Krujf

Krujf

, Máté Gábor

Csütörtökön, 68 éves korában elhunyt Johan Cruyff, akinél néhány hónappal ezelőtt diagnosztizáltak tüdőrákot. A holland futball legendájára Máté Gábor emlékezett. Ma már nehéz elképzelni, hogy nyolc évvel a dicsőséges magyar–brazil liverpooli diadal után lehetett nem magyar csapatot ünnepelni egy kazincbarcikai művelődési ház tv-szobájában. Akkor még játszottak olyan hazai futballisták, akik befértek volna szinte bármelyik külföldi élcsapatba. Mégis az a holland válogatott, melynek vezéralakja Johan Cruyff volt, szemet kápráztatóan játszott. Mi jellemezte? Önfeledtség, észvesztő tempó, addig ismeretlen cselek, káprázatos átadások és töménytelen gól. Az Oranje létrehozta az úgynevezett „totális futballt”, és menetelt az 1974-es vb döntőjéig, hogy ott aztán – miként 20 évvel azelőtt az aranycsapat Bernben – veszítsen az NSZK válogatottjával szemben. Egy amatőr színházi fesztivál lelkes résztvevőjeként azon a délutánon (estén?) nem színházi előadást néztem, hanem a holland győzelmet reméltem – hiába.

 

Forrás: Flick (https://www.flickr.com/photos/nazionalecalcio/25729932800/in/photolist-2jymSV-FcECB3-bR3AWa-8Cbp1A-fH6mTj-89Ebzn-89HrTb-7FhfnX-89EcpX-89Hr1U-89HryJ-89Hr6m-89Hrsb-89HsbW-89HrMq-89EcMr-89HrDm-8vDdR7-7uB4mZ-dJrk5v-8snLee-ggJhJc-8snLbK-5bnTtG-bCKEpt-FtueJq-9SnvUP-8snL8K-6UGgRL-ggJFyP-gguQ4y-ggv46C-et1gN2-6geg66-ggvxuZ-ggv42D-et1eha-ggJEin-et1dut-ggv7PQ-et4tz7-et1gcM-et1fBk-ggvzMV-ggJcZc-zfSYDW)

 

Akkoriban – ezt szintén nehéz elképzelni – a magyar televízió csak az európai kupadöntőket közvetítette, ha már csapataink elhulltak. Néha a döntőt se, ha magyar érdekeltség (értsd: disszidens) volt valamelyik adott csapatban. Így aztán nem számolhatok be arról, hogy a most elhunyt csillag hogyan játszott a Barcelonában, a holland válogatott más meccsein. Ahogy a világ kinyílt, edzőként a Barça kispadján többet láttam ülni, mint játékosként focizni.

 

Ez a holland ott is maradt Barcelonában, a csapat közelében. Nagy rangadókon lehetett látni, hiszen akármilyen sztár játszott a pályán – egy kamera mindig volt, amelyik Őt mutatta.

Ez már biztosan nem lesz többet.

 

Gondolom az El Clásicon majd felcsendül a gyászzene csellón, közel 100 ezer ember feláll és tisztelettel, utoljára megtapsolja őt.

 

Halála másnapján délelőtt tíz óra előtt a Vas utcában mentem az Ódry Színpad felé, egy hajléktalan feküdt a járdán becsomagolva mindenféle ruhákba, papundeklikbe, újságot olvasott – velem egykorú lehetett. Egyszercsak fájdalmasan felüvöltött: „Meghalt a Krujf!”

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább