Indul a Mediterrán Kupa!

Indul a Mediterrán Kupa!

, ktn

A negyeddöntő nyolc résztvevője közül hét a mediterrán térségből származik, a kontinens többi részét a Bayern képviseli. Utolsóként a Barcelona és a Juventus csatlakozott az elithez.



Négyből négy vereség, ez a Manchester City mérlege a Barcelona ellen a Bajnokok Ligájában. Az angol csapat ezúttal is kettős vereséggel búcsúzott a spanyol együttessel szemben a nyolcaddöntőben - akárcsak tavaly. "Négyszer játszottunk a Barcával, négyféle taktikát próbáltunk ki" - mondta tehetetlenül Manuel Pellegrini, a Manchester City edzője, miután csapata a hazai 1:2 után Barcelonában 1:0-ra kapott ki. S bár a hajrában a City egyenlíthetett volna, ha Agüero értékesíti a tizenegyesét, valójában itt sem volt sansza az angol csapatnak. A meccs kulcsfigurája ugyanis Joe Hart volt, aki - az idei BL-rekordot megdöntve - tíz védést mutatott be a találkozón. Hart különösen a második félidőben nyújtott extraklasszis teljesítményt. Ezzel együtt a kapus nem volt boldog a mérkőzés végén: "nagyon nehéz annak örülni, hogy ilyen jól védtem, mivel kikaptunk".

A Barcelona győzelme menetrendszerű volt a Bajnokok Ligájában, a Juventus sikere - különösen annak aránya - azonban nem. A zebrák a hazai 2:1-et követően 3:0-ra verték a Dortmundot a saját stadionjában. A találkozó hőse Carlos Tévez volt, aki két gólt is szerzett, emellett önzetlenül adott gólpasszt Álvaro Moratának. A meccset jelentősen befolyásolta, hogy az argentin csatár már a 3. percben bombagólt lőtt, s a Juventus túlélte azokat a nehéz perceket is, amelyek a sérült Paul Pogba lecserélése után vártak rá. Massimiliano Allegri a francia sztár cseréje után kényszerűségből állította át csapatát három belső védős rendszerre, és a kezdeti káosz után ez a taktika is bevált. A második félidőben a Juventus már-már gálázott, a két csapat nem volt egy súlycsoportban. "Mi tagadás, a Juventus ma jobb volt nálunk" - mondta a lefújás után Jürgen Klopp, a dortmundi tréner, aki szerint nincs semmi baj, a Dortmundon kívül más csapatok is búcsúztak a nyolcaddöntőben. Pedig baj van: 25 forduló után a Dortmund hátránya 8 pont az Európa Liga-indulást érő hatodik helyen álló Augsburggal szemben a Bundesligában.


A Juventus sikere nagyon fontos az olasz futball számára. Az Antonio Conte keze újra olasz nagycsapattá fejlődő Juventus 2012 őszén tért vissza a Bajnokok Ligájába, de igazán jelentős sikert eddig nem ért el. Az első idényben az olaszok bravúrja az volt, hogy a csoportkörből a Chelsea-t megelőzve sikerült bejutniuk a legjobb tizenhat közé. Ott a Celtic nem jelentett komoly próbatételt (2:0, 3:0), a Bayern München viszont annál inkább, a bajorok 4:0-s összesítéssel nyerték meg a negyeddöntőt. Az előző szezon igazi rémálom volt az olaszok számára: a Galatasaray elleni hócsatából vesztesen kerültek ki 2013 decemberében, így a csoportból sem léptek tovább (majd az Európa Liga toronymagas favoritjaként sem jártak sikerrel, a Benfica az elődöntőben verte őket). Nyár óta Allegri vezeti a csapatot, de az őszi BL-forma is lehangoló volt, a Juve csak nagy szenvedések árán tudta megelőzni az Olimpiakoszt és a Malmőt. A Dortmund elleni győzelem azonban hatalmas fegyvertény, nem véletlen, hogy az olaszok ismét "nagy klubként" ünneplik magukat, azt is elismerve, hogy még nincsenek a Barcelona, a Real Madrid és a Bayern München szintjén.


A BL-ből egyébként idén mediterrán kupa lett. Három spanyol (Atlético, Barcelona, Real Madrid) mellett két francia (Monaco, PSG), valamint egy-egy olasz (Juventus) és portugál (Porto) csapat képviseli Dél-Európát - igaz, a kupa egyik legnagyobb favoritja a német Bayern München. A nyolcaddöntők az angol és német futball számára jelentettek hatalmas kudarcot: mindkét ország három-három klubot veszített el egy forduló alatt, amire korábban sem az angolok, sem a németek esetén nem volt példa. Főleg az angol klubfoci visszaesése feltűnő. A legjobb nyolc között 2013 tavasza után ismét angol csapat nélkül maradunk, a Manchester City Barcelona elleni kiesése pedig egy súlyos statisztikát erősít meg: az angol és spanyol klubok utolsó 16 nemzetközi párharcából 15 alkalommal a spanyolok kerültek ki győztesen.


A nap játékosa: Carlos Tévez (Juventus)


Duplájával már hat gólos a BL idei kiírásában Carlos Tévez, aki ezzel feljött a góllövőlista negyedik helyére (holtversenyben Agüeróval, Benzemával és Cavanival). Annak azonban még jobban örülhet, hogy Olaszországban egyre gyakrabban vonnak párhuzamot közte és Alessandro Del Piero között.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább