Baccával került Európa trónjára a Sevilla

Baccával került Európa trónjára a Sevilla

, ktn

Kimagaslóan jó meccset hozott a Sevilla-Dnyipro (3:2) Európa-liga döntő. A legjobb klub vihette haza a trófeát Varsóból.



Szerdán a Sevilla megverte a Dnyipro csapatát az Európa-liga döntőjében, ezzel a spanyol futball megint tett egy lépést a teljes uralom megszerzése felé az európai klubfutballban. A Bajnokok Ligáját már rég a spanyolok uralják, összesítésben (14 trófea) és a klubok közti versenyben is spanyol egyesület (Real Madrid, 10) áll az élen. Az Európa-liga (illetve az elődeinek számító VVK és UEFA-kupa) ranglistáit is átrendezte Varsóban a Sevilla. Az andalúz klub ellépett az Inter, Juventus, Liverpool triótól, és egyedüliként birtokol négy trófeát. A sevillai sikerrel ráadásul a spanyolok beérték az olaszokat - mindkét nemzet csapatai 9-9 alkalommal nyertek.

A varsói finálé kifejezetten szórakoztató játékot hozott - nem ez az első eset, hogy az Európa-liga döntője emlékezetesebb mérkőzésnek bizonyul, mint az adott idény BL-fináléja. (Bár várjuk ki a végét, a jövő heti Barcelona-Juventus találkozót.) Az első félidő közben bizonyára sokaknak beugrott a 2001-es döntő, amikor a Liverpool hosszabbítás után verte 5:4-re az Alavést. Kilenc gólt végül nem láttunk, de azért ez is emlékezetes mérkőzés volt. Az első félidő egészen krimiszerűnek bizonyult: az ukránok hamar vezetést szereztek, majd jött két sevillai gól, a félidő lezárásaként pedig egy Rotan-tekerés a hosszú sarokba, szabadrúgásból (2:2). Ha ehhez még hozzávesszük a magyar kommentátor beszámolóját arról, hogy a mérkőzés kezdete előtt egy újságíró zuhant mellette kétemeletnyit, akkor thrillerről is beszélhetünk.


A második félidő átláthatóbb játékot hozott, Unai Emerynek sikerült helyes mederbe terelnie játékosai hozzáállását. "Játsszunk higgadtabban, mert sokat kivesz belőlünk a fel és alá rohangálás" - mondta az öltözőben a focistáinak, akik meg is valósították a terveket. A második félidő közepén kaphattak volna egy tizenegyest, de Atkinson bíró nem akart belenyúlni a mérkőzésbe. Aztán lőttek egy gólt: az ide-oda pattogó labda végül Carlos Bacca lábán kötött ki, és a center külsővel a kapuba csavart. S a thriller a hajrában majdnem tovább fokozódott. Egy korábbi ütközés nyomán Matheus esett össze a pályán - valahogy úgy, ahogy egyszer Marc-Vivien Foé és Fehér Miklós is. Szörnyű jelenetek játszódtak le a gyepen, a stadionban néma csend honolt. A 32 éves futballistát hordágyon vitték le a pályáról, s később kiderült, hogy "csak" az orra tört el.


A Sevillát az ünneplésben már semmi sem zavarta. A klub másodszor duplázott az Európa-ligában, 2006 és 2007 után 2014-ben és 2015-ben is elnyerte a trófeát. Hatalmas fegyvertény ez, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly 194, idén pedig 195 csapat indult el a sorozatban. Közöttük mindkétszer elsőnek lenni: ez nem lehet véletlen. Nagy szerepe van ebben a kolumbiai Carlos Baccának, aki 2013 nyarán érkezett a klubhoz, és mindkét idény végén úgy örülhetett EL-sikernek, hogy 7-7 alkalommal talált be a kapuba. A varsói döntőben kétszer volt eredményes, de csapattársai (a hetek óta szárnyaló Aleix Vidal, a "hazai pályán" játszó Grzegorz Krychowiak vagy a sokadvirágzását élő José Antonio Reyes) nélkül semmire sem ment volna. Az ukránoknál éppen ezek a jó egyéni teljesítmények hiányoztak: a jelenlegi legjobb ukrán futballistának számító Jevhen Konopljanka magához képest kifejezetten gyengén futballozott. A védekező középpályások (élén a grúz Kankavával) remekül játszottak ugyan, de a védelem nem bírta ezt a nyomást és tempót: a Sevilla harmadik gólját egy kétségbeesett gyertyalövés készítette elő az ukrán tizenhatosnál.


A Sevilla számára azért is fontos a siker, mert ez az első idény, amelynek végén a győztes a következő idényt a Bajnokok Ligája play off-körében kezdheti (ezt a jogot a spanyol ligában a Sevillának nem sikerült kivívnia). Márpedig a BL az mégiscsak BL.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább