Juventus: üdv a topklubok között!

Juventus: üdv a topklubok között!

, ktn

Tizenkét év után játszhat ismét Bajnokok Ligája-döntőt a Juventus, amely a 2003-as manchesteri finálé után került vissza a csúcs közelébe. Real Madrid-Juventus 1:1, az olaszok megérdemelték a döntőt.



Akkor minden idők egyik legrosszabb fináléjában a Juventus tizenegyesekkel kikapott az AC Milantól, majd néhány évvel később, a 2006-os olasz bundabotrányt követően évekre eltűnt a nemzetközi kupaszíntérről. A visszatérés óta ez az első szezon, ahol a csapat igazán meggyőzően teljesít, hiába jutott be tavaly Antonio Conte csapata az EL elődöntőjébe. Az EL nem a BL, a Juventus pedig BL-szintű klub.

A klub szurkolói imádták Antonio Contét, akivel a klubnak sikerült visszaszereznie a Calciopoli által megtépázott presztízsét, és aki tavaly nyáron az olasz válogatott szövetségi kapitánya lett. A helyére lépő Massimiliano Allegrit ellenszenvvel fogadták a drukkerek, és az edző csak lassan tudta megnyerni magának a torinói nézőket. Sok gond ugyan ősszel sem volt, a tavasz pedig fantasztikusan sikerült a Juventusnak, összeállt a kép. Persze, a sikerhez szerencse is kellett. A Dortmund az utóbbi évek legrosszabb formáját mutatta a nyolcaddöntőben, a németek kiverése (és főleg a megalázó, 3:0-s idegenbeli győzelem) olyan magabiztosságot adott a Juventusnak, amilyet a nemzetközi porondon olasz csapattól a Mourinho-féle Inter óta nem láttunk. A Monaco ellen a játék gyenge volt, de a továbbjutáshoz az is elég volt. A Real Madrid ellen aztán szinte senki sem adott esélyt a csapatnak, amely ennek ellenére ebből a párharcból is továbbjutott, és egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy érdemtelenül.


Az első mérkőzésen a Juventus közel állt ahhoz, hogy kétgólos előnyt szerezzen. Szükség is lett volna erre, mert a madridi visszavágó első félidejében (az első negyedórát leszámítva) a királyiak átszaladtak a Juvén. Már az 5. percben lehetett volna 2:0 a Realnak: rögtön a meccs kezdete után Bale fejelt fölé jó helyzetből, majd a sokhetes kihagyás után pályára lépő Benzema bikázott a lelátóra ziccerből. Aztán egyre nőtt a hazai fölény, jött a gól, és jöttek a további Real Madrid-helyzetek. Tényleg ez volt a Juventus számára a legnehezebb teszt az idei szezonban: az első félidőben a Realnak 13 kapura lövési kísérlete volt.


Látszólag ellentmondás, de a Juventus annak ellenére sem játszott alárendelt szerepet, hogy a Real Madrid 45 perc alatt eldönthette volna a továbbjutás kérdését. A szünet után viszont határozottan feljöttek az olaszok, akik jobban lezárták a széleket, és gyorsabban törtek a madridi kapu felé. Egy szöglet után meg is szerezték az egyenlítő találatot, a Casillas-szal való ütközése után a haját igazgató Sergio Ramos beragadt, s a visszafejelt labdára az olaszok rátámadtak, Morata lőtt a kapuba a tizenegyespontról. S bár ekkor még bő félóra hátra volt a mérkőzésből, a Real Madrid egyetlen igazán veszélyes helyzetet sem tudott kidolgozni, az olaszok - ahogy ilyenkor szoktak - nagyon okosan játszottak. Sőt, tíz perccel a zárás előtt Marchisio lőhette volna be a mindent eldöntő gólt, de Casillas bravúrral védett. S ha már Casillasnál tartunk: a 93. perc végén ő szaladt oda elvégezni egy bedobást, hogy gyorsítsa a játékot, de a labda kiesett a kezéből, a bírók pedig a szabálytalan partdobás után az olaszoknak adták a labdát, a meccs ezzel végleg elúszott a Madrid számára.


"Balszerencsések voltunk" - foglalta össze a találkozó után a látottakat Carlo Ancelotti, a Juventus edzője, és Casillas eseténél ez így is volt. Másfelől azonban ezt a párharcot legalább annyira a Real Madrid veszítette el, mint amennyire a Juventus nyerte meg. A Bernabéuban a Real kezében volt a döntés, de a csapat kényelmesen, mondhatni "olaszosan" játszott. Az előny megvolt, a játékot irányították a blancók, de a kegyelemdöfést mégsem tudták beadni. A Juventusnak szerencséje volt azzal, hogy egy leszállóágba került Real Madriddal került szembe - Cristiano Ronaldót azonban így is el kellett tüntetni a pályáról, márpedig ezt a feladatot Chielliniék gond nélkül elvégezték (a Juve játékosainak Madridban összesen 7 szabálytalanságuk volt!). Nincs vita: hatalmas munkát végzett a Juventus minden játékosa, az olaszok megérdemelték a döntőt.


A mérkőzés kapcsán többször szóba került a sorsszerűség is. A finálét Álvaro Morata góljával harcolta ki a Juve. A spanyol játékos 2010 és 2014 között 56 gólt szerzett a Real Madrid és a Real Madrid B csapatában, emiatt olyan feltűnően nem is örült a madridi góljának. Sorsszerűséget látnak a berlini fellépésben a Juve legendái is. Buffon, Pirlo és Barzagli tagja volt annak az olasz válogatottnak, amely a 2006-os világbajnokság berlini döntőjében legyőzte Franciaországot. "Andiamo a Berlino" ("Megyünk Berlinbe") - kiáltozták az olasz televíziós kommentátorok a németek elleni sikeres vb-elődöntő után, s a helyzet most is ugyanez, az olaszok Berlinben lépnek pályára június 6-án. Ahol a Juventusra egy fantasztikus csapat, a Barcelona vár.


A nap játékosa: Álvaro Morata (Juventus)


"Köszönöm a madridi szurkolóknak azt a szeretetet, amelyet korábban kaptam tőlük, mindig is nagyon jók voltak hozzám” – mondta a meccs után keserűen a futballista, aki kiejtette egykori csapatát. Szép szavak.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább