

De fejezzük be a számolgatást, különösen azért, mert az AS Roma-Bayern München mérkőzésen ismét olyat láttunk a bajoroktól, amire nagyon sokáig emlékezni fogunk. A Roma Rudi Garcia irányításával látványos, gólratörő focit produkál, ráadásul a védelme is masszív. A Serie A-ban hét forduló után mindössze négy kapott gól áll a csapat neve mellett. Ehhez képest kedden a Bayern tönkreverte az olaszokat, a vendégek 7:1-re győztek Rómában (majd „engesztelő" látogatást tettek a pápánál). „Az én hibám" - ismerte be felelősségét a vereség után Garcia, aki tévedett azzal, hogy túlságosan nyílt játékfelfogásban küldte pályára csapatát a Bayern ellen (s talán Totti szerepeltetése is luxus volt a német futógépekkel szemben). Római részről csak a szurkolókat illeti dicséret, a farkasok ultrái még az utolsó percekben is buzdították kedvenceiket. (Akiknek nagy szerencséjük volt azzal, hogy a Manchester City csak 2:2-re végzett a CSZKA Moszkva vendégeként, így továbbra is nyeretlen a sorozatban.)


A Bayern elképesztő fölénye a világbajnoki elődöntőt (Brazília-Németország 1-7) juttatta eszünkbe, Guardiola csapatában a játékosoknak mintha posztjuk sem volna, mindenki bárhol feltűnhet, s mindenki bármelyik poszton képes tökéletes teljesítményre. A szünet után 20-30 percre kiegyenlítődött a játék, a kontrákra berendezkedő Roma szerezhetett volna néhány gólt, de még ezt a szakaszt is a bajorok nyerték 2:1-re. Félelmetes volt látni, hogy a Bayern játékosai micsoda terror alatt tartották a római bekkeket: a Bayern a hajrában is szinte percenként dolgozott ki helyzeteket az olasz kapu előtt. A csapat tagjai még sincsenek elszállva maguktól. „Van még miben fejlődni", „két hét múlva sokkal nehezebb dolgunk lesz" - fogalmaztak a meccs után a németek, és talán ez a szerénység lehet a siker titka is.


Hihetetlen volt az is, amit a Sahtar Donyeck produkált a BATE Boriszov vendégeként. Az ukránok már az első félidőben 6:0-ra vezettek, de végül 7:0-nál megálltak (ezzel - holtversenyben a Marseille-jel - övék a legnagyobb különbségű idegenbeli győzelem a BL-ben). A mérkőzésen öt gólt lőtt Luiz Adriano, aki ezzel jelentősen javított a renoméján. Két évvel ezelőtt ő volt az, aki a Nordsjaelland elleni idegenbeli mérkőzésen sportszerűtlenül szerzett gólt - miközben a dánok egy sérülés miatt ácsorogtak a pályán, a brazil focista a kapujukig szaladt a labdával (az UEFA később eltiltotta emiatt). S ha már a braziloknál tartunk: Boriszovban mind a hét ukrán gólt brazil játékos szerezte, így a klub BL-góljainak kétharmada brazil futballista nevéhez fűződik.


Látványos játékot mutatott a Chelsea is, az angolok 6:0-ra győztek a Maribor ellen, az örökké morózus José Mourinho ezúttal csak amiatt füstölgött egy sort, hogy a megbeszéltekkel ellentétben Eden Hazard a tizenegyesrúgás előtt átadta a labdát Didier Drogbának. Ugyanebben a csoportban nagyot lépett a továbbjutás felé a Schalke, amely őrült meccsen, Choupo-Moting 93. percben szerzett büntetőjével kiharcolta a győzelmet a Sportinggal szemben (4:3). Ennyi gól mellett azt már szinte csak kötelességből említjük meg, hogy a Barcelona is győzött, 3:1-re az Ajax ellen (ahol ugyancsak megdőlt egy klubrekord: a 19 éves Anwar El Ghazi minden idők legfiatalabb góllövője lett a hollandoknál).


De alighanem még így is maradt még pár olyan keddi rekord, amelyről elfelejtettünk beszámolni...


 A nap játékosa: Luiz Adriano (Sahtar)
A brazilnak hamarosan örülhetnek az ukránok, a pletykák szerint a brazil U20-as válogatott egykori tagja ukrán állampolgárságért folyamodna.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább