A nap, amikor Ronaldo utolérte Messit

A nap, amikor Ronaldo utolérte Messit

, Kiss Tibor Noé

Semmi váratlan nem történt kedden, az esélyesek továbbjutottak a Bajnokok Ligájában. Történelmi bravúr a Manchester Citytől, rekord a Real Madridtól.



Jól ment mostanában a PSG-nek az angol csapatok ellen, a franciák 2014 óta háromszor találkoztak a Chelsea-vel a Bajnokok Ligájában, és mindhárom alkalommal kiütötték ellenfelüket, igaz, kétszer csak idegenben lőtt gólokkal. A londoni kékek után a manchesteri égszínkékek ellen azonban már nem volt ilyen szerencséje a PSG-nek. A párizsi 2:2 alkalmával jobb volt a PSG, de az átütőerő hiányzott a csapatból, ráadásul éppen a csapat talizmánja, Zlatan Ibrahimovic mondott múlt szerdán csütörtököt (kihagyott egy büntetőt meg egy bődületes ziccert).

 

Büntetőt Manchesterben is rontott a hazai csapat, Sergio Kun Agüero az első félidőben puskázta el a lehető legbiztosabb ziccert. A párharc ezúttal is egyenlő erők csatájának tűnt, enyhe angol fölénnyel, és a különbséget egy belga futballista jelentette, a meccs és a továbbjutás Kevin De Bruyne parádés csavarása nyomán dőlt el, Ibrahimovicék hiába szereztek a folytatásban két lesgólt, az eredmény maradt 1:0. A 24 éves játékos óriási formában van. Április elején tért vissza két hónap után a sérüléséből, és azóta már harmadszor is eredményes volt. Keddi góljával a City történelmet írt, az angolok először jutottak be a legjobb négy közé a Bajnokok  Ligájában.

 

Rekordot döntött viszont a Real Madrid, amely sorozatban hatodszor jutott be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. (Tegyük hozzá: a korábbi öt alkalomból csak egyszer lépett tovább a fináléba a Real Madrid, 2014 tavaszán, a másik négy párharcot elveszítette.) A madridiak egy héttel ezelőtt hatalmas meglepetésre teljesen megérdemelt vereséget szenvedtek Wolfsburgban. A kétgólos hátrány (és a Wolfsburg fölénye) ellenére akkor azt írtuk, hogy a Madrid otthon akár 5:0-ra is képes győzni. Végül „csak” 3:0 lett a visszavágó végeredménye, de a Real Madrid ennek ellenére nem volt ellenállhatatlan. Az első negyedóra végén a madridiak szereztek két gólt, de sem előtte, sem utána nem hengereltek. Jellemző, hogy a mindent eldöntő gól szabadrúgásból érkezett, valamint, hogy a lefújás után több madridi futballista is térdre rogyott örömében. (Arról nem beszélve, hogy a harmadik gól megünneplése során kiszakadt Zinedine Zidane szűk nadrágja is.) Ezzel együtt a Real Madrid teljesen megérdemelten jutott be a legjobb négy közé, hiszen a Wolfsburg meg sem tudta közelíteni hazai pályán mutatott teljesítményét (ebben Julian Draxler korai sérülésének is szerepe lehetett).

 

A Real Madrid BL-elődöntői az elmúlt években

2016: Real Madrid–?

2015: Real Madrid–Juventus 1:1, 1:2

2014: Real Madrid–Bayern München 1:0, 4:0

2013: Real Madrid–Dortmund 2:0, 1:4

2012: Real Madrid–Bayern München 2:1, 1:2 (tizenegyesekkel a Bayern jutott tovább)

2011: Real Madrid–Barcelona 0:2, 1:1

 

Viszont Ronaldo! Egyre többet látjuk fájdalmas arccal, mintha a fizikai tűrőképessége határán járna. A macsó futballdrukkerek gyakran gúnyolódnak a portugál stílusán, fülbevalóin, meg azon, ahogy a fotókon és a szabadrúgások előtt pózol. Azt azonban látnunk kell, hogy Cristiano Ronaldo azért lett az, aki, a világ egyik legnagyobb futballistája, mert elképesztő mennyiségű munkát végzett el példás kitartással. Lassan egy évtizede együtt emlegetjük Lionel Messivel, az igazi őstehetségnek számító korszakos zsenivel, aki mögött ráadásul felsorakozik minden idők egyik legjobb futballcsapata, a kétezres évek FC Barcelonája. Ronaldo Wolfsburgban is csak szenvedett, csúszott-mászott, a Bernabéuban azonban eljött az ő ideje, és a Real az ő mesterhármasával jutott tovább. Ez volt az ötödik triplája a sorozatban, amivel megint csak beállított egy rekordot, utolérte az örökranglistán Messit. Az összesített góllövőlistán pedig már rég lehagyta: jelenleg 93:83 a portugál javára.

 

A nap játékosa: Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Most ez nem is lehet kérdéses. A 125. BL-mérkőzésén szereplő CR7 volt a nap hőse.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább