Égtek a brazil bekkek

Égtek a brazil bekkek

, ktn

A Barcelona idegenben, a Porto otthon győzött 3:1-re a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén. A katalánok fél lábbal már a legjobb négy között vannak, s a Porto esélyei is alaposan megnőttek.



A brazil védők fekete napja volt a szerdai a Bajnokok Ligájában. Thiago Silva a PSG-Barcelona mérkőzés 21. percében kért cserét, s fájdalmas arccal rogyott le a kispadra. Megtörtsége érthető: három perccel korábban a Barcelona megszerezte a vezetést, méghozzá úgy, hogy Thiago Silva már akkor is sérülten játszott. Ki tudja, hol járt a gólnál: a belső védő posztja üresen maradt, a középpályás Cabaye próbált visszafutni Thiago Silva helyére, de elkésett, Neymar ziccerből guríthatott a kapu bal sarkába.

Thiago Silva helyére válogatottbeli csapattársa, a világ legdrágább védője, David Luiz állt be. A bekk azóta alighanem ezerszer elátkozta a pályára lépés pillanatát, a tavalyi vb-elődöntőt (Brazília-Németország 1:7) idéző megaláztatásban volt része. Luis Suárez két alkalommal is kötényt adott neki, s mindkét kötény után gólt is szerzett. Különösen a második, azaz a Barcelona harmadik gólja volt csodálatos. Az uruguayi a pimasz kötény után 16 méterről csavart a bal felső sarokba. Futball-oktatókönyvekben szokás berajzolni ezzel az ívvel a labda útját. A goal.com 1,5-esre értékelte David Luiz teljesítményét (egyestől ötösig terjedő skálán).


A Barcelona végül 3:1-re győzött a PSG ellen (a hajrában Van der Wiel lövése megpattant Mathieu-n, majd a kapuba zúgott), így a visszavágó formalitásnak tekinthető. A Barca győzelmének értékét növeli, hogy Lionel Messi ezen a mérkőzésen - magához képest - kimondottan halványan futballozott. A párizsiak összeomlására némi magyarázatot jelenthet, hogy a csapat legjobbjai nem álltak Laurent Blanc rendelkezésére. A meccsen kényszerűségből lecserélt Thiago Silva mellett Thiago Motta sem játszhatott sérülés miatt, Marco Verratti és Zlatan Ibrahimovic pedig eltiltás miatt hiányzott. A találkozó után nyilatkozó tréner egyébként megvédte David Luizt, aki Laurent Blanc szerint úgy állt be, hogy nem volt százszázalékos állapotban.


Portóban is láttunk egy hatalmas brazil bakit: a Porto-Bayern mérkőzés 10. percében Dante veszítette el a labdát Ricardo Quaresmával szemben, a portugál pedig a kapuig gyalogolt az ajándéklabdával. A hazaiak ekkor már 2:0-ra vezettek a Bayern München ellen, s végül - nagy meglepetésre - 3:1-re meg is nyerték a találkozót. Nem Dante volt egyébként az egyetlen, aki amatőr hibát vétett, rá sem ismertünk a Bayern rutinos futballistáira. A 2. percben az álmatag Xabi Alonsót birkózta le - alighanem szabálytalanul - Jackson Martínez. A labdaszerzést büntető, majd gól követte. S a Porto harmadik találatához is kellett a németek közreműködése: Boateng egyszerűen alászaladt egy hosszan előreívelt labdának, a kolumbiai Martínez pedig kicselezte Neuert, és az üres kapuba gurított.


A magyarázat a portói mérkőzés kapcsán is hasonló lehet: a Bayern sztárok sorát volt kénytelen nélkülözni a meccsen, Pep Guardiola sérülés miatt nem számíthatott négy kulcsember (Franck Ribery, Arjen Robben, David Alaba, Bastian Schweinsteiger) játékára sem. "Miután betaláltunk, ellenőrzésünk alá vontuk a mérkőzést. De mindent egybevetve ma este a Porto volt a jobb csapat. A 3:1 miatt nagyon nehéz visszavágó vár ránk" - foglalta össze a pillanatnyi helyzetet Guardiola. Az biztos, hogy a Porto tökéletes taktikát választott. Julen Lopetegui játékosai az első pillanattól kezdve agresszívan letámadták a kényelmesen játszó Bayern-sztárokat, akik talán még egyszer sem játszottak ebben az összeállításban. Ha Guardiolán múlik, egyhamar nem is fognak.


A nap játékosa: Jackson Martínez (Porto)


Noha nem ő az első számú kolumbiai center, a Bayern ellen bizonyította, hogy elsőrangú focista. Őserő.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább