Los Angeles vagy New York?

Los Angeles vagy New York?

, Horváth Péter

Vasárnap a New York Red Bulls–Toronto FC mérkőzéssel elindul a Major League Soccer (MLS) 2016-os idénye. Előzetesünk következik a komolyan fejlődő bajnokságról.



Az amerikai labdarúgó bajnokság, vagyis a Major League Soccer egyre népszerűbb a világon, ehhez persze nagyban hozzájárul az is, hogy olyan körítést, figyelmet kap a tengerentúli médiában, mint soha azelőtt. Az Egyesült Államokban nagyjából húsz évvel ezelőtt ébredtek rá arra, hogy egy labdarúgó bajnokságban lenne potenciál, s több milliomos híresség, például Philip Anschutz vagy éppen Soros György beállt egy-egy város projektjébe.

 

MLS: a múlt

Az első szezont csupán 1996-ban rendezték 10 csapat részvételével, a bajnoki címmel pedig a fővárosi, D.C. United térhetett haza. Az alapításkor is jelenlévő csapatok közül csupán a Tampa Bay Mutiny nincs már a ligában. A tavalyi szezon minden képzeletbeli számot felülmúlt, megdőlt az átlagnézőszám (21 574), soha nem volt ekkora látogatottsága a meccseknek (7 335 053), soha ennyi csapat nem szerepelt még a ligában (20). Nem meglepő, hogy Magyarországon az Eurosport tavaly óta heti 3-4 bajnokit legalább műsorra tűz, és ez idén sem lesz másképp.

 

Az alapszakasz 34 találkozóból áll, a csapatok ebből huszonnégy meccset a saját főcsoportjukban lévő csapatokkal játszanak, a maradék tízet pedig a másik konferencia tagjaival, ezt követte a rájátszás. Tavaly újoncként a Manchester City által babusgatott New York City, illetve a lila színekbe öltözött Orlando City csatlakozott a mezőnyhöz. Mindkét csapat mögött komoly anyagi háttér húzódott meg, így volt lehetőségük mozgósítani Lampardot, Pirlót, David Villát, illetve Kakát.

 

A playoffban a pocsék szezont produkáló rekordbajnok, a LA Galaxy a negyeddöntőkig sem ért el, s elbukott a Seattle Sounders ellen. A tavalyi idény gólkirálya, Sebastian Giovinco sem segíthetett már a Torontón, amely a Montréal ellen hasalt el. A döntőt a Columbus Crew vívta a meglepetéscsapat, Portland Timbers ellen. A döntő rögtön rekorddal kezdődött, hiszen Diego Valeri 27 másodperc után vezetést szerzett a Timbersnek: ez volt a MLS nagydöntők leggyorsabb találata. A Portland végül 2:1-re nyert, ezzel megszerezte első bajnoki sikerét.

 

Vélhetően idén kezdődik utoljára húsz csapattal a liga, mert jövőre csatlakozik a Minnesota United és az Atlanta United is, később pedig a Los Angeles FC is beszáll a Miamihoz hasonlóan. Az alapszakasz március 6-án kezdődik és október 23-án ér véget. Lesz magyar játékos is, reméljük, az Újpesttől érkező Sallói Dániel méltó utódja lehet a tavaly tíz bajnoki gólt szerző Némethnek, aki télen Katarba igazolt.

 

A tavalyi bajnok (Portland) és a nagy esélyes (LA Galaxy)

A januári átigazolási periódus két legnagyobb – nem gondolom, hogy a két legjobb – fogása Nigel de Jong, illetve Ashley Cole szerződtetése. A következőkben a nagyobb csapatok átigazolásait tekintem át, belecsempészve egy kis esélylatolgatást is.

 

Meglepő a címvédő Portland Timbers helyzete. Ahogy az lenni szokott, ha egy kiscsapat bajnoki címet nyer, azonnal szétkapkodják. Ebben az esetben nem ez történt. A Portland szinte kivétel nélkül meg tudta tartani a bajnokcsapatát, egyetlen nagy hiányzója talán a hátvédsorból lesz, hiszen Jorge Villafana Mexikóba szerződött, a Santos Laguna együtteséhez. Ennek tükrében sem gondolom, hogy a Portland idén meg tudná ismételni elmúlt szezonbéli bravúrját.

 

Bruce Arena, a Los Angeles Galaxy vezetőedzője, az utolsó idényét kezdi meg a klubnál, hiszen szerződése az idény végeztével lejár, azt pedig aligha hosszabbítják meg. Arena erre az egy évre építi csapatát. A mostani átigazolási piac egy de Jongot és egy Ashley Cole-t termett a Galaxynek. A 80-szoros holland válogatott játszott korábban többek között a Manchester Citynél, illetve az AC Milan csapatánál is. Ashley Cole személyében egy kiváló hátvéd érkezett, aki már jócskán túl van pályafutása csúcsán, Európában pedig versenyképes csapatok már nem foglalkoztatták, utoljára a Romában focizott. Akit talán még érdemes megemlíteni, az Jelle Van Damme, többszörös belga válogatott védő. A Galaxy szenzációs szezont produkálhat, ha elkerülik a sérülések.

 

A többiek

A Seattle Sounders még nem nyert bajnokságot. Többször is olyan kerettel vágtak már neki a szezonnak, amivel a bajnoki trófea abszolút elérhetőnek tűnt, mégsem sikerült megkaparintani. Clint Dempsey, az amerikai legenda még mindig csak 32 éves, bőven van benne tartalék, de ha rossz idényt fog ki, az alighanem a főleg fiatalokból álló Seattle számára is végzetes lehet. Itt szerepel az osztrák középpályás, Andreas Ivanschitz is, aki a Mainzból és az osztrák nemzeti tizenegyből is ismerős lehet . Végül pedig az örök ígéret, Nelson Váldez, bár őmintha csak Németországban tudna csak jól játszani.

 

A Colorado Rapids szégyenszemre az utolsó helyen végzett tavaly a nyugati főcsoportban. Shkëlzen Gashi, az előző két svájci bajnoki idény gólkirálya a Baselt hagyta el a Colorado kedvéért. Azért érdekes transzfer ez, mert Gashi csupán 27 éves, remek formában van, nincsenek sztárallűrök körülötte. A Colorado mellett szólhat, hogy hatalmas halat foghat ki a nyáron, amennyiben sikerül hazacsábítani Tim Howardot, az Everton jelenlegi hálóőrét.

 

Keleten a legnagyobb esélyes minden bizonnyal a Toronto, Giovinco, Jozy Altidore és Michael Bradley vezetésével. A Toronto legnagyobb gondja az lehet, hogy nyáron az Eb-re utazó olasz válogatottba Antonio Conte minden bizonnyal be fogja hívni Giovincot. Ami pedig a másik két sztárt illeti, nekik az amerikai válogatottban akad majd tennivalójuk, hiszen a csapat részt vesz a centenáriumi Copa Americán, ha pedig továbbjutnak, akkor egy darabig mindhárom kulcsjátékosát nélkülöznie kell majd a Torontónak.

 

Az Orlando kapcsán azt érdemes tudni, hogy a korábban a Ferencvárost erősítő David Mateos is a keret tagja, mellette a korábban a Milant erősítő Antonio Nocerino is érkezik a lilákhoz. A NY City vezetőedzője pedig Patrick Vieira lett, aki nem is olyan rég az Arsenal mezében feszített a Highbury gyepén. A New York Red Bulls minden évben képes jó teljesítményre, így borítékolható, hogy keleten a Toronto mellett a legerősebb csapat ők lesznek, a 34 éves Shaun Wright-Philips továbbra is a NY szolgálatában áll. A Columbus Crew háza táján nem volt különösebb mozgolódás, így ők gyaníthatóan tartani tudják majd kiváló formájukat. A Montréal, New England, DC United hármas playoffra mindenképp jó lehet. A Montréalnak egy jó Drogbával lehetnek merészebb tervei is.

 

Prognózis

Az amerikai csapatok erősségéről talán az idei CONCACAF Bajnokok Ligája árulkodik a legjobban, ahol a héten rendezték a negyeddöntők visszavágóját. A legjobb nyolc között négy amerikai és négy mexikói csapat szerepelt, az elődöntőbe viszont a négy mexikói csapat jutott be: jelenleg a mexikói bajnokság előrébb jár.

 

Ha tippelnem kellene, LA Galaxy–NY Red Bulls döntőt mondanék, de itt a papírforma mit sem ér. Az MLS évről évre népszerűbb lesz, sokan pedig nem is gondolnák, hogy nagyobb a nézettsége, mint az NBA-NHL duónak. Egyre többen nyilatkoznak arról, hogy Észak-Amerikában a tojáslabdás foci kezd háttérbe szorulni az európai focival szemben, tíz év múlva pedig az MLS színvonala a legnagyobb bajnokságokkal fog vetekedni. MLS-re fel hát, a hétvégén mindenki belekóstolhat ennek a remek bajnokságnak a hangulatába!

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább