Leicester: az egyik szemünk sír, a másik nevet

Leicester: az egyik szemünk sír, a másik nevet

, Kiss Tibor Noé

BL-nyolcaddöntő

A Leicester a tavalyi énjét idézve, némi szerencsével, a Juventus tükörsimán, előre megírt koreográfia szerint jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában.



Folytatódik a Nagy Leicester Sztori, a kiscsapat első angol klubként jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligája 2016/17-es idényében, miután a Sevilla elleni visszavágón 2:0-ra győzött. A meccs kívülállóként nem volt túl emlékezetes: a Sevilla jobb csapatnak tűnt, szinte végig birtokolta a labdát, de támadásai meddők voltak, ráadásul a spanyolok az odavágó után ezen a meccsen is kihagytak egy tizenegyest (N’Zonzi lövését Schmeichel kivédte). A Leicester a szerencsével sem állt hadilábon, Wes Morgan a térdével szerzett gólt, a Vardy-Nasri sárga lapos műbalhéból pedig az angol jött ki jobban, Nasri a másodikat kapta meg az összefejelés imitálásáért.

 

Persze, nézhetjük mindezt máshonnan is. A Leicester végre ismét a tavalyi arcát mutatta, a futballisták oroszlánként küzdöttek egymásért, ment a betonozás, jöttek a veszélyes kontrák. Ez ismét a szerethető, szimpatikus Leicester volt, legalábbis a játékot illetően. A labdabirtokási arány meg a „technikás spanyol játékosok” dicsérete ezúttal csak humbug, elnézve a Sevilla játékát, úgy tűnt, ezen a meccsen a spanyoloknak semmilyen ötletük nincs a kapuja elé húzódó angol csapat ellen, a mérkőzés lassan unalmas állóháborúvá alakult. Hogy a Leicester leparkolt a busszal a tizenhatos elé? Hogy semleges pályán tízből több meccset nyerne meg a Sevilla a Leicester ellen? Kit érdekel? A Sevillának kedden este kellett volna továbbjutnia, de nem volt képes rá, pedig a feladat nem volt lehetetlen.

 

Máskülönben azért a Leicester-ódákon is lehet halkítani kicsit. A Claudio Ranieri menesztését követő bajnokin (Liverpool 3:1) a Leicester futballistái összesen 8 kilométerrel és 120 sprinttel futottak többet, mint az utolsó ranieris meccsen. Azt, persze, sosem tudjuk meg, hogy a játékosok meg akarták-e buktatni Ranierit, vagy éppen hogy Ranieri „fékezte őket”. (Aha, biztos, direkt.) A Vardy–Nasri affér sem tette szimpatikusabbá a csapatot az emblematikus figura („working class hero” etc.), Jamie Vardy dicstelen provokációja miatt. Hogy Nasri egy balfék – ezt tudjuk. De Vardyt (és a Leicester-t) nem az ilyen sunyi jelenetek miatt szerettük meg. A Leicester hatalmas dolgot vitt véghez a Sevilla legyőzésével, de hogy a legjobb nyolc között borzasztó nehéz dolga lesz, az biztos. A Sevilla elleni meccs végén több kontrája volt az együttesnek, és ezek siralmas véget értek. A Real Madrid vagy a Bayern München ellen ilyen hibák nem férnek majd bele.

 

A nap másik meccsére Torinóban került sor. Egy délutáni baráti beszélgetés során 1:0-t jósoltam a Juvének a Porto ellen, Bonucci góljával, a hetvenötödik perc körül. Az eredmény bejött, de Bonucci nem, Dybala tizenegyese döntött, a szervezettség szempontjából kimaxolt Juve 3:0-s összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé. Érdekes, hogy az olaszok nem szívesen játszanának a Leicesterrel, Buffon legalábbis: „El szeretném kerülni a Leicestert, szenvedélyesen és lelkesen játszanak, és veszélyes fegyver a kezdeményezőképességük” – mondta a kapuslegenda, de azért abban biztosak vagyunk, hogy a Juve sokkal inkább a Barcelonát szeretné elkerülni. Bár, ha jobban belegondolunk, 2010-ben egy angol kiscsapat alaposan megtréfálta a Juventust az Európa Ligában. Ha esetleg valaki emlékszik a visszavágóra: Fulham–Juventus 4:1. Gera Zoltán két góljával…

 

A nap játékosa: Kasper Schmeichel (Leicester)
Sevillában, majd Leicesterben is kivédett egy tizenegyest – ezzel rekorder, a BL története során még nem volt kapus, aki az oda-visszavágós rendszerű mérkőzésen során mindkét alkalommal büntetőt hárított volna.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább