Madridi vadkutyák vs. barcelonai nagykutyák

Madridi vadkutyák vs. barcelonai nagykutyák

, Kiss Tibor Noé

Az esélyesek győztek, de sem a Barcelona, sem a Bayern München nem kápráztatta el szurkolóit a BL-negyeddöntők keddi játéknapján.



Igazán jó mérkőzést hozott a Barcelona és az Atlético Madrid párharcának első felvonása a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Mindez elsősorban az Atlético Madridnak köszönhető. A vendégek még a szokásosnál is nagyobb vehemenciával vetették bele magukat a meccsbe. Mint egy vérszagot fogó afrikai vadkutya-csapat, úgy loholtak a barcelonai sztárok nyomában, bele-belemartak a bokájukba, csattogtatták a fogaikat, dühödten morogtak. Jó volt nézni ezt a mentalitást, felszökött az adrenalin, jó volt látni megint, hogy a vasakarat és a szervezettség meg tud rogyasztani még egy olyan tökéletes, a futballt művészi szinten űző csapatot is, mint a Barcelona. Azt is újra bizonyította az Atlético, hogy ez az engesztelhetetlen harci felfogás nem áll ellentétben a sportszerűséggel, ráadásul az, amit a madridiak a nagybetűs futballból mutattak, ugyancsak meggyőző volt. 
 
Csakhogy hiába volt majdnem tökéletes Simeone és falkájának előadása, egy ostobaságon megbukott a nagy hadművelet. Fernando Torres hihetetlenül vitálisan kezdte a mérkőzést, lőtt is egy olyan gólt, amilyet évek óta nem láttunk tőle, éles volt, harapós. Csakhogy túlpörgött, és a gólja után néhány perc leforgása alatt kapott két sárga lapot, két teljesen felesleges szabálytalanság után. S bár ekkor benne volt a mérkőzésben, hogy a Barcelona megszórja az Atléticót, a vendégek továbbra is egyenrangú partnerei voltak a BL-címvédőnek. Suárezzel azonban nem tudtak mit tenni, végül 2:1-re kikaptak. Más kérdés, hogy az első félidőben (még 0:1-nél) Luis Suárez úgy rúgott bele Juanfranba, hogy azért az azonnali piros lap sem lett volna túlzás. 
 
A madridiak joggal voltak csalódottak a mérkőzés után. "Több mint két kérdéses eset volt, de oké, ennyi" – kommentálta a játékvezető döntéseit Diego Simeone. "A Barcelona védelem alatt áll. Ha  kiesne a Barcelona, az láthatóan nagyon fájna az UEFA-nak" – ezek már Filipe Luis szavai, aki ezzel saját edzőjét is feldühítette, Simeone attól fél, joggal, hogy a brazilt eltiltják a nyilatkozata miatt. Az összeesküvés-elméletek és Felix Brych játékvezhető (Suárez esetében teljesen jogos) szidása mellett alighanem az fájhat a legjobban az Atléticónak, hogy a csapat ezt a mérkőzést megnyerhette volna. Mert mondhatjuk azt, hogy Barcelonában a 2:1-es vereség nem rossz eredmény, azt a madridi focistáknál senki sem érezheti jobban, hogy a keddi mérkőzés azon kevés esetek egyike volt, amikor az Atlético játékban is jobbnak tűnt a Barcelonánál, vagyis legyőzhette volna. S ki tudja, mi lesz a visszavágón? Ehhez képest a vereség elég rossz eredmény. Viszont legalább megszokott: tavaly január óta a Barcelona sorozatban hetedszer győzi le az Atléticót, az utolsó három mérkőzésen pedig rendre ugyanaz a koreográfia, az Atléti vezetést szerez, a Barca fordít.
 
A nap másik mérkőzésén a Bayern – a Barcelonához hasonlóan – magához képest mérsékelt teljesítménnyel verte 1:0-ra a Benficát. A második percben Vidal betalált, ennyi. A mérkőzés előtt Pep Guardiola arról beszélt, hogy a Benfica védelme az egyik legerősebb Európában – mint kiderült, a katalánnak ebben is igaza van. De ettől még a meccs nem lett jobb, és egy hét múlva is inkább a spanyol belháború visszavágóját ajánljuk mindenkinek.
 
A nap játékosa: Luis Suárez (Barcelona)
Mert amit csinált, az zseniális volt: egy béna, lábszáras gól meg egy bombafejes. Az a brutális utánrúgás viszont... Suárez az a fajta futballista, aki (sok olyan játékossal szemben, aki messze nem tud annyit a játékról, mint ő) nem fog hiányozni a futballpályákról. Még pár év, és kész, elfelejtjük.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább