„Ráadásul ott vagyunk mi is!”

„Ráadásul ott vagyunk mi is!”

, Focitipp Official

Szép emlékeket őrzünk a kilencvenes évek pengés középpályásáról, a Váccal és a Ferencvárossal bajnoki címet szerző futballistáról. A BL csoportkörében két gólt szerző NYILAS ELEK is válaszolt a kérdéseinkre a hamarosan kezdődő Európa-bajnoksággal kapcsolatban. Eb-körkérdések.



Nyilas Elek (1969) az Újpest ificsapataiban eltöltött hét év után a Vác játékosaként mutatkozott be az NB I-ben, 1994-ben bajnoki címet szerzett a csapattal. Ezt követően a Ferencvároshoz igazolt, ahol alapembere volt a Bajnokok Ligája csoportkörében is sikeres csapatnak, két gólt szerzett. A Fradival is van egy bajnoki címe. Három izraeli klub (Maccabi Tel-Aviv, Asdod, Nazaret) színeiben közel 150 bajnoki mérkőzésen szerepelt, fél évig a Chelsea-t BL-döntőig vezető Avram Grant volt a trénere. A magyar válogatottban 14-szer lépett pályára, egy Azerbajdzsán elleni vb-selejtezőn duplázott Bakiban. Utánpótlásedzőként dolgozott Vácon és Szegeden, ahol 2014-ben feljuttatta az NB II-be a felnőtt csapatot is. Jelenleg a Tiszakécske szakmai igazgató és vezetőedzője. Igazi fradista, a Tempo Fradi Alapítvány kuratóriumi elnöki pozícióját is betölti. Nem túlzás: a kilencvenes évek egyik legtechnikásabb, legintelligensebb magyar futballistájának számított, sokoldalúságát jellemzi, hogy belső védőként is megfelelt a Fradiban. Zsebkendőnyi területen bűvészkedett a labdával, aztán megindult vele, három-négy emberen is átkígyózott, öröm volt nézni.

 

Kik jutnak a döntőbe, és ki nyeri az Európa-bajnokságot?

Az erőviszonyok előzőleg már láthatók, de mindig akad egy meglepetéscsapat. Ki gondolta volna, hogy Izland simán csoportelsőként végez a selejtezőben, Hollandia pedig még a pótselejtezőt sem éri el? A legesélyesebbnek Németországot, Franciaországot és Spanyolországot tartom. A franciák otthon vannak, a németek nagyon erősek, és a spanyolok is képesek parádés futballra. Ráadásul ott vagyunk mi is! Meg ott vannak az olaszok, akik bárhol, bármikor, bármit. Ennél könnyebb kérdéssel is kezdhettünk volna.

 

Melyik lesz a torna meglepetéscsapata?

Nagyon örülnék, ha Magyarország lenne az. Ha már ott vagyunk az Eb-n, akkor miért ne? A már említett Izlandtól is várható egy óriási bravúr, értem ez alatt a negyeddöntős szereplést. De akár Portugália is meglepetést okozhat, hiszen a hazai Eb kivételével máskor nem nagyon kerültek a csúcs közelébe, miközben kiváló futballistáik vannak.

 

Mit vársz a magyar válogatottól?

Folytatást, folyamatosságot. Mit értek ez alatt? Hogy a megfelelő harcmodorral, elszántsággal, alázattal lehet esélyünk jó eredményt elérni, pontokat gyűjteni a csoportban. Amit az utóbbi időben látunk a magyar válogatottnál, az más csapatoknál alap. A világ futballja hatalmasat változott, és nem mindig az a csapat nyer, aki tele van technikás és jó futballistákkal. Az elszántság és a futball iránti alázat a legfontosabb, és ezt véltem felfedezni a magyar válogatottól. Helyenként szép játékot is, de inkább az elhivatottság hozta meg azt a sikert, hogy kijutottunk az Európa-bajnokságra. Erre kellene most az extrákat felpakolni.

 

Kitől várod a kiugrást a magyar játékosok közül?

Rengeteg fiatalunk van a válogatottban. Nagy Ádám a Fradiból remekül illeszkedett be a csapatba, de óriási húzás volt Bernd Storcktól Kleinheisler beállítása. S ne felejtsük el az idősebb játékosokat sem, akik képesek lehetnek jó irányba terelni a fiatalokat. Gera Zoliék személyisége és nemzetközi tapasztalata nekik is segíthet abban, hogy elinduljon a karrierjük a nemzetközi klubfutballban.

 

Kik lehetnek az Eb legnagyobb sztárjai?

A meglévő sztárok közül rengeteg játékost lehetne mondani. Ott van mindjárt Cristiano Ronaldo, bár meggyőződésem, hogy ő hónapok óta sérülten futballozik. Vagy Thomas Müller, a mai labdarúgás egyik legfurcsább figurája, nem is tudok mit kezdeni vele: sípcsonttal is képes gólt szerezni, de azt is el tudom képzelni, hogy a válláról bepattan a kapuba a labda, miközben egy stadion körül sétálgat. A torna legnagyobb sztárját nehéz megtippelni, minden attól függ, hogy egy adott futballista csapata milyen messzire menetel az Európa-bajnokságon. Az ismert sztárok mellett azért egy futballistára még szeretném felhívni a figyelmet: Blaise Matuidire a PSG-ből. Parádés középpályás, intelligens, hajszálpontos, fantasztikus a mozgása és a könnyedsége. Tőle nagy kiugrást várok, szerintem mindenki megismeri a nevét az Eb végére. Nagyon sajnálom Marco Reust, aki ismét megsérült, parádés szezonon van túl, és nekem hiányozni fog az Eb-ről Saúl is az Atlético Madridból.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább