Színház az egész (futball)világ!

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.Amikor Gazdag Jóska először írt a focitippen a futballbundáról egyszerűen nem vettem róla tudomást. Amikor bemutatta Declan Hill könyvét, akkor is csak legyintettem, bár a vb-meccsek megbundázása, pláne az olaszok meccsei szíven ütöttek.

 

Kutasi Róbert tragikus halála azonban rádöbbentett: ideje kicsit komolyabban venni ezt a kérdést: Benkő Gábor: Futballgyilkosok c. könyve egészen elképesztő leleplezéseket (?) tartalmaz a magyar futballban zajló fogadási csalásokról. De Novák Tamás és Skrabski Fruzsina Becsengetünk és elfutunk c. dokumentumfilmjei a magyar futball mellett a nemzetközi futballvilágban (a Bajnokok Ligájában!) zajló fogadási csalásokra is felhívják a figyelmet.

 

Az online fogadások világában általánossá váltak a meccs végi hirtelen feltámadások, megdöbbentő fordítások, meglepő kiállítások, értelmetlen tizenegyesek. Novák Tamásék filmje hívta fel a figyelmet arra, hogy egy futballklub a több tízszeresét keresheti azzal, ha elad egy meccset, mintha megnyerné a Bajnokok Ligáját.

 

De most nem szeretném ezeket részletezni. Egyrészt, mert a legtöbb olvasó számára bizonyára semmi újat nem mondok, másrészt azt szeretném végre kimondani, hogy hiányzik a futball. Úgy érzem magam évek óta, mint egy hitéből kitért pap. Szeretnék hinni, de nem tudok.

 

Egyetlen reménysugár maradt: nem lehet minden meccs elcsalva. Sőt, biztos vagyok benne, hogy a meccsek nagy része nincs elcsalva. Lehet, hogy már egyetlen meccs sincs elcsalva. Lehet, hogy mindez csak egy összeesküvés-elmélet.

 

Nem tudok belenyugodni, hogy a világ legfontosabb játékát ne tudjam élvezni, miközben látom (itt a focitipp posztolói között is), hogy sokan mennyire tudnak lelkesedni. Belőlük kell erőt meríteni. A minap egy pszichológus-barátomnak is feltártam ezeket a dilemmákat, aki a lehető legtermészetesebb módon azt tanácsolta: nézzem úgy az egészet, mintha egy színházba mennék. Ott is tudom, hogy a színészek csak szerepet játszanak, sőt: sokszor magát a történet végét is tudni lehet előre. De nem is ezért megyünk színházba, hanem az élmény miatt. A váratlan fordulatok miatt, a kiszámíthatatlanság miatt. Az „itt és most” spontaneitása miatt. Hiszen nem tudhatom, hogy a meccs végi fordítás hátterében vajon mi áll? Vádaskodni és gyanakodni pedig hosszú távon rettenetesen nyomasztó. Picsába vele!

 

Nem tudom, hányan vannak, akik a fenti okok miatt kiábrándultak a fociból, de nekik üzenem: nézzük mostantól így a meccseket, és ne feledjük:

 

Színház az egész (futball)világ!

További cikkek a rovatban

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább

Calcio: itt a vége?

, ktn

Calcio: itt a vége?

Augusztus 11-én elnököt választ az Olasz Labdarúgó-szövetség. A voksolásnak ezúttal tényleg komoly tétje van.

Tovább