Bepalizva

Bepalizva

, hb

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.



Az egyetemen azt tanítják, hogy a magyar jogásznemzet. Hazánkban a jogi képzésnek és a pereskedésnek nagy hagyományai vannak, amiket elsősorban a 19. századi birtokperek hívtak életre. Az 1848-49-es szabadságharcot követő birtokelkobzások, majd a kiegyezést követő perújratárgyalások valóságos jogászfamíliákat teremtettek, és a szegényebb rétegek körében is kialakult egyfajta jogi jellegű gondolkodás. Ha valakinek volt egy eszesebb gyereke, már nem papot akart faragni belőle, hanem ügyvédet - abból ugyanis minden háznál jól jött egy. A konklúziója persze az, hogy a fentiek miatt a "magyar jogászok világviszonylatban is kiválóak. A vérükben van a szakma."

***


2014 decemberében a Hertha vezetősége írásban hozzájárult ahhoz, hogy az Európa-bajnoki selejtezősorozat végéig Dárdai Pál a magyar válogatott szövetségi kapitánya maradhasson. Nagy volt itthon az öröm, annak ellenére, hogy a szerződésbe bekerült néhány kitétel, amelyek teljesülése esetén a Hertha visszahívhatta vezetőedzőjét. Bíztunk benne, hogy nem lesz gond, de ahogy közeledett a Bundesliga-szezon sorsolása, egyre többet lehetett olvasni arról, hogy Dárdai jövője bizonytalan a válogatottnál. Aztán jött a hidegzuhany: a berliniek visszahívták a trénert, másfél hónappal a magyar válogatott számára sorsdöntő, Románia elleni Eb-selejtező előtt.


***


"Az MLSZ tudomásul veszi és tiszteletben tartja a Hertha döntését, amelyet azonban a két fél által korábban aláírt szerződés alapján jogilag, és az elmúlt nyolc hónap tapasztalatai alapján szakmailag is nehezen indokolhatónak tart. Pár héttel a magyar férfi válogatott számára sorsdöntő Európa-bajnoki selejtező mérkőzések előtt ugyanakkor - a Herthával történt hosszas egyeztetések után - most nincs értelme a jogászkodásnak, egy hónapokkal később véget érő esetleges per visszamenőleg nem oldaná meg az őszi kapitánykérdést" - nyilatkozta a Hertha húzásáról dr. Csányi Sándor MLSZ-elnök. Hibátlan meglátás. Pereskedésre már nincs idő, marad a belenyugvás. Még akkor is, ha Vági Márton MLSZ-főtitkár szerint a szövetségnek lenne arra jogi alapja, hogy nekimenjen a Hertának, a decemberi szerződésben lefektetett visszahívási kritériumok ugyanis nem teljesültek.


***


Csűrhetjük, csavarhatjuk, a történtek magukért beszélnek. Az MLSZ-t átverték, rászedték, bepalizták a "szerződésszegést" tökéletesen időzítő németek. A szövetség pedig pontosan úgy reagált a helyzetre, ahogy azt Berlinben várták: meghátrált. A jogászok hazamehetnek, hiszen megtették a dolgukat: papíron a jog és az igazság is az ő oldalukon áll. Hozzáértésükhöz, rátermettségükhöz kétség sem férhet, tisztességesen helytálltak. Csak hát a németek ezúttal (is) dörzsöltebbek voltak, és kicsit tisztességtelenül is játszottak. Ismerős kifogások, új köntösben. Persze a történetben van némi tanulság is. Kiderült, hogy a magyar éppen annyira jogásznemzet, mint amennyire futballnemzet. Semennyire.



(hb)

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább

Calcio: itt a vége?

, ktn

Calcio: itt a vége?

Augusztus 11-én elnököt választ az Olasz Labdarúgó-szövetség. A voksolásnak ezúttal tényleg komoly tétje van.

Tovább