Michael Carrick nagy király

Michael Carrick nagy király

, Kele János

Carrick higgadt megbízhatósága nyugalmat ad a csapatnak. Ő az a típusú játékos, aki képes jobbá tenni a körülötte játszókat is. Kele János rámutat a Manchester United középpályásának fontosságára.Michael Carrick az egyik kedvenc játékosom.

 

Bírom az alulértékelt, láthatatlan, sokszor szürke melósokat. Szeretem bennük, hogy nem magától értetődően zseniálisak: figyelni kell őket, koncentrálni rájuk, nem csak nézni, de látni is, amit csinálnak. Minél kevésbé feltűnő a nagyszerűségük, én annál inkább rajongok értük.

Carrick nélkül például lassan 8 éve nincs igazán jó Manchester United.

 

Mindez azóta egyre nyilvánvalóbb, amióta nem Sir Alex ül a kispadon. A United elvesztette legyőzhetetlenségének mítoszát, már nem sugároz megfellebbezhetetlen erőt és önhitt magabiztosságot – az új korszak emblematikus figurája pedig éppen az a Carrick lett, akiről korábban a legtöbben azt tartották, túl puhány és szerény ahhoz, hogy az MU vezérbikája legyen.

 

2015 tavaszán úgy tűnt, Louis van Gaal keze alatt összeáll a csapat. Egymást követték a győzelmek, a United a tabella közepéről az élmezőnybe tört előre, és amikor áprilisban hazai pályán 4-1-re lemosta a bajnoki címvédő City-t, sokan azt gondolták, akár az ezüstérem is elérhető a Chelsea mögött.

 

Nem így történt. Michael Carrick megsérült, a csapat pedig nanoszekundumok alatt esett darabjaira, és a hátralévő hat bajnokijából csak egyetlen egyet tudott megnyerni - végül pedig negyedikként végzett a tabellán. Abban az évben Carrickkel a csapatban 2,4 pontot átlagolt a United meccsenként, nélküle 1,4-et. Egy esztendővel később, amikor MC már kevesebbszer játszott, ugyanez az arány 1,9 vs. 1,5 volt. Idén ismét a kispadon kezdte a szezont, de most úgy áll a dolog, hogy vele a csapatban veretlen a MU: 10 meccséből nyolcat megnyert a gárda, kétszer pedig döntetlenre végzett.

 

Nem lehet nem észrevenni, hogy Carrick higgadt megbízhatósága nyugalmat ad a csapatnak. Ő az a típusú játékos, aki képes jobbá tenni a körülötte játszókat is: Pogba például mind a négy gólját olyan meccseken szerezte idén, amikor Carrick biztosított mögötte. Ezzel együtt tény, hogy Carrick szinte hibátlan passzjátéka inkább egy Van Gaal-féle labdabirtkoló csapatba illene – márpedig José (elvileg) nem ilyet épít. Ez az ellentmondás egyszerre két dologra is remekül világít rá: egyrészt, hogy Carrick egy számára stílusidegen csapatban is iszonyatosan nagy király tud lenni, másrészt arra, hogy nagyon komoly identitásválság van a Unitednél.

 

Elképesztően sajnálom, hogy már 35 éves. Legyen bármilyen nagyszerű is, bizonyosodjon be akárhanyadszorra, hogy nélküle nincs csapat, nincs siker és nincs győzelem, már csak néhány évig láthatom játszani a kedvenc csapatomban. De addig is: becsüljétek Michael Carricket – megérdemli.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább

Tabellák

Anglia I.
1. Manchester City 27 +59 72
2. Manchester United 27 +32 56
3. Liverpool 27 +30 54
4. Chelsea 27 +26 53
5. Tottenham 27 +28 52
6. Arsenal 27 +15 45
7. Burnley 27 -3 36
8. Leicester 27 -1 35
9. Everton 27 -14 34
10. Bournemouth 27 -10 31
11. Watford 27 -10 30
12. West Ham 27 -12 30
13. Newcastle 27 -11 28
14. Brighton 27 -14 28
15. Crystal Palace 27 -17 27
16. Swansea 27 -17 27
17. Huddersfield 27 -24 27
18. Southampton 27 -12 26
19. Stoke City 27 -26 25
20. West Bromwich 27 -19 20

Ugrás a részletekre

További tabellák