Messi, a leírhatatlan

Messi, a leírhatatlan

, ktn

A Barcelona 2009 és 2011 után ismét a BL-döntő küszöbén áll: a katalánok szerdán 3:0-ra verték a Bayern Münchent.



Ez volt Pep Guardiola harmadik BL-elődöntője a Bayern München trénereként, és az eredmények letaglózóak: 3 meccs, 3 vereség, 0:8-as gólkülönbség. Ráadásul - s ez fájhat igazán a trénernek - mindhárom vereséget spanyol csapattól szenvedte el a Bayern. Tavaly a Real Madrid nyert (1:0, 4:0), idén pedig a Barcelona győzött 3:0-ra a két csapat BL-elődöntőjének első mérkőzésén.

Az eredmény sima, és a Barcelona fölénye megkérdőjelezhetetlen, de nem volt felejthetetlen meccs. Az első félidőben a katalánok uralták a játékot, a Bayern csak Manuel Neuernek köszönhette, hogy meccsben maradt. A Bayern támadójátéka az egész mérkőzés alatt hatástalan volt, ami olyan játékosok hiányában, mint Ribéry vagy Robben, némileg érthető. Az azonban furcsa volt, hogy a maszkban játszó Robert Lewandowski miért ilyen bizonytalan. Az első félidőben akadt egy hatalmas ziccere, amikor egy jobb oldalról érkező beadás után egészen szerencsétlenül ért hozzá a labdához, ami elcsorgott a kapu előtt. Ennyi: a bajoroktól nem láttunk több veszélyes támadást ezen a mérkőzésen. De a Barcelonát sem tudjuk feltétel nélkül dicsérni. Az első félidőben még valamennyire pörgött a csapat, de a szünet után egyre inkább elszürkült a játék, a Bayern passzív labdatartással tartotta kezében a mérkőzést. Unatkozni kezdtünk.


Aztán jött Lionel Messi, és három perc alatt eldöntötte a mérkőzést. Két klasszikust láttunk tőle. Előbb (77. perc) elindult jobbról, befelé cselezett, majd a lábak között lőtt - csakhogy nem a hosszú, hanem a rövid sarokba. Manuel Neuer először kapott gólt az argentintől, majd dühében az öklét rázta Bernat felé, a balhátvéd veszítette el a labdát a gól előtt. Kicsivel később (80. perc) már senki sem dühöngött, ilyen gól után inkább csak lehajtott fejű focistákat szokás látni. Messi indult meg, kicselezte Boatenget, majd jobb lábbal átlöbbölte a hosszú sarokba a labdát a kifutó kapus felett. Boateng eldőlt, mint egy kivágott jegenyefa, Neuer hiába spárgázott, Rafinha pedig hiába repült be a hálóba a labda után - gól. Száz ilyen gólt láttunk már Messitől, de még mindig nem tudjuk megunni. A Bayern próbált szépíteni az eredményen, de a tizenhatosig sem nagyon jutott el, egy kontrából viszont a Barcelona ismét betalált: Messi kiugratása után Neymar vezette rá a labdát Neuerre, majd kötényt adott neki. 3:0.


"Messi tehetsége döntött, elveszítettük az esélyünket" - fogalmazott egészen tömören Pep Guardiola a vereség után. Messivel kapcsolatban nincs mit vitatni, és az is igaz, hogy nagyon fontos volt a Barca harmadik gólja, ezzel ugyanis alighanem eldőlt a továbbjutás kérdése. Ezt csak a Bayern kapusa vitatta: "Soha nem mondd, hogy soha" - mondta Manuel Neuer, aki szerint a Bayernnek "muszáj hinnie" a továbbjutásban. Erre szokták mondani: kincstári optimizmus.


Sokkal érdekesebb kérdés, hogy mi lesz Pep Guardiola sorsa, az eredmények ugyanis egyre gyengébbek. A tréner Jupp Heynckes triplája (BL, bajnoki cím, kupagyőzelem) után vette át a Bayernt, és tavaly ezek közül csak a bajnoki címet és a kupagyőzelmet tudta megszerezni, idén pedig várhatóan a bajnoki cím marad a csapatnak. Szezonról szezonra kevesebb a trófea, és Guardiola eddigi három, Bayernnel lejátszott BL-elődöntőjének eredménye alapján megkérdőjelezhető a tikitaka müncheni verziójának eredményessége. Ehhez adalék: 2006 óta ez volt az első mérkőzés a Bajnokok Ligájában, amelyen a Barcelona kevesebbet birtokolta a labdát ellenfelénél - a fölénnyel mégsem ment semmire a Bayern. Persze, ez is relatív: ha még kevesebbet birtokolja a labdát a Bayern, lehet, hogy még több gólt kap. Ki tudja? Mindenesetre a tegnap látottak alapján akár azt a kijelentést is megkockáztathatjuk, hogy a "Messi-korszakban" teljesen mindegy a taktika meg a tikitaka: ha az argentinnak megy a játék, akkor a csapata is nyer, függetlenül attól, hogy ki az edző. Mert mi Mascheranónak adunk igazat, aki szerint: "Messi leírhatatlan".


A nap játékosa: Lionel Messi (Barcelona)


Két gól és egy gólpassz a BL elődöntőjében, saját maga 100. BL-mérkőzésén. Az argentin 10 gólos az idei sorozatban, ezzel megelőzte a Juventus ellen csak egy gólt szerző, s így 9 találatnál járó Cristiano Ronaldót.


(ktn)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább