Futball, felsőfokon

Futball, felsőfokon

, Kiss Tibor Noé

BL-nyolcaddöntő

Két mérkőzésen 14 gól, egyáltalán nem spóroltak kedden a csapatok a BL-ben. A Manchester City–Monaco meccs minden idők egyik legjobb BL-csatája volt.



Bizonyára sokan emlékeznek 2003 őszére, amikor a Monaco a Deportivót fogadta a BL-csoportkörében. Dado Prso (mi lett vele?) négy gólt szerzett, a vége 8:3 lett a franciáknak. A Monaco ismét részese volt egy gólokban gazdag thrillernek, s bár számukra aligha lesz kellemes emlék ez a találkozó, a Manchester City–Monaco (5:3) mérkőzés joggal tarthat igényt minden idők egyik legizgalmasabb BL-meccsének címére.

 

A szünetben azt gondoltuk, írhatjuk a cikket a paradigmaváltásról. A Monaco sokkal jobban játszott a Manchesternél, 2:1-re vezetett, úgy tűnt, a PSG múlt heti szuperfocija (4:0 a Barca ellen) után ismét egy francia gárdát dicsérhetünk majd, miközben az angolokat lassan el is temethetjük (lásd: Bayern–Arsenal 5:1). A második félidő viszont majdhogynem leírhatatlan. Falcao tizenegyest hibázott, majd lőtt egy csodálatos gólt, csakhogy a Manchester City (BL-története során először) négy gólig jutott negyvenöt perc alatt. Így lett végül 5:3.

 

A meccsnek annyi hőse volt, hogy szinte felsorolni is nehéz őket. Az Angliában korábban teljes csődöt mondó Radamel Falcao fantasztikusan futballozott, lőtt két parádés gólt – igaz, a kihagyott tizenegyese még nagyon sokba kerülhet. S ha már a kihagyott tizenegyesek: a Manchester City ellenfelei sorozatban az ötödik büntetőjüket hibázzák el az angol csapat ellen. A másik oldalon Kun Agüero duplázott, a futballista így Messi után a második legeredményesebb argentin csatár a BL-ben, a ranglistán Hernán Crespót előzte meg. Óriásit focizott Kylian Mbappé, Leroy Sané, illetve az UEFA által a meccs legjobbjának választott Raheem Sterling is. S bár a meccs a ManCity győzelmét hozta, a Monaco közel egy órán keresztül egészen hihetetlen tempóban és pontossággal futballozott. Mintha Falcaóék nem tudtak volna hibázni, ami különösen azért figyelemre méltó, mert a középpályán és a támadósorban szereplő játékosok a 31 éves Falcaón kívül szinte sihederek: Silva 22, Fabinho 23, Bakayoko 22, Lemar 21, Mbappé pedig mindössze 18 esztendős.

 

Azért ne csak dicsérjünk, a nyolc gólhoz kellettek a gyengélkedő védők is. A Monaco belső védőit lepontozhatjuk ugyan (Glik és Raggi is volt már jobb), de tény, hogy a franciák végzetét a beadások okozták a hajrában, a rendszer a rögzített szituációknál mondott csődöt, s ezt kár volna két játékos nyakába varrni. A túloldalon viszont kabaré volt, amit a két belső védő (John Stones és Nicolás Otamendi) produkált. A második gólnál egyszerűen mögéjük ívelték a labdát, de ezen kívül is hosszan sorolhatnánk a rosszabbnál rosszabb megoldásaikat. Jellemző, hogy a L’Equipe Stones-nak 3-as, Otamendinek 2-es osztályzatot adott (1-től 10-ig terjedő skálán). A viccek vicce: Otamendiért 2105-ben 45, Stones-ért tavaly 56 millió eurót fizetett a City… Subasic kapust (Monaco) sem dicsérhetjük (a második gólt egyszerűen bevédte), mint ahogy a spanyol Lahoz bírónak is volt már jobb meccse, a Manchester Citynek az első félidőben nem adott meg egy (minél többször nézi vissza az ember, annál inkább úgy tűnik) jogos tizenegyest.

 

Méltatlanul kevés hely marad a Leverkusen–Atlético Madrid mérkőzés dicséretére, pedig itt is potyogtak a gólok, a végeredmény 2:4. Mindez nem fejezi ki hűen a különbséget a két csapat között, a madridiak az első félidőben könnyen szerezhettek volna akár ötgólos előnyt is (a négy gól mellett végül két kapufával zártak).

 

A nap játékosa: Radamel Falcao (Monaco)
Ahogy a kolumbiai átemelte a labdát Caballero fölött (ezzel lett 2:3), az valami szédületes volt. Biztatásként kapja az elismerést, a City ellen összesen annyi gólt lőtt Manchesterben, mint amennyit a United játékosaként az Old Traffordon tizenöt mérkőzésen összesen: kettőt.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább