Manchester City: az első tavaszi BL-győzelem

Manchester City: az első tavaszi BL-győzelem

, Kiss Tibor Noé

A Manchester City megszakította az angol csapatok nyeretlenségi, az Atlético Madrid pedig a spanyol csapatok győzelmi sorozatát a Bajnokok Ligája tavaszi szezonjában



PSG–Chelsea 2:1, Arsenal–Barcelona 0:2, Midtjylland–Manchester United 2:1, Augsburg–Liverpool 0:0, Fiorentina–Tottenham 1:1.

 

Ez volt az angol csapatok eredménysora a nemzetközi kupaszezon tavaszi szakaszában a Dinamo Kijev–Manchester City mérkőzés előtt: öt meccs, nulla győzelem. A nyeretlenségi sorozat (amely az Európa-liga visszavágói előtt még az olasz csapatokra is érvényes volt) az ukrán fővárosban megszakadt, ahol a City 3:1-re győzni tudott. A mérkőzés koreográfiája egyszerű volt. Keményen kezdtek a hazaiak, de mindkét nagy helyzetüket kihagyták a mérkőzés elején. A vendégek viszont kegyetenül lecsaptak, kétszer is, különösen a második gól (Agüero sarkazása!) mutatott jól a tévéfelvételen. S bár a Dinamo egy jól eltalált, pattogós lövéssel szépített, a kellő eltökéltség hiányzott ("már az öltözőben láttam, hogy a játékosaim tartanak az ellenféltől" – mondta Rebrov edző), a hajrában pedig az angol együttes belőtte azt a gólt, amely minden bizonnyal a továbbjutás kérdését is eldöntötte. (Az UEFA-statisztikák szerint az elsőmérkőzést idegenben 3:1-re megnyerő csapat 98,1 százalékos valószínűséggel a párharcot is megnyeri.)

 

Nagyon jól jött ez a siker a Manchester City számára, hiszen az angolok a utolsó három tétmérkőzésüket elveszítették (Leicester, Tottenham, Chelsea), ráadásul a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában még sosem sikerült nyerniük. Ebből az is következik, hogy a Manchester City története során először juthat be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájába. Az egyetlen dolog, ami miatt nem teljes az összhang a Citynél, az a hétvégi FA-kupa kiesés. A Chelsea elleni mérkőzésen, amelyet a csapat 5:1-re elveszített, Manuel Pellegrini hét olyan, 20 évnél is fiatalabb játékost is játszatott (ötöt a kezdőben), akiknek az volt a debütálásuk a Cityben. "Az FA-kupa miatt ellentmondásos érzéseim vannak, szerintem minden kupa egyformán fontos" – mondta a BL-meccs után Vincent Kompany, és ez azért sejtet némi feszültséget a csapaton belül.

 

A másik mérkőzésen a betonvédelméről ismert Atlético Madrid látogatott a PSV Eindhoven stadionjába. A végeredmény nem is lehetett kérdéses: 0:0. A kapura tartó lövések száma sem volt túl magas: 1:4. A körmünket nem rágtuk le az izgalomtól, és az Atlético annyiban bosszús lehet, hogy a mérkőzés utolsó negyedét emberelőnyben játszhatta, mégsem tudta a maga javára fordítani a találkozót. A madridiak "miatt" megszakadt egy nagy sorozat is: a 2016 tavaszán pályára lépő hat spanyol csapat mindegyike (Real Madrid, Barcelona, Sevilla, Valencia, Villarreal, Athletic Bilbao) megnyerte a mérkőzését – és még gólt sem kapott. Mint ahogy az Atlético sem: a legutóbbi 16 BL-mérkőzése háromnegyedén.

 

A nap játékosa: Kun Agüero (Manchester City)

Az argentin csatár szerezte az elsőgólt Kijevben, az angolok második gólja előtt pedig az ő sarkazása után jött a ritmusváltás. A City játékát elnézve: Agüero nélkül ez a csapat nem ugyanaz a csapat lenne.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább