Torinóban egy kapus drámája döntött

Torinóban egy kapus drámája döntött

, focitipp.hu

BL, nyolcaddöntő - visszavágók

Búcsúzott a Chelsea, a Liverpool és a Real Madrid. A Lyon és a Milan átgázolt a PSV-n, ill. a Bayernen, a Juventusnak pedig őrült mázlija volt.



Barcelona–Chelsea
Kedd este kilencven perc alatt összeomlott az elmúlt években kiépített Chelsea-mítosz. Annak ellenére, hogy a londoniaknak legalább két gólt kellett volna szerezniük a mérkőzésen, szinte percekre sem tudták irányítani a játékot. Mindez főleg Jose Mourinho elképzeléseinek a kritikája. A portugál mester nem tudott előhúzni semmilyen új taktikai elemet, amivel csapata legyőzhette volna a Barcelonát: csapata csak az utolsó tíz percben állt át a kétcsatáros játékra. Most látszott csak igazán: igazán komoly ellenfél ellen hátrányban a Chelsea képtelen váltani, a verhetetlen tizenegy most csak körülményes és kiszámítható robotfocit mutatott be. Márpedig egy olyan csapat ellen, ahol még a védelmet is marquezi játékintelligenciájú klasszis irányítja, ez kevés. Nem beszélve Ronaldinhóról: a brazil a góljával még a maradék önbizalmát is elvette a Chelsea játékosainak. Frank Rijkaard Aranylabdás karmesterének dicsérete mellett azonban már előre nézett: „Nem vagyok az az ember, aki a bosszúban hinne. Nagyon fontos, hogy továbbjutottunk ebben a csodálatos sorozatban, de a Chelsea legyőzése csak egy nehéz út kezdete.” Jose Mourinho viszont továbbra sem tudott elszakadni az első meccsen történtektől: „A londoni meccsen dőlt el minden, Del Horno kiállításával”. A Chelsea ennek ellenére mégis az Abramovics-éra legnagyobb válsága elé nézhet. A BBC például máris körkérdést nyitott „Hogyan hódíthatja meg a Chelsea Európát?” címmel. Mark Lawrenson, a Liverpool egykori BEK-győztese Henry leigazolását tanácsolja, Marcel Desailly, a Chelsea korábbi csapatkapitánya viszont a csapategységet tekinti elsődlegesnek, példaként felhozva a Capello-féle Milant.

Juventus–Werder Bremen
Ha már Fabio Capellónál tartunk: az olasz edzőlegenda vezette Juventus is két perc híján elbúcsúzott a Bajnokok Ligájától. Pedig így könnyen előállhatott volna az a helyzet, hogy Európa sokak szerint legerősebb bajnokságait szinte behozhatatlan előnnyel vezető két csapat, a Chelsea és a Juventus már a legjobb nyolc közé sem kerül be. A Juventusnak ez végül sikerült, de csak egy igazi dráma után. A brémaiak Torinóban is alaposan belekezdtek, hiszen Micoud góljával már bő tíz perc után kétgólos előnyük volt az összesítésben. A Juventus nehezen pörgött fel, és az ellenfél lassú kifárasztása most nem is lett volna elég, ha nincs a kedden második BL-meccsén védő Tim Wiese. Az a Tim Wiese, aki a 88. percig az idei sorozat legnagyobb bravúrjait mutatta be, és aki egy szerencsétlen mozdulattal végül mégis kiejtette csapatát. Aki látta, sosem feledi: a kapus Nedved gyengécske beadása után magabiztosan lehúzta a labdát, majd a földre vetődött vele. Ekkor szinte mindenki hátat fordított az esetnek, de Wiese öléből egyszer csak kipottyant a játékszer, amit az arra kószáló Emerson begurított a hálóba. A brazil azonban elismerte, hogy nem ő volt a legszemfülesebb, a Juventust idén sokadszor is Fabio Cannavaro mentette meg, ezúttal a totális blamázstól: „Kifelé futottam, amikor Cannavaro üvölteni kezdett, hogy Puma, Puma. Ha ő nincs, én sem veszem észre a labdát.”. A Werder Bremen egy óriási lehetőséget engedett ki a kezéből: a két mérkőzésen a játékosok tudásuk legjavát adták, és nagyon közel kerültek ahhoz, hogy kiüssék Európa egyik legerősebbnek tartott klubját. Mindazonáltal a Juventusról sem mondható el, hogy az ölükbe hullott volna a siker: ezúttal ők voltak a szerencsésebbek. A Villarreal–Rangers meccsen meglepetésre korán vezetést szereztek a vendégek, de a Sárga Tengeralattjárónak becézett spanyol alakulat Arruabarena góljával a második félidőben egyenlíteni tudott, így idegenben lőtt gólokkal a BL-ben való indulása első évében máris a nyolc közé került. Ez sem akármilyen bravúr.

Milan–Bayern München
A Bayern München öt év után ismét létfontosságú meccset játszott a San Siro Stadionban, de a 2001-es BL-győzelem után most vert seregként távoztak a bajorok. A Milan főként ellenállhatatlan támadójátékának köszönhetően 4–1-re verte Felix Magath gárdáját. Sevcsenkóék így az olasz válogatott egy héttel ezelőtti kiütéses győzelme, és a Juventus Werder Bremen elleni keddi szerencsés továbbjutása után teljessé tették a taljánok fölényét a németekkel szemben. A meccs hőse az a Filippo Inzaghi volt, aki 2002 őszén két meccsen három gólt rúgott a Bayernnek a Bajnokok Ligája csoportkörében. Az ismét magára találó támadó szerdán duplázott, és elérte 50. európai kupagólját: ezzel egy olyan klasszist ért utol az örökranglista ötödik helyén, mint az ötvenes évek legendája, Alfredo Di Stefano. Inzaghi a mérkőzés után elárulta, hogy csak titkon bízott egy ilyen visszatérésben: „Nagy pillanat ez nekem. Hónapok óta egy ilyen mérkőzésről álmodtam, főleg a hosszú sérülésem idején. Akkor még nem voltam biztos benne, hogy ugyanaz a játékos leszek, mint korábban.” A Milan csapatkapitánya egyébként ezen a meccsen Andrij Sevcsenko volt, és az ukrán is duplázhatott volna, de az első félidőben mellélőtt egy tizenegyest. A statisztika szerint egyébként a Bajnokok Ligája idei győztese a Milan lesz: a Rossonerik korábban már háromszor kiverték a Bayernt valamelyik európai kupasorozatból, és mindhárom alkalommal megszerezték a végső győzelmet is. A mostani kiütéses siker ellenére azonban az olaszokat nyugtalaníthatja, hogy a Bayern 2–0 után kis híján talpraállt: az első félidő végén a németek akár ki is egyenlíthettek volna. Ancelotti csapata sokadszor esik ugyanabba a hibába: az első harminc percben akár el is dönthették volna a továbbjutást, de negyedórányi összeomlást követően a félidő végén még ők örülhettek, hogy egyáltalán megmaradt az előnyük.

A többiek
Attól viszont már nem kell rettegniük, hogy egy ilyen megingást a Liverpool ismét kihasznál: a Benfica ugyanis kettős győzelemmel búcsúztatta a címvédőt. Ez persze nem meglepő, hiszen a Bajnokok Ligája során a kupa őrzője még egyszer sem tudta megvédeni címét. Rafa Benítez elsősorban a gyenge helyzetkihasználásban látta a kudarc okát. Valóban, az első félidőben több helyzetet is elpuskáztak az angolok, de a télen éppen általuk megkörnyékezett Simao Sabrosa bombagólja után szemernyi esélyük sem maradt a továbbjutásra. Londonban azonban ünnepelhettek: az Arsenal úgy verte ki a Real Madridot, hogy a két meccsen egyszer sem kapitulált. A madridiaknál Ronaldo ezúttal kezdett, de két gólhelyzetet is elhibázott, amivel valószínűleg tovább rontotta népszerűségét a madridi drukkerek és Fernando Martín elnök szemében. A kiesés ellenére Lopez Caro meglepően nyilatkozott a lefújás után: „Büszke vagyok a játékosaimra. De már csak a bajnokság maradt a számunkra, ahol a végsőkig küzdeni fogunk.” Lesz is mit bizonyítani: a Real Madrid számára egymás után kétszer is a Bajnokok Ligája nyolcaddöntője jelentette a végállomást. A játékosok számára a tavasz legnagyobb tétje: teljesítményükkel meggyőzni Fernando Martín elnököt arról, hogy érdemesek a Real Madrid mezének viselésére. Sokan a sorozat titkos esélyesének tartották a francia Lyont, de itt az ideje, hogy Wiltordékat végre mindenki komolyan vegye. Az eindhoveni győzelem után otthon sem eresztettek le, és 4–0-ra verték az egy félidőn át tíz emberrel játszó hollandokat. Gerard Houllier csapata számára talán csak egy dolog okozhat fejfájást: a negyeddöntő első mérkőzésén a karmester Juninho Pernambucano eltiltás miatt nem játszhat. Jövő héten az Internazionale az Ajaxot fogadja: olasz diadal esetén a legjobb nyolc között így a franciák által vezérelt Arsenalon kívül csak mediterrán csapatok szerepelnének.

- ktn -

*****

Az eredeti cikk a Magyar Hírlapban jelent meg


BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐK, VISSZAVÁGÓK

március 7.

Juventus–Werder Bremen 2:1 (0:1)
Juventus: Buffon – Zebina, Thuram, F. Cannavaro, Zambrotta (Balzaretti, 70.) – Camonaresi (Mutu, 57.), Emerson, Vieira, Nedved – Ibrahimovic (Del Piero, 57.), Trezeguet
Bremen: Wiese – Owomoyela, Naldo, Fahrenhorst, Schulz – Baumann (Pasanen, 73.) – Frings, Borowski – Micoud – Klose, Klasnic (Valdez, 82.)
Gólszerzők: Trezeguet 65., Emerson 88., ill. Micoud 13.
Juventus – idegenben lőtt gólokkal (4:4)

FC Barcelona–Chelsea FC 1:1 (0:0)
Barcelona: Victor Valdés – Oleguer, Puyol, Márquez, Van Bronckhorst – Motta, Deco, Edmílson – Messi (Larsson, 25.), Eto’o, Ronaldinho
Chelsea: Cech – Paulo Ferreira, Terry, Ricardo Carvalho, Gallas – Makelele, Lampard – Joe Cole (Huth, 83.), Duff (Gudjohnsen, 58.), Robben – Drogba (Crespo, 58.)
Gólszerzők: Ronaldinho 78., ill. Lampard 92. (11-esből)
Barcelona (3:2)

Villarreal–Rangers 1:1 (0:1)
Villarreal: Viera – Javi Venta (Héctor Font, 46.), Pena, Gonzalo Rodríguez, Arruabarrena – Tacchinardi, Marcos Senna, Josico – Riquelme (Calleja, 85.) – Forlán, José Mari (Franco, 46.)
Rangers: Waterreus – Hutton, J. Rodríguez, Kirjakosz, Murray – B. Ferguson, Hemdani, Burke (Novo, 87.), Namouchi – Buffel (Boyd, 64.), Lövenkrands
Gólszerzők: Arruabarrena 49., ill. Lövenkrands 12.
Villarreal – idegenben lőtt gólokkal (3:3)

Az Internazionale–Ajax mérkőzést március 14-én rendezik

március 8.

AC Milan-Bayern München 4:1 (2:1)
Milan: Dida – Stam, Nesta, Kaladze, Serginho – Vogel, Pirlo, Kaká (Rui Costa, 86.), Seedorf – Sevcsenko (Ambrosini, 76.), F. Inzaghi (Gilardino, 72.)
Bayern: Kahn – Sagnol, Lúcio, Ismaël, Lizarazu (Zé Roberto, 52.) – Deisler (Scholl 63.), Demichelis, Ballack, Schweinsteiger – Makaay (Guerrero, 46.), Pizarro
Gólszerzők: Inzaghi 8., 47., Sevcsenko 25., Kaká 59. ill. Ismaël 35.
Milan (5:2)

Liverpool–Benfica 0:2 (0:1)
Liverpool: Reina – Finnan, Carragher, Traoré, Warnock (Hamann, 70.) – Luís García, Gerrard, Xabi Alonso, Kewell (Cissé, 63.)– Morientes (Fowler, 70.), Crouch
Benfica: Moretto – Alcides, Luisao, Anderson, Léo – Robert (Ricardo Rocha, 70.), Beto, Manuel Fernandes – Geovanni (Karagunisz, 61.), Simao Sabrosa – Nuno Gomes (Miccoli, 77.)
Gólszerzők: Simao Sabrosa 36., Miccoli 89.
Benfica (3:0)

Arsenal FC–Real Madrid 0:0
Arsenal: Lehmann – Eboué, Touré, Senderos, Flamini – Hleb (Bergkamp, 86.), Gilberto Silva, Fabregas, Reyes (Pires, 68.) – Henry, Ljungberg.
Real Madrid: Casillas – Michel Salgado (Robinho, 84.), Sergio Ramos, Raúl Bravo, Roberto Carlos – Beckham, Guti, Gravesen (Julio Baptista, 67.), Zidane – Ronaldo, Raúl (Cassano, 73.)
Arsenal (1:0)

Lyon- PSV Eindhoven 4:0 (2:0)
Lyon: Coupet – Clerc, Cris, P. Müller, Abidal – M. Diarra, Tiago (Clément, 80.), Juninho Pernambucano (Pedretti, 76.) – Wiltord, Carew (Fred, 65.), Malouda
PSV: Gomes – Lucius, Alex (Aissati, 76.), Addo, Reiziger – Culina (Väyrynen, 57.), Cocu, Simons, Afellay – Farfán (Beasley, 57.), A. Koné
Gólszerzők: Tiago 26., 45., Wiltord 71., Fred 90.
Piros lap: Cocu 43.
Lyon (5:0)

A további menetrend:

Párizsban elkészítették a negyeddöntők párosításait. Az UEFA-kupához hasonlóan immár a Bajnokok Ligájában sem lesz több sorsolás, hanem előre meghatározott menetrend szerint folytatódnak a küzdelmek. Eldőlt, hogy a „latin álomdöntők” közül már csak Juventus–Barcelona képzelhető el, ugyanis a Milan az elődöntőben futhat össze a katalánokkal. Legalábbis a „papírforma” szerint. Igaz, a Villarreal és Benfica kivételével szinte bármelyik csapat megnyerheti a trófeát, bár ki tudja. Az utóbbi években sok meglepetést láttunk.

Arsenal–Juventus
Inter/Ajax–Villarreal

Lyon–Milan
Benfica–Barcelona

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább