Hogyan juthat ki a vb-re a magyar válogatott?

Hogyan juthat ki a vb-re a magyar válogatott?

, Purosz Leonidasz

Megint matekozunk – és megtaláltuk azokat a szalmaszálakat, amelyekbe kapaszkodhatunk. Van néhány, de mind nagyon vékony.Három mérkőzés után a magyar válogatott négy pontjával a csoport harmadik helyén áll, jobb gólkülönbségével megelőzve Feröer-szigetek válogatottját. Tekintve, hogy a továbbjutási remények reális életben tartásához minimum hat, de inkább hét vagy kilenc pontra lett volna szükség, a helyzet nem sokkal lehetne rosszabb – illetve annyiban mégis, hogy a Svájc elleni játék kifejezetten biztatóra sikerült, a csoport többi eredménye pedig számunkra viszonylag kedvezően alakult. Lássuk a szalmaszálat, amelybe kapaszkodhatunk!

 

Feröert meg kellett volna vernünk, nincs mese. Oda-vissza. Lettországot és Andorrát szintén. Sajnos Cristiano Ronaldóék hat–nullás szigetországi vendégjátéka megerősítette az előzetes gyanút, miszerint a csoport két fő esélyese, Portugália és Svájc nem viszonozza a szívességünket, és behúzza a három kiscsapat elleni kötelező tizennyolc pontot. Ne legyenek illúzióink, szépen pipáljuk csak ki előre ezeket az eredményeket; ugyanakkor – kopogjuk azért le – valószínű az is, hogy Magyarország sem betlizik többet Andorra, illetve a lettek és a feröeriek elleni két hazai meccsén sem.

 

Ha ezt elfogadjuk – és fogadjuk el, mert különben tényleg nincs értelme számolni –, pillantsunk a két fő esélyes és Magyarország minitabellájára. Ez – a három kiscsapat elleni fent kalkulált pontszámok (Portugália és Svájc 18-18, Magyarország 16 pont), illetve a három továbbjutásra esélyes csapat eddigi egymás elleni mérkőzésein szerzett pontok (Svájc: 2 meccs 6 pont; Portugália 1 meccs, 0 pont; Magyarország: 1 meccs, 0 pont) összegzése után – valahogy így néz ki:

 

1. Svájc                   8 meccs         24 pont

2. Portugália          7 meccs         18 pont

3. Magyarország   7 meccs         16 pont

 

Erre jönnek a további mérkőzések:

Portugália–Svájc

Portugália–Magyarország

Magyarország–Portugália

Svájc–Magyarország

 

Lássuk, hogyan mehetünk tovább:

 

1. Minden hátralévő meccsünket megnyerjük. Portugália legyőzi a visszavágón Svájcot, de legalábbis pontot szerez – utóbbi esetben a mi gólkülönbségünk jobb, mint a piros-fehéreké: csoportelsők vagyunk. (Engedjük el.)

2. Minden hátralévő meccsünket megnyerjük. Svájc is nyer Portugália ellen: második hely, pótselejtező. (Hihi-haha.)

2. Portugáliát oda-vissza verjük, Svájcot nem: pótselejtező. (Kicsit sem reális.)

3. Portugália ellen egy győzelem, egy döntetlen. Svájc ellen legalább annyi pontot szerzünk, mint a portugálok: pótselejtező. (Úgy mondom, mintha viccelnék, de titokban azért elképzelem.)

4. Portugália ellen két meccsen három pontot szerzünk. Megverjük Svájcot. Svájc megveri Portugáliát: pótselejtező. (Jaj, de matek!)

5. Két iksz Portugália ellen. Megverjük Svájcot. Svájc megveri Portugáliát: pótselejtező. (Jaj, de matek!)

 

A szalmaszál vékony, de létezik.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább