Boldog születésnapot, Alvaro Recoba

Boldog születésnapot, Alvaro Recoba

, focitipp.hu

Olaszország, 30. forduló

A Serie A csapatai hadat üzentek a döntetleneknek: az előző fordulóban kilenc meccsen is a hazai csapatok győztek, hétvégén pedig egyetlen döntetlen sem született.



A BL-ben is érdekelt csapatok pedig egyenesen brillíroztak.

A Juventus, a Milan és az Inter összesen tíz gólig jutott, Trezeguet, Sevcsenko és Recoba pedig duplázott. Nézzük sorjában. A Zebrák az idén kifejezetten masszív Livornóhoz látogattak, de tíz perc sem kellett nekik ahhoz, hogy megszerezzék a vezetést. Trezeguet gólja után aztán totális unalomba fulladt az első félidő. A másodikban a Livorno hamar egyenlített, de ezzel csak felbőszítette a listavezetőt: a francia Pfertzel góljára egy percen belül egy másik francia, ismét Trezeguet válaszolt. A hajrában még Del Piero is betalált, így a Juventus nyílegyenesen halad a címvédés felé. A Milan a szezon végére totálisan széteső Udinese otthonában még a Juvénél is magabiztosabb győzelmet aratott: a Rossonerik 4:0-ra verték a hazaiakat. Tízpontos hátrányukból azonban még így sem tudtak faragni.

Milánóban ezalatt az Internazionale a Laziót fogadta. A milánóiak példátlan negatív szériát törtek meg 3:1-es győzelmükkel. Legutoljára tíz éve sikerült legyőzniük a rómaiakat: 1996. márciusában Nesta öngóljának köszönhetően. Azóta a Lazio igazi mumusa lett az Internek, 2002-ben például a bajnokság utolsó fordulójában a rómaiak 4:2-es győzelmükkel a bajnoki címet vették el Hector Cúpertől és fiaitól. Most azonban megtört a sorozat, és ez elsősorban Alvaro Recoba érdeme. A „kínai”-nak is becézett uruguayi az eltiltott Sztankovics helyén játszva ismét ellenállhatatlan volt: két gól mellett egy gólpasszt is adott, így méltó módon ünnepelte meg 30. születésnapját.

A már kiesőnek tekinthető Treviso mellé lassan a Lecce is csatlakozik: a déliek puskaporos meccsen szenvedtek vereséget hazai pályán a Parmától. Értékes idegenbeli sikert aratott viszont a Cagliari és az Empoli. A bajnokságban legtovább nyeretlen szárdok lassan kapaszkodnak felfelé, a toszkán újonccsapat pedig sorozatban második találkozóját is sikerrel zárta. Az Udinese viszont rég nem látott mélységekben: a Milan elleni hazai zakó után már osztályozós helyen állnak Iaquintáék.

Fair play-díjunk De Rossié
A Roma–Messina mérkőzés egy példaértékű eset miatt kerül be majd az évkönyvekbe: az első félidő végén Storari elnézett egy beívelést, a játékvezető pedig gólt ítélt. A Messina játékosai azonban egy emberként reklamáltak, és a lassításokból kiderült, hogy joggal, mert Daniele De Rossi kézzel csúsztatta meg a kapu felé tartó labdát. A válogatott fiatal középpályása faarccal fogadta a gratulációkat, majd némi hezitálás után szólt Bergonzi játékvezetőnek, hogy bizony ne gólt ítéljen, hanem szabadrúgást a Messinának. De Rossinak a történtek után nemcsak a vendégjátékosok és a jatékvezető, hanem még saját edzője, Spalletti mester is gratulált. Csatlakozunk hozzájuk.

Albertini búcsúzott
Az elmúlt héten elbúcsúzott az aktív futballtól a kilencvenes évek olasz labdarúgásának egyik vezéralakja, Demetrio Albertini. A tiszteletére rendezett mérkőzésre 38 ezer néző volt kíváncsi a San Siro stadionban. A meccsen egyébként a Milan a Barcelonával játszott: Albertini legutoljára a katalánoknál lépett pályára tétmérkőzésen.

Demetrio Albertini 1971. augusztus 23-án született Besana Brienzában. Alig múlt 17 éves, amikor már bemutatkozhatott az AC Milan színeiben: egy Como ellen 4:0-ra megnyert bajnokin, 1989 januárjában. A csapat biztos tagjává Fabio Capello irányítása alatt vált, 1991-ben. Tizenegy szezont töltött el a milánóiaknál, de a 2000-es Európa-bajnokság után megsérült, és visszatérése után egyik példaképe, Carlo Ancelotti már nem tartott rá igényt. A következő négy évben játszott az Atletico Madrid, a Lazio, az Atalanta és a Barcelona színeiben is. Sehová sem levezetni ment: a Lazióban már az első bajnokiján betalált, az Atletico pedig a 2003 januárjában játszott madridi derbin az ő szabadrúgásgóljával egyenlített a Real ellen az utolsó percben.

A válogatottal elért legnagyobb sikere a 2000-es Eb-n elért második hely, de az ő sorsa is összefonódott a tizenegyesekkel. Az 1994-es világbajnokság döntőjében egy másik milánói, Evani mellett csak ő lőtte be a büntetőt a brazilok ellen, négy évvel később viszont az ő (és Di Biagio) hibája is hozzájárult az olaszok negyeddöntőbeli kieséséhez.


Demetrio Albertini
Posztja: középpályás

Klubjai (mérkőzés/gól):
AC Milan (1988–1990. nov., és 1991–2002): 293/21, nemzetközi kupamérkőzéseken: 63/5

Padova (1990. nov.–1991): 28/5

Atletico Madrid (2002/03): 28/2

Lazio (2003/04): 23/2, nemzetközi kupamérkőzéseken: 8/0

Atalanta (2004–2005. jan.): 14/1

Barcelona (2005): 5/0, nemzetközi kupamérkőzéseken: 1/0

Válogatottbeli meccsei/góljai száma: 79/2

Legnagyobb sikerei: ötszörös olasz bajnok (Milan: 1992, 1993, 1994, 1996, 1999), spanyol bajnok (2005), háromszoros olasz Szuperkupa-győztes (1992, 1993, 1994), Bajnokok Ligája-győztes (1994), európai Szuperkupa-győztes (1994). (k)

Juve-adalékok
Totti, Samuel, Floccari, Pfertzel. Mi a közös ebben a négy játékosban? Az, hogy a Serie A-ban idén csak ők tudtak gólt rúgni a Juventusnak a második félidőben. A Zebrák eddig csak egyszer kaptak ki, de már kilencszer álltak vesztésre: ötször fordítani tudtak, további négy alkalommal pedig döntetlenre hozták a meccset. Legemlékezetesebb fordításuk azonban nem egy bajnokin történt: erről leginkább Tim Wiese, a Werder kapusa mesélhetne…

- ktn -

*****

Serie A, 30. forduló:

Livorno–Juventus 1:3 (0:1)
Gólszerzők: 52. Pfertzel, ill. 3. és 53. Trezeguet, 94. Del Piero
Treviso–Cagliari 1:2 (1:1)
Gólszerzők: 24. Baseggio, ill. 11. Esposito, 77. (11-es) Suazo
kiállítás: 79. Conti (Cagliari)
Chievo–Siena 4:1 (1:1)
Gólszerzők: 4. (11-es) Obinna, 57. Malago, 66. Brighi, 81. Amauri, ill. 29. (11-es) Foglio
kiállítás: 2. Tudor, 70. Paro (Siena)
Fiorentina– Ascoli 3:1
Gólszerzők: 53. Brocchi, 85. Toni, 89. Pazzini, ill. 43. Domizzi
kiállítás: 76. Comotto (Ascoli)
Internazionale–Lazio 3:1 (1:0)
Gólszerzők: 36. Figo, 46. és 72. Recoba, ill. 54. Pandev
Lecce–Parma 1:2 (0:0)
Gólszerzők: 94. (11-es) Vucinic, ill. 52. Bresciano, 90. Simplicio
Reggina–Empoli 0:2 (0:0)
Gólszerzők: 62. Pozzi, 82. Tavano
kiállítás: 83. Mesto (Reggina)
Sampdoria–Palermo 0:2 (0:0)
Gólszerzők: 57. Mutarelli, 66. Di Michele
Udinese–Milan 0:4 (0:1)
Gólszerzők: 42. és 65. Sevcsenko, 61. Gilardino, 70. Seedorf
Roma–Messina 2:1 (1:0)
Gólszerzők: 7. Perrotta, 56. Aquilani, ill. 68. Napoli.


Következik / Tippünk
(31. forduló, március 25–26.)


Ascoli–Chievo 40-40-20 1x
Milan–Fiorentina 50-30-20 1x
Parma–Internazionale 25-30-45 x2
Siena–Lecce 45-35-20 1
Empoli–Livorno 35-45-20 X
Cagliari–Reggina 35-45-20 1x
Juventus–Roma 50-30-20 1
Lazio–Sampdoria 45-35-20 1
Palermo–Treviso 40-40-20 1
Messina–Udinese 40-30-30 1x

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább