Elmaradt a bajnokavatás

Elmaradt a bajnokavatás

, focitipp.hu

Olaszország, 29. forduló

Olaszországban a 29. forduló beharangozói mindenütt csak azt emlegették, hogy a Juventus-Milan meccsen a bajnoki cím sorsa is eldőlhet. Nem dőlt el.



A vasárnap esti 0:0-lal a Juventus megtartotta tízpontos előnyet a Milannal szemben, és bár kilenc fordulóval a zárás előtt még nem tekinthető bajnoknak, de előnyüket innen már csak elveszíthetik a Zebrák.

A Milan hatalmas lehetőséget szalasztott el, bár a pályán látottak alapján talán maguk a rossonerik sem bíznak abban, hogy idén ők nyerhetik a scudettót. A kilencven perc egyébként az olasz futball legrosszabb énjét tárta a néző elé. Színházat, bunkerfocit, kétszáz szabálytalanságot: mindazt, ami miatt Európában sokan gyűlölik a futball itáliai verzióját. Igazából gólhelyzet nélkül telt el a mérkőzés, egyedül a második félidő közepén történt két olyan esemény, ami Olaszországban napokig beszédtémát ad majd a szurkolóknak. A 65. percben Nesta lövése után Emerson karjáról vágódott le a labda: úgy tűnt, a vendégek jogosan reklamálnak tizenegyest. A 69. percben pedig Gattuso szállt bele Nedvìdbe, így megkapta második sárga lapját. A Juventusnak az emberelőny ellenére esze ágában sem volt bebiztosítani a bajnoki címet, így maradt az unalmas tilitoli. A bajnokavatás egyelőre elmaradt.

A forduló többi mérkőzése közül a Cagliari–Fiorentina összecsapás a 30. percben félbeszakadt: Szardínián olyan szélvihar tombolt, ami lehetetlenné tette a mérkőzés folytatását. A többi meccs egy mondatban összefoglalható: a hazai csapatok mindenütt győztek. Persze, különbségek azért voltak. Ascoliban például a váratlanul széteső Roma tizenkét mérkőzés után újra vereséget szenvedett. Az újonc az első félidőben már 3:0-ra is elhúzott, de a Farkasok a hajrában majdnem kiharcolták a döntetlent. Az elmúlt hetekben megtorpanni látszó másik római csapat, a Lazio azonban a Reggina ellen 3:1-es győzelemnek örülhetett.

A bajnoki címért folytatott „küzdelem” mellett egyre tisztábban látszik, hogy jövőre mely csapatok kezdenek majd a másodosztályban. A jelenleg kilencpontos hátrányban lévő Leccén már csak a csoda segíthet, a tizenkét ponttal lemaradó, abszolút ligaújonc Trevisón pedig már az sem. Kellemetlen meglepetés érheti viszont az őszt még a Bajnokok Ligájában kezdő Udinesét, amely sima palermói vereségével egészen közel (két pontra) került a kieséshez.

A jelenleg osztályozós (17–18.) helyen álló csapatok viszont győztek. A Messina a déli rangadón éppen a Leccét süllyesztette el, az Empoli pedig a Chievo ellen aratott értékes győzelmet. A toszkánok ráadásul az elmúlt tizenhét fordulóban mindössze egy győzelmet arattak: az is csoda, hogy még így sincsenek kieső helyen.

Mégis előzhet az AC Milan?

Az olasz bajnokság történetében a Juventus és a Milan a két legeredményesebb csapat: összesen 45 bajnoki címet szereztek (a torinóiak 28-szor, a milánóiak 17-szer végeztek az első helyen).

A két rivális számos emlékezetes mérkőzést játszott egymással. A Juventus-rajongók számára a legédesebb emlék kétségkívül az 1996 decemberében elért győzelem: a San Siróban gázoltak át a Milanon (6:1).

Az AC Milan legnagyobb különbségű győzelmét keresve egészen 1950-ig kell visszautaznunk az időben, akkor a Czeizler Lajos edzette vörös-feketék 7:1-re verték a Juventust Torinóban. A Juve történetében az volt minden idők legnagyobb veresége hazai pályán, ennek ellenére abban a szezonban mégis a Juventus örülhetett a bajnoki címnek.

Ez azonban kivételes alkalom volt, legalábbis a statisztika szerint. A legutóbbi tíz olyan szezonban, amelyben a Juventus vagy a Milan szerezte meg a bajnoki címet, mindig az örülhetett a Scudettónak, amelyik a két csapat összevetésében is jobbnak bizonyult.
A sorozat az 1993/94-es szezonban kezdődött: ekkor a később bajnoki címet szerző Milan előbb 1:1-et játszott a Juvéval, majd 1994 márciusában Eranio góljával 1:0-ra le is győzte a Zebrákat a Delle Alpiban.

Ha a sorozat idén sem szakad meg, akkor hiába a Juve utcahossznyi előnye, hiszen most 0:0 lett, ősszel pedig Ancelottiék 3:1-re verték torinóiakat a San Siróban, tehát a statisztikák szerint még előzhet a Milan.

- ktn -
 
*****

Olaszország, 29. forduló, eredmények:

Siena–Treviso 1:0 (0:0)
Gólszerző: 87. Bogdani
Internazionale–Sampdoria 1:0 (1:0)
Gólszerző: 40. Adriano
Ascoli–Roma 3:2 (3:0)
Gólszerzők: 20. Quagliarella, 24. Paci, 42. Budan, ill. 72. Taddei, 74. (öngól) Comotto
kiállítás: 88. Chivu (Roma)
Empoli–Chievo 2:1 (0:0)
Gólszerzők: 72. Rigano, 80. Tavano, ill. 82. Brighi
Lazio–Reggina 3:1 (2:0)
Gólszerzők: 25. Di Canio, 36. Rocchi, 68. Pandev, ill. 70. Amoruso
Messina–Lecce 2:1 (1:1)
Gólszerzők: 26. D’Agosino, 85. Nanni, ill. 44. Babu
Palermo–Udinese 2:0 (0:0)
Gólszerzők: 53. Di Michele, 64. Tedesco
Parma–Livorno 2:1 (1:1)
Gólszerzők: 37. (11-esből) Simplicio, 81. Bresciano, ill. 45. (11-esből) Bakayoko
Juventus–Milan 0:0
kiállítás: 69. Gattuso (Milan)


Következik Tippünk
(30. forduló március 18-19.)


Fiorentina–Ascoli 60-20-20 1
Treviso–Cagliari 20-50-30 x2
Reggina–Empoli 40-40-20 1x
Livorno–Juventus 20-30-50 2
Internazionale–Lazio 50-30-20 1
Roma–Messina 50-30-20 1
Udinese–Milan 20-35-45 2
Sampdoria–Palermo 35-40-25 1x
Lecce–Parma 30-50-20 1x
Chievo–Siena 40-40-20 1x

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább