Manchester City: egy korszak vége

Manchester City: egy korszak vége

, Kiss Tibor Noé

Két meccs, egy gól – sovány mérleg, gyenge mérkőzés. A Real Madrid 14. alkalommal jutott be a BEK/BL döntőjébe, a Manchester Citynél vége egy felemás korszaknak.



Nehéz helyzetben vagyunk a Real Madrid és a Manchester City párharcának elemzése során. Nem túlzás: ilyen gyenge színvonalú BL-elődöntőt nagyon régóta nem láttunk. Utoljára 2008 tavaszán fordult elő, hogy a két mérkőzésen mindössze egy gól szülessen, akkor a Manchester United–Barcelona mérkőzés gól nélküli első felvonását követte egy hazai győzelem, Paul Scholes 14. percben lőtt góljával a United jutott be a moszkvai döntőbe (amelyen büntetőkkel le is győzte a Chelsea-t). Ezúttal már a két csapat manchesteri mérkőzése is kínszenvedés volt, nagyon rég láttunk annyira defenzív Real Madridot, mint Angliában. A visszavágón sem következett be túl nagy javulás, Gareth Bale megpattanó lövése után a madridiak ünnepelhettek, 14. alkalommal jutottak be a BEK/BL döntőjébe.

 

A Real Madridnál tényleg lehet örülni, a csapat 11 bajnokit nyert meg zsinórban, és a Wolfsburg elleni kínos idegenbeli incidensen (0:2) kívül idén csak egyetlen csapat tudta legyőzni: a BL-döntőben a csapatra váró Atlético Madrid (február végi bajnokin a Bernabéuban). Zinedine Zidane játékosai ezzel együtt nem tűnnek frissnek, a folyamatosan sérülésekkel bajlódó Cristiano Ronaldo pedig mintha látványosan szenvedne a fájdalomtól, a tűréshatár küszöbén teljesít. „Bonyolult lesz a döntő az Atlético ellen” – prognosztizált Zidane, és akkor arról még nem is szólt, hogy a Realra két kőkemény bajnoki vár, a Barcelona és az Atlético mellett a királyiak továbbra is esélyesek a bajnoki címe megszerzésére Spanyolországban. Érdekesség: 2005 után 2007-ben megismétlődött a Milan–Liverpool döntő a Bajnokok Ligájában, akkor az olaszoknak sikerült a revans. Most hasonló a helyzet: két év elteltével az Atlético készülhet visszavágásra a Real Madriddal szemben a 2014-es vereség miatt.

 

A Madridnál sokkal nagyobb csalódást okozott a Manchester City, amely a nemzetközi kupákban újra és újra leszerepel. „Miért kötekedünk?”, kérdezhetik a csapat hívei, hiszen a City története legjobb szereplésével bejutott a legjobb négy közé. Manuel Pellegrini is hasonló véleményen van, a chilei edző szerint a Real Madrid „cseppet sem volt jobb a Manchester Citynél”. Hitegethetik magukat ezekkel a mondatokkal az égszínkékek szurkolói, azt azonban a laikus drukkerek nyilvánvalóan láthatták, hogy ebből a Cityből leginkább a feltétel nélküli odaadás és a tűz hiányzik – mindaz, ami miatt az Atlético Madrid két naptári éven belül másodszor készülhet a BL-döntőre.

 

Nem véletlenek ugyanis azok a felvételek, amelyek Yaya Touré alibikocogásait mutatják be, és az sem véletlen, hogy a Manchester Citynek Madridban egyetlen kaput eltaláló lövése sem volt. Miről beszélünk? A Manchester City játékosait igazából akkor láttuk utoljára eksztázisban futballozni, amikor az új időszámítást követően a csapat megszerezte első bajnoki címét 2012-ben. A bajnokság utolsó percei, a QPR elleni hajrá egészen hihetetlen volt – de a BL-ben ilyen áldozatkészséget és hajtást még sosem láttunk a Manchester Citytől. A nyári uborkaszezon nagy kérdése az lesz, hogy Pep Guardiola hogyan alakítja át a Cityt – a növekedés első fázisának vége az „arab korszakban”, a nagy áttörés nem sikerült, a projekt láthatóan megrekedt – a BL-elődöntő is erre adott bizonyítékot. A kulcsemberek nagy részére (Sagna, Kompany, Clichy, Touré, Fernandinho) sokáig már nem lehet alapozni. A dúsgazdag City 2008 óta működik  közel-keleti pénzből, ezalatt a gárda két bajnoki cím mellett egy FA-kupa győzelmet, két Ligakupa-győzelmet, valamint egy Charity Shield-sikert mondhat magáénak. Ennyi pénzből, ilyen játékosokkal ez legalább olyan sovány mérleg, mint amilyen a szerdai esti teljesítmény volt a Bernabéuban.

 

A nap játékosa: Toni Kroos (Real Madrid)

Lassan Pirlo szerepkörében látjuk focizni a német karmestert, aki az olasz eleganciáját is kezdi átvenni. Mintha hátul is lenne szeme, és az sem mellékes, hogy technikailag is a csúcson van: bárhonnan el tudja juttatni a labdát a pálya bármelyik pontjára. 

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább