Baccával került Európa trónjára a Sevilla

Baccával került Európa trónjára a Sevilla

, ktn

Kimagaslóan jó meccset hozott a Sevilla-Dnyipro (3:2) Európa-liga döntő. A legjobb klub vihette haza a trófeát Varsóból.Szerdán a Sevilla megverte a Dnyipro csapatát az Európa-liga döntőjében, ezzel a spanyol futball megint tett egy lépést a teljes uralom megszerzése felé az európai klubfutballban. A Bajnokok Ligáját már rég a spanyolok uralják, összesítésben (14 trófea) és a klubok közti versenyben is spanyol egyesület (Real Madrid, 10) áll az élen. Az Európa-liga (illetve az elődeinek számító VVK és UEFA-kupa) ranglistáit is átrendezte Varsóban a Sevilla. Az andalúz klub ellépett az Inter, Juventus, Liverpool triótól, és egyedüliként birtokol négy trófeát. A sevillai sikerrel ráadásul a spanyolok beérték az olaszokat - mindkét nemzet csapatai 9-9 alkalommal nyertek.

A varsói finálé kifejezetten szórakoztató játékot hozott - nem ez az első eset, hogy az Európa-liga döntője emlékezetesebb mérkőzésnek bizonyul, mint az adott idény BL-fináléja. (Bár várjuk ki a végét, a jövő heti Barcelona-Juventus találkozót.) Az első félidő közben bizonyára sokaknak beugrott a 2001-es döntő, amikor a Liverpool hosszabbítás után verte 5:4-re az Alavést. Kilenc gólt végül nem láttunk, de azért ez is emlékezetes mérkőzés volt. Az első félidő egészen krimiszerűnek bizonyult: az ukránok hamar vezetést szereztek, majd jött két sevillai gól, a félidő lezárásaként pedig egy Rotan-tekerés a hosszú sarokba, szabadrúgásból (2:2). Ha ehhez még hozzávesszük a magyar kommentátor beszámolóját arról, hogy a mérkőzés kezdete előtt egy újságíró zuhant mellette kétemeletnyit, akkor thrillerről is beszélhetünk.


A második félidő átláthatóbb játékot hozott, Unai Emerynek sikerült helyes mederbe terelnie játékosai hozzáállását. "Játsszunk higgadtabban, mert sokat kivesz belőlünk a fel és alá rohangálás" - mondta az öltözőben a focistáinak, akik meg is valósították a terveket. A második félidő közepén kaphattak volna egy tizenegyest, de Atkinson bíró nem akart belenyúlni a mérkőzésbe. Aztán lőttek egy gólt: az ide-oda pattogó labda végül Carlos Bacca lábán kötött ki, és a center külsővel a kapuba csavart. S a thriller a hajrában majdnem tovább fokozódott. Egy korábbi ütközés nyomán Matheus esett össze a pályán - valahogy úgy, ahogy egyszer Marc-Vivien Foé és Fehér Miklós is. Szörnyű jelenetek játszódtak le a gyepen, a stadionban néma csend honolt. A 32 éves futballistát hordágyon vitték le a pályáról, s később kiderült, hogy "csak" az orra tört el.


A Sevillát az ünneplésben már semmi sem zavarta. A klub másodszor duplázott az Európa-ligában, 2006 és 2007 után 2014-ben és 2015-ben is elnyerte a trófeát. Hatalmas fegyvertény ez, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly 194, idén pedig 195 csapat indult el a sorozatban. Közöttük mindkétszer elsőnek lenni: ez nem lehet véletlen. Nagy szerepe van ebben a kolumbiai Carlos Baccának, aki 2013 nyarán érkezett a klubhoz, és mindkét idény végén úgy örülhetett EL-sikernek, hogy 7-7 alkalommal talált be a kapuba. A varsói döntőben kétszer volt eredményes, de csapattársai (a hetek óta szárnyaló Aleix Vidal, a "hazai pályán" játszó Grzegorz Krychowiak vagy a sokadvirágzását élő José Antonio Reyes) nélkül semmire sem ment volna. Az ukránoknál éppen ezek a jó egyéni teljesítmények hiányoztak: a jelenlegi legjobb ukrán futballistának számító Jevhen Konopljanka magához képest kifejezetten gyengén futballozott. A védekező középpályások (élén a grúz Kankavával) remekül játszottak ugyan, de a védelem nem bírta ezt a nyomást és tempót: a Sevilla harmadik gólját egy kétségbeesett gyertyalövés készítette elő az ukrán tizenhatosnál.


A Sevilla számára azért is fontos a siker, mert ez az első idény, amelynek végén a győztes a következő idényt a Bajnokok Ligája play off-körében kezdheti (ezt a jogot a spanyol ligában a Sevillának nem sikerült kivívnia). Márpedig a BL az mégiscsak BL.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képvi…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább