City: ciki!

City: ciki!

, ktn

Újabb négy csapat kvalifikálta magát a legjobb tizenhat közé a Bajnokok Ligájában, de ennél sokkal érdekesebb kérdés, hogy mi történt az angol csapatokkal. Legfőképp a Manchester Cityvel.



Szerdán további négy csapat csatlakozott a legjobb tizenhat mezőnyéhez a Bajnokok Ligájában. Együtt jutott tovább az F csoportból a Barcelona és a PSG. Nem erőltették meg magukat: a katalánok 2:0-ra győztek Amszterdamban, a párizsi gárda 1:0-ra megverte odahaza az APOEL-t. A Barcához kapcsolódik egy rekordbeállítás is: Lionel Messi duplázott a találkozón, így beérte a BL örökranglistáját vezető Raúlt, mindkettejüknek 71-71 gólja van (Cristiano Ronaldónak 70).

Továbbjutott a Porto is. A portugálok a hazai 2:1 után idegenben is megverték a Bilbaót, amely a sorozat legnagyob negatív meglepetését szolgáltatja. A spanyol ligában is szenvedő baszkoknak mindössze 1 pontjuk van, de talán a BATE Boriszovot sikerül megelőzniük, ezzel kiharcolva az EL-folytatás jogát. Ha van kedvük ehhez egyáltalán: az Athletic a spanyol élvonal 11. helyén áll, mindössze 3 pontra a kiesőzónától. (S ha már H csoportnál tartunk, jegyezzük meg: a Sahtar az idegenbeli 7:0 után otthon 5:0-ra verte a belarusz Boriszovot, így az ukránoknak is már csak 1 pontot kell szerezniük a továbbjutáshoz.)


A negyedik továbbjutó a Bayern München, imponáló fölénnyel. A bajorok a római 7:1 után az Allianz Arenában megkegyelmeztek az olasz csapatnak. 2:0. Döbbenetes a német csapatok fölénye, a Dortmund (gólarány: 13:1) és a Bayern (11:1) már továbbjutott, a Leverkusen (7:3) is nagyon közel a tavaszi folytatáshoz, egyedül a jelenleg második helyen álló Schalkének (8:9) kell egy csöppet aggódnia. A négy német csapat eddig összesen 39 gólt szerzett.


A legnagyobb kérdés azonban az, hogy mi történt az angol klubokkal. Ebben a fordulóban például egyik angol gárda sem tudott győzni, amire 2005 decembere és 2008 novembere óta harmadszor kerül sor a BL-ben. Most azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy nem kivételről, hanem tendenciáról beszélhetünk. 2008-ban például színangol döntőt rendeztek Moszkvában (ManUTD-Chelsea), és ezekben az években nem volt ritka, hogy a legjobb négy közé három angol csapat is bejutott. Ehhez képest tavalyelőtt már a legjobb nyolc között sem találtunk angol egyesületet - addigra mind kipotyogtak.


Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az sem lenne meglepetés, ha a legjobb tizenhat közé csak két angol gárda jutna be. A Chelsea (amely 1:1-re végzett Mariborban) vezeti a csoportját, és kényelmes helyzetben van az Arsenal is, hiszen a hátralévő két fordulóban elég 1 pontot összekaparnia a továbbjutáshoz. Nehezebb a Liverpool dolga: az eddig három mérkőzést elveszítő Poolnak két győzelemre volna szüksége ugyanehhez.


Az igazi rejtély a Manchester City. Az angolok ezúttal 2:1-re kikaptak hazai pályán a CSZKA Moszkvától. Hogy ez mennyire hihetetlen eredmény, azt egy statisztika mutatja: orosz csapat ezt megelőzően 1995-ben volt képes győzelmet aratni Angliában, akkor a Szpartak Moszkva győzte le a Blackburnt.


A meccset kilenc emberrel befejező ManCity BL-teljesítménye érthetetlen. A dúsgazdag szuperklub először a 2012/13-as idényben indult a sorozatban, de a Bayern München és a Napoli is megelőzte - kiesett. Az előző évadban legalább összejött a továbjutás. A Bayern München akor is megelőzte az angol klubot, amelynek a Viktoria Plzen és (akkor még) a CSZKA Moszkva sem okozott problémát (CSZKA-MC 1:2, MC-CSZKA 5:2). Annál inkább a Barcelona: a legjobb tizenhat között a katalánok leiskolázták az égszínkékeket.


"Nehéz magyarázatot találni rá, hogy fontos játékosaink miért teljesítettek ilyen gyengén" - értékelt a lefújás után Manuel Pellegrini, a City edzője. Tényleg nehéz, a ManCity a BL-ben rendre ezt a bágyadt, unott arcát mutatja, mintha hétközben nem lenne kedvük futni a manchesteri sztároknak. S bár az angol szurkolók nezhezteltek a görög Szidiropulosz bíróra (egy elmaradt orosz kiálítást és legalább egy City-büntetőt számon kérve rajta), a klub egykori védője, Danny Mills a BBC-nek csak anyit mondott erről, hogy "a bírónál csak a City volt rosszabb".


A Manchester Citynek piszok nehéz dolga van, ha tovább akar jutni. A csapatnak legközelebb le kell győznie a Bayern Münchent hazai pályán, s ha ez megvan, várhatóan akkor is el kell hoznia a három pontot Rómából. Erre a kimenetelre most nem sokan fogadnának.


A nap játékosa: Lionel Messi (Barcelona)


A sors igazságot szolgáltatott: Raúlt nem Cristiano Ronaldo, hanem az elmúlt években kiegyensúlyozottabban teljesítő, s klubját BL-aranyakhoz segítő Messi érte utol az örökranglistán. Aztán kard ki kard! Mostantól a BL-ben Ronaldo és Messi harca következik.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább