Svájc ellen sokkal több kell

Svájc ellen sokkal több kell

, Kiss Tibor Noé

Magyarország–Svájc, előzetes

A Feröer elleni nulla-nullával bajba sodortuk magunkat, a Svájc elleni hazai selejtezőn várhatóan nem lesz elég a papírformának tűnő iksz.



Akad olyan internetes elemzőoldal (We Global Football), amely szerint a Feröer-szigetek elleni 0:0 után a magyar válogatott vb-kvalifikációs esélyei tíz százalékkal csökkentek. Nincs mit szépíteni ezen: alighanem így  van, alighogy elkezdődött a sorozat, a riválisokhoz képest szinte biztosan "mínusszal" indulunk azzal, hogy Tórshavnban hagytunk két pontot. A helyzet még nehezebbé válhat péntek éjszaka, amennyiben nem tudunk győzni a svájciak elleni budapesti selejtezőn – különös tekintettel arra, hogy Svájc a nyitányon legyőzte az Eb-címvédő Portugáliát.

 

"A játékosok sokat voltak meccsben, javult a fizikai állapotuk, jobb formában vannak, mint Feröer ellen" – vezette fel a svájciak elleni mérkőzést Bernd Storck szövetségi kapitány, és vele is egyetértünk: annál a magyar válogatott játékosai csak jobb formában lehetnek, mint amit a messzi északon láttunk tőlük. Mindenki arról beszél, hogy a magyar válogatott eredményessége a csapat játékosainak fizikai állapotától függ. Ha ebben van javulás, az eredményben is van javulás.

 

Ugyanakkor ott lesz a pályán az ellenfél is, az utóbbi évtizedben masszívan fejlődő svájci együttes, amely az Európa-bajnokságon (Magyarországhoz hasonlóan) a legjobb tizenhat között búcsúzott a lengyelek elleni tizenegyespárbajt követően. A statisztikák és a józan ész döntetlent sugall péntek estére, ez azonban egyik csapatnak sem lenne jó: Magyarország nem engedhet meg magának hazai pontvesztést a rivális ellen, Svájc pedig a portugálok legyőzése után egyértelműen a biztos továbbjutást jelentő első helyre tör.

 

Valamelyest könnyítheti a magyar válogatott dolgát, hogy több svájci kulcsember sem léphet pályára az Üllői úton. Az Arsenalban játszó Granit Xhaka eltiltás, Johan Djorou, Fabian Frei, Luca Zuffi és Francois Moubandje pedig sérülés miatt. Maradt azonban így is jónéhány komoly focista az ellenfélnél, Stephan Lichtsteiner (Juventus) és Valon Behrami (Watford) mellett két futballistáról ráadásul közvetlen információkkal is rendelkezhetünk: Valentin Stockerről (Hertha) Dárdai Pál, Blerim Dzemailiről (Bologna) Nagy Ádám "jelenthet" a szövetségi kapitánynak.

 

Ami minket illet, sérülés miatt két csatár (Böde Dániel és Priskin Tamás) nem futballozhat, pályára léphet viszont akár két játékos is az NB I-es listavezető Vasasból (Korcsmár Zsolt, Vida Máté), s debütálhat a diósgyőri Bognár István. A hazai bajnokságban szereplő játékosok az NB I-es szünet miatt már több mint egy hete együtt készülnek, az idegenlégiósok csak vasárnap csatlakoztak a kerethez – ez azonban a svájciaknál sem volt másképpen a hétvégi bajnoki fordulók miatt.

 

"Az Eb-n nyújtott teljesítménynél is jobbra lesz szükségünk ahhoz, hogy legyőzzük Svájcot" – mutatta meg ismét realitásérzékét Gera Zoltán, aki ezzel magasra is tette a lécet a csapat előtt. A győzelem jelen pillanatban bravúrnak számítana, de a továbbjutási esélyeinket csak ez növelné. Az iksz miatt várhatóan még a péntekinél is nagyobb bravúrokra volna szükség a későbbiekben (például idegenben legyőzni Svájcot), a vereségre pedig jobb nem is gondolni.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább