A Barcelona ötödször, a Juventus hatodszor

A Barcelona ötödször, a Juventus hatodszor

, ktn

Berlin ezúttal nem hozott szerencsét a Juve 2006-os vébé-győzteseinek, Buffon és Pirlo sírt, a Barcelona futballistái örülhettek.



A Juventus ellen megszerezte története ötödik BEK/BL-trófeáját a Barcelona, ezzel feljött az örökranglista harmadik helyére (holtversenyben a Bayern Münchennel és a Liverpoollal), a Real Madrid és az AC Milan mögé. Az öt elsőség közül négyet az elmúlt tíz évben szereztek a katalánok, ezzel egyértelművé vált, hogy a kétezres évek egyeduralkodója az FC Barcelona. Az elmúlt évek sikereit mi sem jellemzi jobban, mint hogy a Barca 2006 óta vesztes BL-döntőben nem szerepelt. Azaz, ha a csapat igazán összeállt, akkor az adott idényben nem volt ellenfele. "Az évszázad európai királyai" - írta a Barcáról a katalán lap, a Marca. Joggal.

Győztes év (edző)

2006: Barcelona-Arsenal 2:1 (Frank Rijkaard)
2009: Barcelona-Manchester United 2:0 (Pep Guardiola)
2011: Barcelona-Manchester United 3:1 (Pep Guardiola)
2015: Barcelona-Juventus 3:1 (Luis Enrique)


S bár a Barcelona sikerkorszakát a legtöbben Pep Guardiolához hajlamosak kötni, Luis Enrique a harmadik edző, aki megőrizve a klub stílusát, a labdabirtoklásra alapuló taktikát, a tikitakát, csúcsra tudta járatni a csapatot. A korszak másik nagy egyénisége Lionel Messi, aki részese volt mind a négy nagy győzelemnek, s ez volt az ötödik alkalom, amikor a BL sorozat gólkirálya lett. Igaz, ezúttal csak holtversenyben, hiszen rajta kívül Cristiano Ronaldo és a döntőben is eredményes Neymar is tíz találattal zárta a szezont.


A finálé egyébként nem Messi mérkőzése volt, az olaszoknak őt sikerült kikapcsolniuk. Csakhogy a Barcelonában szerepel még Neymar és Suárez is, ráadásul a fináléban az az Iniesta is remekül teljesített, aki az idei szezonban - finoman fogalmazva is - ritkán mutatott kiugró formát. A katalánok kis túlzással végig a kezükben tartották a mérkőzés folyását, és megérdemelten nyertek 3:1-re Berlinben. Első góljuk előtt - figyelem! - minden játékosuk a labdához ért, a 4. percben úgy tűnt, nagyon sima lesz a vége. Szerencsére nem lett az. A második félidőben az olaszok a spanyol Morata góljával kerültek közelebb az ellenfélhez, s ekkor, 1:1-nél úgy tűnt, hogy Buffon elképesztő bravúrjai, amelyekkel a barcelonai vezető gól után életben tartotta a Juventus reményeit, sokat érhetnek. A fellelkesült olaszok a második félidő közepén jobban játszottak, vibrált a levegő. Végül a papírforma jött be, egy gyors Barcelona-akció mindent eldöntött. A harmadik gól, Neymaré, már olyan volt, mint egy hokimeccs záróakkordja. A 97. percben az összes olasz a Barca térfelére húzódott, s a kontra végén a brazil lezárta az utóbbi évek egyik legemlékezetesebb fináléját.


A legtöbbször a kétszeres győztes Juventus szenvedett vereséget a BEK/BL döntőiben
1973: Ajax-Juventus 1:0
1983: Hamburg-Juventus 1:0
1997: Dortmund-Juventus 3:1
1998: Real Madrid-Juventus 1:0
2003: Milan-Juventus 0:0 (tizenegyesekkel 3:2)
2015: Barcelona-Juventus 3:1


A korszakos Barcelona mellett érdemes néhány szót ejteni a Juventusról is, amelyet éppen abban az évben (2006) soroltak vissza a Calciopoli nyomán a Serie B-be, amikor a Barcelona nagy európai menetelése megkezdődött. Az olaszok tíz év alatt építették újjá az egyesületet, és a Juventus hamar kivívta az abszolút elsőséget Olaszországban, klubmodellje egyben követendő mintát is jelent az olasz nagycsapatok számára. Lenne kinek tanulnia: jövőre a BL döntőjét a milánói San Siro stadionban rendezik, egy olyan szezonban, amikor - s ilyen az európai kupaporondon még sosem volt - egyik milánói klubnak sem sikerült kvalifikálnia magát Európába. A milánóiak mélyrepülése közben a Juventus új stadiont épített, és okos játékospolitikájával elérte azt, hogy az idei BL-döntőben - s ezt is kevesen gondolták volna - méltó ellenfelévé vált a Barcelonának.


S miközben Barcelona ünnepel, a vesztes olaszok pedig büszkék csapatukra, szomorú pillanatokat is tartogatott számunkra ez a berlini éjszaka. Alighanem utoljára láthattuk Európában futballozni Xavit, akit Luis Enrique a hajrában cserélt be Iniesta helyére. A 35 éves középpályás 1998 óta szerepel Barcelonában, ahol 767 tétmérkőzésen lépett pályára. Ez volt a 25. trófeája a klubbal, nyártól a katari Al Saddnál folytatja. Hiányozni fog.


A mérkőzés játékosa: Andrés Iniesta (Barcelona)
A 31 éves középpályás mintha az egész szezonban csak a döntőre tartalékolt volna. Ez volt idén a legjobb meccse - a legjobbkor.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább