A trófea mellett a BL-indulás a tét Varsóban

A trófea mellett a BL-indulás a tét Varsóban

, ktn

A Sevilla negyedszer vagy a Dnyipro először? A fogadóirodák szerint a spanyolok az EL-trófea nagy esélyesei, de nem szabad lebecsülni a Dnyiprót, amely a döntő felé vezető úton búcsúztatta az Ajaxot, a Bruges-t és a Napolit is.



A legek döntője következik az Európa Ligában. Ez az első alkalom, amikor Varsóban rendezik meg a sorozat fináléját. Amióta az Európa Liga (illetve elődje, az UEFA-kupa) sorsa egy mérkőzésen dől el, ez a harmadik alkalom, hogy az egykori "keleti blokk" területén kerül sor a döntőre. 1999-ben a Luzsnyiki Stadion (Moszkva) a Parmának, 2012-ben az Arena Nationala (Bukarest) az Atlético Madridnak hozott szerencsét.

Spanyol győztes most is lehet, hiszen a fináléban a Sevilla találkozik a Dnyipro csapatával. Az andalúz egyesület egyúttal rekordot is dönthet: a Sevilla lehet az első olyan klub, amelyik négyszer is megnyeri az Európa Ligát (beleértve a sorozat elődjeinek számító VVK-t és UEFA-kupát is). A Sevilla mellett háromszoros győztesnek számít az Internazionale, a Juventus és a Liverpool. A sorozatban a spanyolok is beállíthatnak egy rekordot, a Sevilla révén Spanyolország a kilencedik kupagyőzelmét szerezheti meg, beérve az eddig listavezetőnek számító Olaszországot. Figyelemre méltó az előretörés: az utolsó 11 évben hatszor spanyol klub nyerte a kiírást.


A Sevilla győzelmei
2006: Sevilla-Middlesbrough 4:0
2007: Sevilla-Espanyol 2:2 (tizenegyesekkel)
2014: Sevilla-Benfica 0:0 (tizenegyesekkel)


A Dnyipro számára is akadnak kedvező előjelek. Spanyol és ukrán gárda korábban mindössze egyszer akadt össze egymással európai kupadöntőben, és akkor az ukránok örülhettek. Igaz, az 1986-os lyoni KEK-döntőben az Atlético Madridot 3:0-ra legyőző Dinamo Kijev akkor a Szovjetuniót képviselte. A dnyepropetrovszki csapat lehet a harmadik ukrán egyesület (a Dinamo Kijev és a Sahtar Donyeck után), amelynek európai trófea kerül a vitrinjébe.


Ez a győzelem hatalmas meglepetés volna - mint ahogy a Dnyipro döntőbe jutása is óriási szenzáció. Az idei EL-sorozatban eddig a legtöbb gólt (26-ot) a Sevilla és a Napoli szerezte - az elődöntőben azonban az ukránok éppen az addig magabiztosan teljesítő olasz csapatot búcsúztatták. Emlékezetes párharc volt. Nápolyban az ukránok el is szállhattak volna, ha Higuaín berúgja a helyzeteinek legalább a felét. A Dnyipro egy nyilvánvaló lesgóllal aztán egyenlített a hajrában, a visszavágón pedig emberfeletti teljesítményt nyújtva, kiváló játékkal, megérdemelten jutott túl az olasz sztárcsapaton.


A Dnyipro elsősorban a szervezett védekezésének köszönheti, hogy idáig jutott. Az ukrán csapat a selejtezők harmadik fordulójában kapcsolódott be a sorozatba, és rekordszámú (18) mérkőzést játszott le idáig, de mérkőzéseinek gólátlaga a meccsenkénti másfelet sem éri el: 13 rúgott gól mellett az ukránok mindössze 10 gólt kaptak. A siker egyik záloga a 27 éves Gyenyisz Bojko, a Dnyipro kapusa a Napoli ellen is bravúrok sorozatát mutatta be. De a dnyepropetrovszki csapat kerete tele van olyan rutinos, csupaszív futballistákkal, mint Jevhen Cseberjacsko, a grúz Dzsaba Kankava vagy Jevhen Szeleznyov, aki a Napoli ellen mindkét mérkőzésen betalált (Nápolyban az első labdaérintéséből, Kijevben akrobatikus mozdulat nyomán). Az ukránokat doppingolhatja, hogy a sorozat nagy részében a háborús helyzet miatt Kijevben voltak kénytelenek játszani a hazai meccseiket, s a döntő előtt sem adnak nekik sok esélyt a fogadóirodák (a Bwinnél 6,5-szörös pénzt fizet a Dnyipro sikere).


A Sevillát sem altatja el, hogy látszólag nekik áll a varsói meccs. „Egy döntőt semmilyen más mérkőzéshez nem lehet hasonlítani" - hárította el az esélyességre vonatkozó megjegyzéseket Aleix Vidal, a Sevilla jobb oldali futóembere, aki a Fiorentina elleni elődöntő első mérkőzésén két gól mellett egy gólpasszt is jegyzett. A Sevilla azonban kétségkívül kiváló formában várja a finálét, az idei EL-mérlege kimagasló (10-3-1), s kilenc meccs óta veretlen a sorozatban. Ráadásul a spanyol focisták számára is elég motiváló a tény, hogy az EL győztese a következő szezontól automatikus résztvevője a Bajnokok Ligája play off-körének. S ha már (az időközben az AC Milannal is hírbe hozott) Unay Emery csapatának ezt a jogot a bajnokságban nem sikerült kiharcolnia, a csapat most az Európa Ligán keresztül juthat be a Bajnokok Ligájába.


(ktn)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább