Michael Carrick nagy király

Michael Carrick nagy király

, Kele János

Carrick higgadt megbízhatósága nyugalmat ad a csapatnak. Ő az a típusú játékos, aki képes jobbá tenni a körülötte játszókat is. Kele János rámutat a Manchester United középpályásának fontosságára.Michael Carrick az egyik kedvenc játékosom.

 

Bírom az alulértékelt, láthatatlan, sokszor szürke melósokat. Szeretem bennük, hogy nem magától értetődően zseniálisak: figyelni kell őket, koncentrálni rájuk, nem csak nézni, de látni is, amit csinálnak. Minél kevésbé feltűnő a nagyszerűségük, én annál inkább rajongok értük.

Carrick nélkül például lassan 8 éve nincs igazán jó Manchester United.

 

Mindez azóta egyre nyilvánvalóbb, amióta nem Sir Alex ül a kispadon. A United elvesztette legyőzhetetlenségének mítoszát, már nem sugároz megfellebbezhetetlen erőt és önhitt magabiztosságot – az új korszak emblematikus figurája pedig éppen az a Carrick lett, akiről korábban a legtöbben azt tartották, túl puhány és szerény ahhoz, hogy az MU vezérbikája legyen.

 

2015 tavaszán úgy tűnt, Louis van Gaal keze alatt összeáll a csapat. Egymást követték a győzelmek, a United a tabella közepéről az élmezőnybe tört előre, és amikor áprilisban hazai pályán 4-1-re lemosta a bajnoki címvédő City-t, sokan azt gondolták, akár az ezüstérem is elérhető a Chelsea mögött.

 

Nem így történt. Michael Carrick megsérült, a csapat pedig nanoszekundumok alatt esett darabjaira, és a hátralévő hat bajnokijából csak egyetlen egyet tudott megnyerni - végül pedig negyedikként végzett a tabellán. Abban az évben Carrickkel a csapatban 2,4 pontot átlagolt a United meccsenként, nélküle 1,4-et. Egy esztendővel később, amikor MC már kevesebbszer játszott, ugyanez az arány 1,9 vs. 1,5 volt. Idén ismét a kispadon kezdte a szezont, de most úgy áll a dolog, hogy vele a csapatban veretlen a MU: 10 meccséből nyolcat megnyert a gárda, kétszer pedig döntetlenre végzett.

 

Nem lehet nem észrevenni, hogy Carrick higgadt megbízhatósága nyugalmat ad a csapatnak. Ő az a típusú játékos, aki képes jobbá tenni a körülötte játszókat is: Pogba például mind a négy gólját olyan meccseken szerezte idén, amikor Carrick biztosított mögötte. Ezzel együtt tény, hogy Carrick szinte hibátlan passzjátéka inkább egy Van Gaal-féle labdabirtkoló csapatba illene – márpedig José (elvileg) nem ilyet épít. Ez az ellentmondás egyszerre két dologra is remekül világít rá: egyrészt, hogy Carrick egy számára stílusidegen csapatban is iszonyatosan nagy király tud lenni, másrészt arra, hogy nagyon komoly identitásválság van a Unitednél.

 

Elképesztően sajnálom, hogy már 35 éves. Legyen bármilyen nagyszerű is, bizonyosodjon be akárhanyadszorra, hogy nélküle nincs csapat, nincs siker és nincs győzelem, már csak néhány évig láthatom játszani a kedvenc csapatomban. De addig is: becsüljétek Michael Carricket – megérdemli.

További cikkek a rovatban

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képvi…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább

Az angol klubfoci megint szép lesz?

, Kiss Tibor Noé

Az angol klubfoci megint szép lesz?

Tavaly egy angol csapat (a Leicester…) jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, idén feljövőben a brit csapatok. A ManCity és a Tottenham simán győzött, ikszelt a BL-be visszatérő Liverpool.

Tovább

Korai volt Messit temetni?

, Kiss Tibor Noé

Korai volt Messit temetni?

Nagy különbséggel győzött a BL-ben a Barcelona, a Bayern, a Chelsea, a PSG és a Manchester United is. Cak a tavalyi döntős (Juventus) égett le, de Barcelonában ilyesmi azért előfordul.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, focitipp

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Ismét elindítjuk tippjátékunkat a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

, Kiss Tibor Noé

Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

Nem túlzás: a Videoton a Bordeaux legyőzésével az utóbbi tizenöt év egyik legnagyobb magyar kupasikerét vitte véghez. A kulcs: a pimaszság?

Tovább