Zaklatott németek, lengyel szupercsatárok

Zaklatott németek, lengyel szupercsatárok

, Kiss Tibor Noé

A világbajnoki címvédő papíron az Európa-bajnokság legnagyobb favoritja, de mégsem ideális minden a németeknél. Előzetes, C csoport.



ÉSZAK-ÍRORSZÁG

Fleetwood Town, Notts County, Wigan, Doncaster – nem éppen világverő csapatokból érkeznek az Európa-bajnokságra az északír válogatott futballistái. Egyetlen játékosuk van, aki nem a szigetországban focizik. Vagyis ez sem igaz, a 36 éves Aaron Hughes Ausztráliában (Melbourne FC) űzi az ipart. Az is sziget, ugye. Derekas kis együttes az északír, a görögök összeomlásából ők profitáltak igazán, a nyolcvanas évek sikercsapata (vb-részvétel 1982-ben és 1986-ban Pat Jennings-szel  és Norman Whiteside-dal) után először jutott ki ismét nagy tornára az északír válogatott. Nagyjából ennyi, mert a többit láttuk. Marcona tekintetek, ívelgetés, nulla ötlet. Kyle Lafferty lehet, hogy Liptákra rá tudott ijeszteni, de a csoportellenfelek bekkjei láttak már nála technikásabb csatárokat is. A fogadóirodák szerint Észak-Írország (Albánia mellett) a legesélytelenebb az Eb-címre, márpedig ebben az évben csak egyszer volt Leicester.

 

LENGYELORSZÁG

Nagyon-nagyon klassz ez a lengyel csapat – kár, hogy késett négy évet. Mindenkinek jobb lett volna, ha a hazai rendezésű Európa-bajnokságon látjuk azt a galerit, amely most Franciaországban hajt a továbbjutásért. Jó esélyekkel. A selejtezők során a lengyel válogatott mindenkinél több gólt (33) szerzett. Ez főleg a selejtezők gólkirályi címét megszerző Robert Lewandowski érdeme, aki 13 alkalommal volt eredményes. Adam Nawalka kapitány szerint Lewandowski a világ legjobb csatára, de a lengyeleknek akad egy titkos ászuk is egy 21 éves focista személyében. Arkadiusz Milik, az Ajax csatára lehet az Eb egyik nagy felfedezettje, Dennis Bergkamp szerint egészen kivételes játékos, a stílusát Cristiano Ronaldóéhoz hasonlítják. A selejtezők során hat gól mellett hat gólpasszt is jegyzett, nem viccel. Mi sem: végre egy olyan lengyel csapatot várunk ezen az Európa-bajnokságon, mint amilyen a Zbigniew Boniek fémjelezte „aranycsapat” volt a nyolcvanas években. Elég az utóbbi évtizedek szürkeségéből, a betonozásból, végre támadófocit akarunk látni a lengyelektől!

 

NÉMETORSZÁG

A német csapat az előző néhány alkalommal mindig tökéletes vértezetben, legyőzhetetlen hadseregként indult neki az aktuális világeseménynek – és 2014-ben végre fel is jutott a csúcsra. Most zavarosabb a kép. A vb-győzelem óta a selejtezőben Lengyelország és Írország, barátságos meccsen Argentína, Anglia, Franciaország, Szlovákia és az Egyesült Államok is megverte a német csapatot. Ez két év alatt hét vereség: elég sok. Ráadásul az Eb-ről sérülés miatt ismét lemarad Reus (jaj!), és nagyon furcsa lesz a csapat Lahm nélkül is. A csapatkapitányi karszalagot az a Bastian Schweinsteiger veszi át Lahmtól, aki tavasszal (sérülés miatt…)  alig játszott a Manchester Unitedben, s ha játszott, akkor sem dicsérték érte nagyon. Ugyanakkor ott lesz, ereje teljében, Kroos, Müller, Özil, Khedira, Draxler – még a fej is belefájdul. Mindnyájan jó idény után! Aki pedig látta a német–olasz barátságos mérkőzést (4–1), annak nem nagyon lehetnek kételyei afelől, hogy a gyengébb eredmények dacára a világ legjobb csapata jelenleg is – a német.

 

UKRAJNA

A lengyeleket unalmas, szürke focival vádoltuk, és sajnos ugyanezt mondhatjuk el az ukrán csapatról is. Andrij Sevcsenko tudása arra elég volt, hogy Ukrajna a 2006-os világbajnokságon bejusson a negyeddöntőbe, de az eredményen kívül sok mindenre nem emlékszünk. A csoportkörben Ukrajna–Tunézia 1–0, húha! A legemlékezetesebb meccsüket két éve játszották, amikor a vb-pótselejtező első meccsén 2–0-ra legyőzték Franciaországot – a visszavágón aztán kikaptak 3–0-ra… Ezúttal a szlovénokkal találkoztak a play offban, és végre nyertek. Tíz csoportmeccsből hatot kapott gól nélkül hoztak le a selejtezők során, a védekezéssel nincs baj. Elöl a bociszemű Szeleznyov bűvöli majd az ellenfeleket, két príma szélsővel kisegítve. Konopljanka már most a Sevillában játszik, s a kijevi Jarmolenko is könnyen Spanyolországban találhatja magát a következő idénytől. Ha egyáltalán el akar menni, az ukrán válogatott az otthonülő illésbélák csapata, a keret 23 tagja közül 19 hazája bajnokságában futballozik.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább